acid 1862 #1 Napisano 4 Października 2010 WitamMam zamiar kupić zegarek Casio G-Shock i będzie to mój pierwszy zegarek z tej serii. Po przeczytaniu ogromnej liczby postów mam kilka pytań i propozycji. Fajne są zegarki z synchronizacją i baterią słoneczną, ale chyba tych bajerów nie potrzebuję sam nie wiem. Czytałem też o uszczelkach i ich wymianie co 3 lata, dochodzę do wniosku, że nie, ale... Zegarki które biorę pod uwagę(mam dość małą ręke):1. http://allegro.pl/oryginalny-casio-g-shock-dw-9052-1v-hit-sklep-i1246545929.html - mój typ tani prosty w starym stylu - tylko czy nie podróba?2. http://allegro.pl/wave-ceptor-casio-gw-6900-1cr-solar-nowy-sklep-i1249086248.html- wizualnie nie jest fajny3. http://allegro.pl/waveceptor-casio-gw-9000a-1c-nowy-solar-sklep-i1243881335.html- nieźle wyposażony 4. http://allegro.pl/zegarek-casio-gw-2300f-4er-g-shock-i1259273703.html- całkiem fajny, drugi typ ale to stary model i w Polsce niedostępny5. http://allegro.pl/zegarek-casio-awg-101-g-shock-i1254449128.html- przymierzałem jest mały, dobrze leży na ręce ale chyba z wyświetlaczem wolę a)Czy warto kupować z allegro bo ceny niskie ale o gwarancji to chyba można zapomnieć?b)Czy wszystkie z wymienionych aukcji to oryginalne zegarki? c)Czy ktoś z forumowiczów kupował u tych użytkowników Daymon-Trade , Rolem , calineczka-15 ?d)Większość modeli zaproponowanych nie jest dostępna w Polsce i są to starsze modele co np. z dostępnością pasków, uszczelek, części zamiennych? Proszę o wyrozumiałość i czekam na wasze wskazówki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
greggor 0 #2 Napisano 4 Października 2010 Ode mnie: Solarki i łajwceptorki dosyć dyskusyjne, ale jeżeli kogo stać i potrzebne mu to, to jak najbardziej. Solarki ponoć są stosunkowo długowieczne, jak chodzi o baterię, ale z drugiej strony podobno o uszczelkę trzeba dbać (jak w każdym WR coś tam) i co jakieś trzy lata wymieniać lub co najmniej kontrolować szczelność. To samo masz w zegarku bez solarka, tylko że dorzucasz jakieś 4,50PLN za nową baterię. Za to w solarku w przypadku awarii ogniwa ten koszt jest większy. Łajwceptorek jest fajny, jeżeli chodzi Ci o precyzyjny czas, ale z tym jest tak, jak z językiem - warunkiem koniecznym jest komunikatywność, zatem co Tobie z ultra dokładnego czasu, jeżeli ogół otoczenia będzie się posługiwał czasem mniej dokładnym? Zależy, do czego Ci to? O oryginalność się nie martw, bo raczej tego nie podrabia się. Też miałem ten dylemat, kiedy kupowałem na Allegro mojego pierwszego G. Gwarancja nie jest Ci potrzebna do niczego, bo seria G, jak i całe Casio, to solidne zegarki i w okresie gwarancyjnym raczej nic Ci się nie stanie złego. Konkluzja - warto brać z Allegro. Kup sobie zegarek taki, jaki Ci się podoba i z funkcjami takimi, jakie Cię interesują - ot, cała filozofia wyboru. Kupuj zegarek TYLKO NOWY. O części zamienne będziesz się martwił nie wcześniej niż za jakie trzy lata od zakupu nowego zegarka. Baterie w wolnej sprzedaży będą zawszezaś uszczelki i inne tego typu rzeczy nie wiadomo jak długo, jednak należy założyć, że firma Casio nie wprowadza na rynek zegarków, których za kilka lat nie będzie można serwisować. