Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

basat

szukam pomocy w ustaleniu co to ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakupiłem mechanizm i pierwszyraz spotykam sie z taką konstrukcją. Może ktoś z kolegów opisać co to jest i o co chodzi z tymi malutkimi zębatkami? Mechanizm jest sygnowany numerem 5 i taki numer wybity jest na wszystkich częściach mecaanizmu ,co świadczy chyba o jakości z jaką był on zrobiony. Mocowanie wychwytu jest typowe dla Lenzkircha ale nie ma sygnatury, więc nie wiadomo kto go wykonał .No chyba ,że Lenzkirch nie stosował na samym początku mechanizmów ? Może to jest jakiś Francuz ,oni tez robili podobne mocowania wychwytów . Więc zdaje się na bardziej doświadczonych kolegów ,może ktoś coś podpowie. Dodaje zdjęcia

Pozdrawiam Wojtek

69300db332f33c8amed.jpg

541630d5c2d2a31e.jpg

bc9ed3691995073emed.jpg

6ef2a6585ac28168.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakupiłem mechanizm i pierwszyraz spotykam sie z taką konstrukcją. Może ktoś z kolegów opisać co to jest i o co chodzi z tymi malutkimi zębatkami?

To jest dodatkowa przekładnia zębata, ale z tych zdjęć trudno określić jaki jest jej cel, w realu myślę, że nie byłoby problemu.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Piotrze za szybką pomoc z twojej strony - zresztą jak zwykle . Oglądam ten mechanizm i kombinuje ale dla mnie to te zębatki są do niczego ,poprostu zbędne :huh: dodam jescze jakieś zdjęcie może ci to jakos rozjaśni ten tunel :lol: jakieś światełko na końcu

18766b004d4b0594.jpg

6e787ca1e0dd663cmed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm jest z pojedynczym napędem. Nie jest to jakiś mechanizm wyzwalający (pojedyncze, "na pełną godzinę") bicie lub pozytywkę.

PS. Lepsze aparaty, ze szkłami z małą GO średno nadają się do robienie poglądowych zdjęć mechanizmów...sam to aktualnie ćwiczę.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakie szkło do Nikona d90 ? Masz to przećwiczone ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem kanonierem....Na 15 - 85 IS przysłona 9, ISO 3200 1/40 i jeszcze trochę za mało do zdjęć poglądowych....ostrość na kole wychwytowym...w ruchu):

e1e6fc9ac725bb79.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda to na samopał mający na celu dopasowanie przekładni chodu do innej długości wahadła niż pierwotna. Wygląda na multiplikującą ( krótsze wahadło, zmiana skrzyni)

Ładny bracket na fotce, mam kompletne oryginalne wahadło z górną regulacją, służę wzorem.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda to na samopał mający na celu dopasowanie przekładni chodu do innej długości wahadła niż pierwotna. Wygląda na multiplikującą ( krótsze wahadło, zmiana skrzyni)

Tak, może to być to...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny bracket na fotce, mam kompletne oryginalne wahadło z górną regulacją, służę wzorem.

To nie jest bracket, tylko " Fusee Wall Clock". W drodze jest nowe wahadło (z klasyczną, dolną regulacją) do niego, trudno jednoznacznie powiedzieć jak ma wyglądać sprężynka - o ile ogólna konstrukcja nie zmieniła się przez sto kilkadziesiąt lat budowania tego typu zegarów, szczegóły jednak i owszem.

James Randall z Londynu (a wówczas jeszcze Erith) jest odnotowany u Loomneya jako działający pod koniec XVIII wieku. Cechy konstrukcyjne (wypukła tarcza, ręcznie wycinane wskazówki, napęd przekazywany za pomoca sznurka - pierwotnie były to zwierzęce szczewia - a nie łańcuszkiem) mogą potwierdzać ten wiek.

Nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale zegary te nazywane są także Act of Parliament Clock. Od ustawy z roku 1797, na mocy której opodatkowano posiadanie domowych zegarów. Zegary zaczęto zatem wieszać w miejscach publicznych, także w pubach. Anglicy jako naród nader skrupulatny zaczęli masowo chodzić sprawdzać czas...no i się zaczęło.

