Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bery

Opis zegara F.M.S.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich i proszę o poradę . Znalazłem w komisie zegar z sygnaturą na mechaniźmie F.M.S. bez charakterystycznej gapy .

Z jakiego okresu może on pochodzić i czy cena 430 jest okazją? Zastanawia mnie również zbyt duże mocowanie mechanizmu.

Pozdrawiam!

http://a.imageshack.us/img824/2435/zegarm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. ~ 1900 - 1930 (wcześniej nie , bo m. innymi ma układ wzmacniający dźwięk gongu spiralnego).

2. Okazja - jeśli mechanizm jest w perfekcyjnym stanie....

3. Nie rozumiem, co znaczy "zbyt duże mocowanie mechanizmu".

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm jest po przeglądzie i ustawieniach od zegarmistrza , a jeśli chodzi o zbyt duży mechanizm to mam na myśli wystające po lewej stronie mocowanie idące ku dołowi. W innych nie zauważyłem tego. Generalnie się nie znam na zegarach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli o to chodzi, to jest OK. To właśnie jest ten wspomniany powyżej typ gongu (spirala jest przymocowana do żeliwnego elementu, ten zaś za pomocą dodatkowego elementu rezonującego do pleców mechanizmu). Ta konstrukcja poprawiła jakość wybrzmienia spiralnych gongów, (wcześniejsze nie brzmiały zbyt uroczo), pozwalając im konkurować z opatentowanymi w 1899 roku gongami prętowymi.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo serdecznie dziękuje za oświecenie mnie w temacie zegara. Na koniec powtórzę pytanie czy wzór i marka tego zegara jest warta 430 zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, moim skromnym zdaniem cena jest atrakcyjna, kilka lat temu zapłaciłem podobną cenę za swojego FMS-a. Tyle że zegar który pokazałeś jest ciekawszy od mojego, zresztą porównaj sam. Jakiś czas temu zamieściłem na tym forum zdjęcia swojego FMS-a(post z 28.12.2009r.)

Ex factis non ex dictis amici pensandi sunt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za opinie , ale Twój zegar jest równie okazały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-6402-0-50034300-1331591956.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostałem przekonany i w poniedziałek dokonam zakupu. O mechanizmie napiszę później . Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar kupiony !!! Obudowa niestety z bliska nie prezentuje się tak pięknie jak z daleka , trochę dziurek po szkodnikach itp.

Sygnatura na mechanizmie F.M.S z gapą . Nr 42/105 D.R.P. nr 55006 (pewnie patent) i numer serii. Mam mały problem z podłączeniem gościa do prądu:) Coś chyba źle założyłem bo w pełne godziny bije raz , a połówki kilka . Natomiast gong strasznie brzęczy jakby ocierał o mechanizm podczas uderzenia młoteczka. HELP !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patent to to (już kiedyś zamieszczałem to zdjęcie), z roku 1891 - zatem masz już dolną granicę datowania...

9a5e485c97e82c1e.jpg

Z prawej strony za tarczą powinna być taka dźwigienka. Po jej pociągnięciu zegar (o ile ma paryski system bicia) wybija kolejne godziny - trzeba je zsynchronizować z ustawieniem wskazówek.

Co do ocierającego gongu - musisz popróbować z ustawieniem mechanizmu na sankach (nieco go przesuwając po poluzowaniu śrub), ewentualnie doginając odpowiednio sam pręt młoteczka.

A poza tym - zdjęcia mechanizmu nam się należą !

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rewelacja !!! Czyli zegar datować na 1891 ?

Zabieg przesunięcia mechanizmu pomógł już nie rezonuje . Serdecznie dziękuję !!! Wspaniały dźwięk doszedł do moich uszu , ale kwestia dźwigni na razie leży . Szukać u góry czy na dole?

Numer pierwsza cyfra to chyba 3 , ale mocno wytarta czyli 33186.

Wedle życzenie zdjęcie mechanizmu.

http://a.imageshack.us/img291/9517/zegar222.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ramach ciekawostki o 20.30 bił 11 razy co zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rewelacja !!! Czyli zegar datować na 1891 ?