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mrovka #3 Napisano 4 Października 2010 fajna oferte masz w dziale ''sprzedam'' - chodzi mi dokładnie o gulfmana,pisze bo sam sie na niego czaiłema co do tego czy zegarek nowy lub nie - jak sie dbało wczesniej o zegarek to i uzywany mozna sprzedac greggor,ale nie zgodze sie z Toba...własnie po to mi dokladny czas bo wiekszosc posługuje sie czasem mniej dokładnym 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teshima 7 #4 Napisano 4 Października 2010 Z moich doswiadczen: Kupuj zegarek z TS (ToughSolar) gdyz nie musisz sie martwic o baterie, akumulator podola, a jak nie to zawsze mozesz podladowac pod zarowka.Co do WC (WaveCeptor) to zdania sa podzielone), ja na przyklad lubie bardzo gdy moj G chodzi dokladnie ale ma tak mala odchylke, ze wystarcza mi jesli zsynchronizuje go raz na tydzien. Inni wola aby sam sie synchronizowal i zawsze mial dokladny czas. Wtedy musisz wziasc pod uwage to, ze byc moze bedziesz musial go zdejmowac z reki i klasc na parapet okna aby synchronizacja byla prawidlowa. Podsumowujac: TS jak najbardziej, WC jak kto woli. Co do uszczelki to Casio we wszystkich swoich manualach pisze zeby kontrolowac co 3 lata ale ja w moim nie zamierzam tego robic. Wiem, ze zegarek wytrzyma dluzej, a wiem, ze kazde otwarcie i zamkniecie zegarka w serwisie nie gwarantuje, ze wszystko bedzie OK. Podsumowujac: Zegarek z TS wytrzyma Tobie na tyle dlugo (oczywiscie wedlug mnie), iz wczesniej prawdopodobnie kupisz inny niz ten Tobie szlag trafi Wszystkie zegarki z linkow przez Ciebie podanych sa oryginalne, to ze nie ma ich w "oficjalnej sprzedazy" swiadczy tylko o nieudolnosci brand managera. Sprzedawce Rolem znam i jest OK, DamonTrade nie znam ale ma oryginaly. Calineczka ma prawdopodobnie oryginalny ale podaje w opisach technicznych funckje, ktorych zegarek nie posiada. Prawdopodobnie po ty by uatrakcyjnic towar i szybciej sprzedac. Jaki masz obwod nadgarstka? G-Shock jest tak projektowany, ze pasuje prawie na kazda reke.Jesli chcesz porozmawiac spokojnie i on-live, wypytac o jakies detale to zapraszam na PW. Wyslij mi na PW numer cellphone to zadzwonie. 0 Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NETRUNNER 2 #5 Napisano 5 Października 2010 Moja opinia:TS tak, ale glownie dlatego ze automatyczne podswietlenie nie wylacza sie po paru godzinach, a to fajna funkcja (nie TS tylko autoEL)WC ja bardzo sobie chwale. Nie dlatego ze ma idealna dokladnosc. Glownie chwale wtedy gdy patrze na kuchenke widze 7:42, potem na zegarek przy radiu, a tam 7:48, potem patrze na zegarek i jest 7:44 i juz nie wiem ktora jest naprawde, a czasem te kilka minut ma znaczenie. Konczy sie na tym ze patrze na cos z waveceptorem i w koncu wiem na pewno ktora jest. Z modeli jak masz mala reke, lubisz klasyki i LCD to bierz GW-M5600 czyli mega klasyk w G z WC i TS. i odpowiedzi:a)Czy warto kupować z allegro bo ceny niskie ale o gwarancji to chyba można zapomnieć?- nie jestem dobra osoba do odpowiedzi jak wiele osob powie, ale moim zdaniem warto, ale od znanych i renomowanych sprzedawcow ktorzy sprzedaja towar z oficjalnych zrodel (ze wszystkimi plusami tego oczywiscie)b)Czy wszystkie z wymienionych aukcji to oryginalne zegarki? - W casio rzadko zdarzaja sie podrobki. Glownie to bape ktorych w europie oficjalnie nie ma. czasem risemany, ale bez wiekszosci funkcji. Oryginalne to znaczy wyprodukowane w Casio, ale nie koniecznie znaczy ze Casio chcialo je wprowadzic do sprzedazy.c)Czy ktoś z forumowiczów kupował u tych użytkowników Daymon-Trade , Rolem , calineczka-15 ?