Aż strach pomyśleć co by się stało, gdyby opodatkować nasze zegary i zegarki....

a6ae73e162d474d9med.jpg

ab2403127d04e006med.jpg

Patynę z werku trzeba było usunąć, bo miała konsystencję smoły miejscami, ale w resztę chcę ingerować jak najmniej).

59142befd2cc8efbmed.jpg

45dc90a005dc70a5med.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobię foty mojego Anglika, bez sygnatury ale bijącego. Wahadło jest u mnie z górną regulacją gdyż obudowę mam w typie bracket four glasses.

Zawrę też zdjęcie sprężynki.

Powiedz mi jeszcze jaki maksymalny rozmiar mogą mieć zdjęcia do załączenia na forum?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj nie da się wrzucić zdjęć metodą "bezpośrednią" (kiedyś działała taka opcja). Trzeba się zalogować na jakiś serwer do przechowywania zdjęć, a następnie adres z rozszerzeniem *.jpg zamieścić poprzez okno "zamieść grafikę". Wielkość może być dowolna, zdjęcie się przeskaluje, ale bedzie to trwało...no i wkurzało tych co mają wolniejsze łącza. Optimum to 800 x 600 pikseli.

Dłuższy wątek tutaj:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/7467-tutorial-jak-zamieszczac-obrazy/

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja spróbuję, przepraszam za zaśmiecanie wątku.

Tu będzie porządne zdjęcie, poprzednie zostało zrobione przy świetle zastanym, żarowym 4o W, wieczorem...

Tak wogóle to jest to mój ostatni zakup, mam nadzieję, że nie ostatni...

Udało się, nareszcie!!! :blink:

Jutro się poprawię, a zegar kupiłem w Poznaniu.

Zdjęcia zegarów zawarłem w oddzielnym temacie "Zegary Kiniola"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja spróbuję,

Umieszczanie na forum zdjęcia o większej rozdzielczości niż rozdzielczość standardowego (najczęściej używanego) monitora jest bez sensu i zajmuje tylko niepotrzebne miejsce na serwerze, szczególnie gdy jest wykonane kiepskim sprzętem i w pełnej rozdzielczości demonstruje nam chorobę zwana "pikselozą" (patrz Twoje zdjęcie). Gdy zależy nam na wyeksponowaniu szczegółów, to zdjęcie wysokiej rozdzielczości umieszczamy na jednym z serwerów oferujących takie usługi, a na forum wklejamy miniaturę przekierowująca, albo linka do tego serwera.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje!

Dobry i smakowity offtopic nie jest zły....

Tylko jeszcze zdjęć mechanizmu brakuje ! Za to zwykle gonimy wszystkich "nowych" na forum :blink:

Umieszczanie na forum zdjęcia o większej rozdzielczości niż rozdzielczość standardowego (najczęściej używanego) monitora jest bez sensu i zajmuje tylko niepotrzebne miejsce na serwerze, szczególnie gdy jest wykonane kiepskim sprzętem i w pełnej rozdzielczości demonstruje nam chorobę zwana "pikselozą" (patrz Twoje zdjęcie). Gdy zależy nam na wyeksponowaniu szczegółów, to zdjęcie wysokiej rozdzielczości umieszczamy na jednym z serwerów oferujących takie usługi, a na forum wklejamy miniaturę przekierowująca, albo linka do tego serwera.

Nikon Coolpix P6000 to nie taki zły sprzęt....ale widać to, co widać, znajda się też i martwe piksele

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiniol gdzie kupiłeś to cacko ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikon Coolpix P6000 to nie taki zły sprzęt....ale widać to, co widać, znajda się też i martwe piksele

Hmm... No to może fotograf... winny. Podobne zdjęcia robię telefonem 3 megapiksele. :blink:

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki moich maleństw zamieściłem w nowym temacie, pewnie wyjdę na totalnego i obrzydliwego samochwałę ale co tam, raz się żyje. Może ktoś udzieli mi jakąś cenną informację na ich temat, gdyż w literaturze o autorach owych zegarów nie znalazłem nic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.