Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

TeJot

Zegar Zagłady - (Doomsday Clock)

Rekomendowane odpowiedzi

post-7884-0-46980500-1331596294.jpg<

post-7884-0-37857700-1331596291.jpg

post-7884-0-17354800-1331596292.png

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:( Złapało mnie zdziwko. Dopiero teraz zauważyłem ten temat. Fajnie jest wiedzieć, że gdzieś tam, odmierzają czas do naszego unicestwienia. Choć myślę, że ci ludzie muszą być nieźle pojechani :)

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Ten zegar pełni ważną rolę w (znanym, mam nadzieję) komiksie Watchmen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Symbolika zegara jest bardzo wyrazista, niemniej chyba mało znana w szerokim świecie statystycznemu człowiekowi.

Nie znam komiksu, nie wiem w jakim zakresie idea została przemycona w komiksie, lecz sądzę że "zagrożenie kataklizmem nuklearnym" jest (w 1985 roku rozgrywa się akcja komiksu - to jeden z najniżej notowanych okresów najwyższego zagrożenia) prawie niezauważalne skoro takie medium jak komiks zostało wykorzystane do przekazu treści.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

W komiksie przedstawiona jest historia alternatywna w której Nixon wygrywa wojnę w Wietnamie i rządzi trzecią kadencję. Po wejściu Rosjan do Afganistanu i Pakistanu, USA szykują się do interwencji nuklearnej.

W fabule pojawiają się naukowcy przesuwający wskazówki zegara. Sam zegar pojawia się na czarnym tle z wskazówką przybliżającą się do 12 jako przerywnik między kolejnymi rozdziałami.

41KjWhxCtXL._SL500_AA300_.jpg

Myślałem że to wymysł na potrzeby fabuły, ale jak widać faktycznie istnieje coś takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to totalna bzdura, podobna do przepowiedni ala nostradamus. Ludzie zawsze byli puści i podatni na tego typu głupoty. A najbardziej mnie śmieszy jak znajdą kawałek porcelany, który kiedyś był pewnie miską na odchody wieśniaka z wiochy pod zamkiem, i twierdzą że znalezisko ma 5 mln lat, i było kuchnią człowieka prechistorycznego...

"Tolerancja jest cnotą ludzi bez przekonań..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Dla mnie to totalna bzdura, podobna do przepowiedni ala nostradamus. Ludzie zawsze byli puści i podatni na tego typu głupoty.

???

A najbardziej mnie śmieszy jak znajdą kawałek porcelany, który kiedyś był pewnie miską na odchody wieśniaka z wiochy pod zamkiem, i twierdzą że znalezisko ma 5 mln lat, i było kuchnią człowieka prechistorycznego...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Datowanie_radiowęglowe

A może w to też nie wierzysz???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to totalna bzdura, podobna do przepowiedni ala nostradamus. Ludzie zawsze byli puści i podatni na tego typu głupoty. A najbardziej mnie śmieszy jak znajdą kawałek porcelany, który kiedyś był pewnie miską na odchody wieśniaka z wiochy pod zamkiem, i twierdzą że znalezisko ma 5 mln lat, i było kuchnią człowieka prechistorycznego...

Dzisiaj każdy wątek to "żarty żartami"?! bo ja non stop się śmieję :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj każdy wątek to "żarty żartami"?! bo ja non stop się śmieję :(

Krystian coś ty palił?

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cyklotymik

Przepowiednie Sybilli, Nostradamusa, UFO, zegar śmierci i jeszce kilka innych spraw, o których nie wspomnę bo rozpętam tu piekło, to totalne bzdury i bajki. Zegar zagłady, to czysto poglądowy symbol, nie mający nic wspolnego z datą końca świata, który nikt nie wie kiedy nastąpi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar zagłady to jednak coś inneo niż UFO czy przepowidnie, zegar nie prognozuje ani nie przepowiada niczego tylko opisuje historycznie fakty, które mogły mieś wpływ na poziom zagrożenia zagładą. Użyta przenośnia w postaci upływających minut służy tylko do odniesienia danych wydarzeń do stopnia zagrożenia.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cyklotymik

Zegar zagłady to jednak coś inneo niż UFO czy przepowidnie

Tez tak uważam, napisałem ze bzdurą jest zegar śmierci, a to coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W komiksie przedstawiona jest historia alternatywna w której Nixon wygrywa wojnę w Wietnamie i rządzi trzecią kadencję. Po wejściu Rosjan do Afganistanu i Pakistanu, USA szykują się do interwencji nuklearnej.

W fabule pojawiają się naukowcy przesuwający wskazówki zegara. Sam zegar pojawia się na czarnym tle z wskazówką przybliżającą się do 12 jako przerywnik między kolejnymi rozdziałami.

Myślałem że to wymysł na potrzeby fabuły, ale jak widać faktycznie istnieje coś takiego.

To bardzo poważny komiks. Kiedyś lubiałem czytać komiksy, sięgnę po ten - ciekawe jak mi pójdzie ;)

cyklotymik,

błędnie zatem zinterpretowałem Twoją wypowiedź bo przyjąłem, iż zegar śmierci = zegar zagłady.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.