- Tak. Poproszono mnie o to z Casio, poniewaz kazdy z nich (dwoch) ma prawne przejscia z Casio za naruszanie wizerunku marki i prawdopodobnie skonczy sie na tym ze producent g-shockow bedzie sie z nimi sadzil. d)Większość modeli zaproponowanych nie jest dostępna w Polsce i są to starsze modele co np. z dostępnością pasków, uszczelek, części zamiennych?- marna bardzo. casio nie zapewnie na europe czesci do modeli nieeuropejskich. Oczywiscie da sie wiekszosc sprowadzic, ale w wysokich cenach i z bardzo dlugim terminem. Wtedy odpowiedzialnosc bierze sprzedawca i on bedzie sie przed Wami tlumaczyl. Ci wymienieni nie maja dostepu do oficjalnej dystrybucji czesci zamiennych, wiec nie pomoga nawet z europejskim towarem. Poza tym starsze modele to znaczy tez "lezakowane". Czasem tez jak wspomnialem sa modele ktorych Casio nie zamierzalo sprzedawac. Wczoraj dostalem maila o zabrudzonej fabrycznie tarczy zegarka WL-500 kupionej w bigben. Z tego co wiem takie rzeczy zdarzaja sie w Casio. Wtedy partia nie wychodzi do sprzedazy. Ale te zegarki nie sa utylizowane tylko czasem wychodza na lewo. Jak sie domyslam rozzalony klient kupil wlasnie taki zegarek i ma pretensje do Casio, choc bigben zapewne nie wszedl w jego posiadanie z pozwoleniem i jakimkolwiek udzialem Casio. Pisze bo to tez moze sie zdarzyc u wymienionych sprzedawcow, poniewaz nie sprzedaja oni towaru z oficjalnych zrodel. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
acid 1862 #6 Napisano 5 Października 2010 Mój obwód nadgarstka to 16,5cm. A wymiary zegarków to dziwnie podawane np. DW-9052 (48.5 x 43.0 x 14.7mm) a na zdjęciach porównawczych z 6600 i 6900 to się dużo większy wydaje. Coś chyba z tymi wymiarami 9052 nie tak? Może przez osłony przycisków?Chyba się na niego skuszę bo cena super niska a jest to GSHOCK. Co prawda wygląda na stary model ale to już klasyk i podoba mi się. Pozostałe też niezłe ale mam już zegarek(szukam sportowego). Jeszcze muszę 100 razy pomyśleć. Przymierzałem też zegarki(odnośnie wymiarów ogólnych): AWG-100 bardzo dobrze leży na mojej ręceG9100 - fajny troszkę gorzej niż AWG100GW-9200 - troszkę duży ale mógłby byćGW7900 - jest olbrzymi nie dla mnie I tak na 3pkt. z listy spojrzałem Casio GW-9000A-1CR mudman(51.5mm x 42.5mm, grubość 13.9m) co prawda najdroższy ale te funkcje bardzo ma rozbudowane. NETRUNNER > GW-M5600 raczej nie bo to "kwadrat" jest.Odnośnie a) " moim zdaniem warto, ale od znanych i renomowanych sprzedawcow ktorzy sprzedaja towar z oficjalnych zrodel (ze wszystkimi plusami tego oczywiscie)" > możesz mi podać jakiś przykład takich sprzedawców, bo rozumiem, że tych trzech wymienionych do nie należy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 25860 #7 Napisano 5 Października 2010 Polecam G-9000, czyli klasyczny Mudman w podstawowej wersji. Najlepsze uszczelnienie, moim zdaniem fajny wygląd (taki rasowy G-Shock), nie za duży: http://www.g-shock.eu/euro/lineup/g-9000-1ver/Wcześniej miałem Mudmana z waveceptorem i baterią słoneczną. Po doświadczeniach z obydwoma uważam, że sterowanie falami radiowymi to niepotrzebny