Zabieg przesunięcia mechanizmu pomógł już nie rezonuje . Serdecznie dziękuję !!! Wspaniały dźwięk doszedł do moich uszu , ale kwestia dźwigni na razie leży . Szukać u góry czy na dole?

Numer pierwsza cyfra to chyba 3 , ale mocno wytarta czyli 33186.

Wedle życzenie zdjęcie mechanizmu.

http://a.imageshack....17/zegar222.jpg

Po 1891. Zaś wzmacniacz gongu opatentowano bodaj w 1901 roku, czyli tracisz kolejne 10 lat :)

Dźwigni należy szukać pomiędzy tarczą a werkiem, gdzieś w zaznaczonej okolicy:

efb665c1e48c4408.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to jest taki długi , cienki pręcik widoczny 2 cm od strzałki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to jest taki długi , cienki pręcik widoczny 2 cm na prawo

od strzałki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to jest taki długi , cienki pręcik widoczny 2 cm na prawo

od strzałki?

Naped bicia jest po prawej ( na Twoim zdjeciu) wiec dzwignia bedzie gora prawo, lekko wystajaca poza obreb obrysu plyt.

A jesli jej tam nie ma, sciagnij wskazowki i ustaw polozenie wskazowek wg bicia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naped bicia jest po prawej ( na Twoim zdjeciu) wiec dzwignia bedzie gora prawo, lekko wystajaca poza obreb obrysu plyt.

A jesli jej tam nie ma, sciagnij wskazowki i ustaw polozenie wskazowek wg bicia.

Masz rację. W tym werku dżwignia jest po prawej patrząc od tyłu. Niemniej nie jest to regułą, częściej bywają po lewej...

Tu masz takiego samego FMS-ka od tyłu

746d85f2255c1e5f.jpg

A tutaj od przodu (tarcza zdjęta) dźwignię zaznaczyłem, tym razem dobrze:

48898cfcbcb233dd.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu udało się dzięki zdjęciom zlokalizowałem dźwignię . Wyciągnąłem wskazówki i ustawiłem zegar według Waszych zaleceń . Bardzo gorąco dziękuję za pomoc !!!

Pewnie to dopiero początek góry lodowej , która mnie czeka , ale już wiem , że mogę na Was liczyć .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu problem. Po wyciągnięciu wskazówek zegar zaczął bić pół minuty przed czasem. Czyżby źle założone wskazówki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W środku minutowej wskazówki powinna być ciasno spasowana tulejka. Poprzez jej obrót można dokładnie ustawić moment bicia.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,proszę o pomoc w zidentyfikowaniu mojego zegara.Mechanizm FMS N.55006 numer 38708.Znalazłem parę podobnych,ale takiego nigdzie.Wiem że brakuje w nim parę elementów.Może ma ktoś zdjęcia albo jakąś dokumentację.Przede wszystkim ciekawi mnie wahadło bo takiego nigdzie w internecie nie widzę.A może nie wiem jak szukać.

post-66706-0-29174100-1384645929_thumb.jpg

post-66706-0-50480400-1384645957_thumb.jpg

post-66706-0-43003400-1384645965_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki zegar odnalazłem w swojej piwnicy. Na wiosnę tego roku (gdy jeszcze nie wiedziałem co to jest wychwyt, a nawet jak się nazywa górna - ozdobna część zegara) wyczyściłem go, podkleiłem odstające części drzwiczek, dorobiłem do niego koronę i sterczyny. Korona jest moją autorską wizją i niech tak pozostanie. Wahadło widoczne na zdjęciu pamięta czasy II Wojny Światowej.

Według wcześniejszych opinii kolegów z forum (w szczególności Tego, który posiada znak rozpoznawczy w postaci mało ruchliwego ptaka z mrugającymi oczami) jest to FMS.

post-57457-0-90743400-1384671625_thumb.jpg

post-57457-0-26080600-1384671653_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.