gadżet, który może się podobać dzieciakom, ale w praktyce nie robi różnicy, więc niepotrzebnie za to płacisz. Bateria słoneczna natomiast jest dobrym wynalazkiem i szkoda, że w obecnym modelu jej nie mam. Nie potrzebujesz otwierać zegarka w celu wymiany bateryjki, dzięki czemu można być spokojniejszym o wieloletnią szczelność zegarka.Niezły byłby też G-9100, czyli Gulfman, który nie ma ani waveceptora, ani TS, ale za to bateria wystarcza na 7 lat.Tu masz całą gamę G-Shocków: http://www.g-shock.eu/euro/lineup/Co do kupowania na Allegro, to nie widzę problemu, z tym że najtańsze oferty nowych G-Shocków mają sprzedawcy, którzy nie dają gwarancji ZIBI Polska, więc jeśli zależy Ci na firmowej gwarancji, to trzeba to dokładnie sprawdzić w opisie aukcji i zazwyczaj dołożyć kilkadziesiąt zł.Najlepiej gdybyś miał kogoś kto ma bankowość elektroniczną w ING Banku Śląskim, zobacz tu: http://www.bankujesz-kupujesz.pl/ i wpisz Casio w wyszukiwarkę produktów. Wyboru dużego nie ma, ale ceny dobre. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Attyla 0 #8 Napisano 5 Października 2010 Rolem i Calineczka to sprawdzenie sprzedawcy, g-shock nie powinien się raczej rozlecieć więc gwarancja oficjalnego dystrybutora w mojej opinii nie jest potrzebna. Co do TS jest naprawdę dobrym rozwiązaniem, WC powoduje że zegarek jest praktycznie całkowicie bezobsługowy, ale nie jest to funkcja niezbędna tak jak mówiła kolega wyżej zobacz na bazarku teraz jest jeden gulfman, ale g-shocki pojawiają się często i w dobrych cenach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mrovka #9 Napisano 5 Października 2010 ''...Wcześniej miałem Mudmana z waveceptorem i baterią słoneczną. Po doświadczeniach z obydwoma uważam, że sterowanie falami radiowymi to niepotrzebny gadżet, który może się podobać dzieciakom, ale w praktyce nie robi różnicy..'' czyli chcesz powiedziec ze np dystrybutor z zajezdni autobusowej ustawia czas według zegarka p.Józka z portiernii na zajezdni?? czy ustawia czas według czegos bardziej prawdomównego [oczywiscie jezeli p.Józek nasz portier ma WC to automatycznie jest rownie dokładny co czas atomowyt] wczoraj popatrzylem specjalnie na ibej i przelaciałe 12 stron z g shockami gdzie miałem 200 ofert na stronie..chłopie,ty zostaw to allegro i popatrz tam bo zdarzaja sie i tam prawdziwe perełki.Wpisujesz 'casio g shocks watch,nastepnie ustawiasz ze chcesz tylko 'kup tu i teraz' , pózniej ustawiasz najnisza cene i nic innego jak przegladasz...wczoraj w nocy znalazłem dwa mudmany z ts i wc za 70 funtow i to z tym znaczkiem synchronizacji na srodku czyli ta odrobine nowsza wersje [bez negatywu]dzis znalazłem cos takiego : http://cgi.ebay.co.u...=item5adc489bca ja wiem ze ten model cie nie interesuje ale chce ci powiedziec jakie ceny mozesz znalezc jak sie postarasz i ze na alegro kupuje sie w ostatecznosci:) - oczywiscie wspominam o angielskim ibeju,a masz do dyspozycji np jeszcze niemiecki-a tam tez sa czasami super ofer )i niech cie nie zmyla strasznie niskie ceny przy zakupie z honkongu bo tam poprostu nie ma VAT z tego co wyczytałem na tym forum Użytkownik mrovka edytował ten post dziś, 13:47 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
greggor 0 #10 Napisano 5 Października 2010 (...)i niech cie nie zmyla strasznie niskie ceny przy zakupie z honkongu bo tam poprostu nie ma VAT z tego co wyczytałem na tym forum Może i w Hongkongu nie ma VATu, ale jest w Polsce a ściślej w UE. Importując zatem zegarek spoza obszaru UE na jej teren, zostanie naliczony VAT (22%) oraz cło (3%) przy czym, co ważne, należności te naliczone zostaną od SUMY ceny zegarka i kosztów przesyłki. Warto zatem, aby kolega był tego świadomy kalkulując sobie ceny czasomierzy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mrovka #11 Napisano 5 Października 2010 ale to i tak nie zmienia faktu bardzo bo ibej ma i tak o wiele bogatsza oferte i o wiele niższe ceny w porównaniu do allegro http://cgi.ebay.co.uk/Casio-GW6900-1ER-G-Shock-Radio-Controlled-Watch-New-/390227496654?pt=UK_Jewelery_Watches_Watches_MensWatches_GL&hash=item5adb5f0ece Zegarek na terenie UE A tak w pesie za zegarek o wartosci 200 funtów zaplaciłem w sumie 242 po doliczeniu podatku i cła...czyli mniemam ze od sumy 70 funtów to bedzie okolo 20 funtow doplat-czyli i tak mniej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
acid 1862 #12 Napisano 5 Października 2010 Mirosuaw w ING akurat mam jedno z kont. Dzięki za informację. Już wybrałem GW-9100-1ER za 447,51zł ale jest niedostępny chwilowo(szkoda) . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 25860 #13 Napisano 5 Października 2010 Mirosuaw w ING akurat mam jedno z kont. Dzięki za informację. Już wybrałem GW-9100-1ER za 447,51zł ale jest niedostępny chwilowo(szkoda) .Napisz zapytanie o dostępność. Jak się znowu pojawi w ofercie, to dostaniesz maila od ING. Ja tak czekałem na Mudmana i doczekałem się. Mam nówkę z polską gwarancją za 227 zł włącznie z dostawą !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
acid 1862 #14 Napisano 5 Października 2010 Mirosuaw dzięki za info. tak zrobię.1. A pisałeś maila czy skorzystałeś z opcji:"produkt jest chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz otrzymać informację o jego dostępności wprowadź poniżej swój adres e-mail."2. Jak długo czekałeś?3. gwarancja Zibi? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #15 Napisano 5 Października 2010 (...)WC ja bardzo sobie chwale. Nie dlatego ze ma idealna dokladnosc. Glownie chwale wtedy gdy patrze na kuchenke widze 7:42, potem na zegarek przy radiu, a tam 7:48, potem patrze na zegarek i jest 7:44 i juz nie wiem ktora jest naprawde, a czasem te kilka minut ma znaczenie. Konczy sie na tym ze patrze na cos z waveceptorem i w koncu wiem na pewno ktora jest.(...) Też to lubię.Synchronizacja radiowa zdezaktualizowała bardzo stare powiedzenie: "Gdy masz dwa zegarki, to nie wiesz która jest godzina". PS - w ostatnią niedzielę października przestawiamy zegarki na czas środkowo-europejski, dzięki synchronizacji radiowej w dwóch moich zegarkach i 4 zegarach przestawienie dokona się "samoistnie". Ale i tak sporo przestawiania w pozostałych czasomierzach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 25860 #16 Napisano 5 Października 2010 Mirosuaw dzięki za info. tak zrobię.1. A pisałeś maila czy skorzystałeś z opcji:"produkt jest chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz otrzymać informację o jego dostępności wprowadź poniżej swój adres e-mail."2. Jak długo czekałeś?3. gwarancja Zibi?1. Skorzystałem z tej drugiej opcji2. Jakieś 2 tygodnie3. Tak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
greggor 0 #17 Napisano 5 Października 2010 A tak w pesie za zegarek o wartosci 200 funtów zaplaciłem w sumie 242 po doliczeniu podatku i cła...czyli mniemam ze od sumy 70 funtów to bedzie okolo 20 funtow doplat-czyli i tak mniej Nie wiem, co to "pesa", ale dla jasności, a ściślej dla stosunkowo nowych użytkowników forum (bo starzy wyjadacze wiedzą w czym rzecz) napiszę: koszty importu zegarka SPOZA UE kształtują się następująco: (a+b )*1,22*1,03 gdzie: a - koszt zegarkab - koszt przesyłki22% - VAT3% - cło Do tego: - opłata celna (symboliczna rzecz, jakaś złotówka lub kilka)- koszty płatności (od prawie zerowych, do kilkudziesięciu złotych); zależy kto jak płaci i jaki bank go reprezntuje (PayPal,przelew międzynarodowy, Western Union, itp.);zawsze jednak coś tam zapłacimy WAŻNE: jak panowie (bądź panie) w Urzędzie Celnym okażą się niemili, to sprawy nie załatwi się Pocztą Polską, tylko po zegarek trzeba będzie się udać osobiście do oddziału Urzędu Celnego, a to kolejne koszty. Nie zmienia to oczywiście faktu, że import MOŻE BYĆ opłacalny i to nawet bardzo. Sam robiłem to dwukrotnie, ale akurat nie chodziło o G-Shocki. Zwracam też uwagę na to, że gdy ktoś chce kupować z e-baya niech patrzy dokładnie na LOKALIZACJĘ PRZEDMIOTU i pod żadnym pozorem nie utożsamia waluty płatności z krajem wysyłki. Na ten przykład powiem, że kiedy importowałem czasomierze z Singapuru, via e-bay oczywiście, to raz płaciłem w funtach brytyjskich a raz w dolarach amerykańskich, bo takie były warunki aukcji. I nie należy zakładać, że Allego jest be, a e-bay cacy, bo wszystko zależy od konkretnej transakcji i szeregu innych czynników. Na ten przykład powiem, że kiedy kupowałem Mudmana w kwietniu 2007r., to najkorzystniejszą ofertę znalazłem właśnie na Allegro i tam też go kupiłem. Owocnych, opłacalnych i udanych transakcji życzę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 925 #18 Napisano 6 Października 2010 Nie wiem, co to "pesa", ale dla jasności, a ściślej dla stosunkowo nowych użytkowników forum (bo starzy wyjadacze wiedzą w czym rzecz) napiszę: koszty importu zegarka SPOZA UE kształtują się następująco: (a+b )*1,22*1,03 gdzie: a - koszt zegarkab - koszt przesyłki22% - VAT3% - cło 3 zł nie 3% WAŻNE: jak panowie (bądź panie) w Urzędzie Celnym okażą się niemili, to sprawy nie załatwi się Pocztą Polską, tylko po zegarek trzeba będzie się udać osobiście do oddziału Urzędu Celnego, a to kolejne koszty. To znaczy jak niemili? Jechałeś kiedykolwiek do UC ??? W najgorszym wypadku poproszą Cię listem o skan / wydruk z zapłaty i naliczą Ci VAT.Odsyłasz im to mailem.Potem za 3 dni listonosz przynosi paczkę do domu i mu płacisz.Tak jest w 3-mieście.Przerabiane wielokrotnie. Sam robiłem to dwukrotnie, ale akurat nie chodziło o G-Shocki. To pisz rady jak zrobisz to 300 krotnie Zwracam też uwagę na to, że gdy ktoś chce kupować z e-baya niech patrzy dokładnie na LOKALIZACJĘ PRZEDMIOTU i pod żadnym pozorem nie utożsamia waluty płatności z krajem wysyłki. Na ten przykład powiem, że kiedy importowałem czasomierze z Singapuru, via e-bay oczywiście, to raz płaciłem w funtach brytyjskich a raz w dolarach amerykańskich, bo takie były warunki aukcji. Dokładnie tak. I nie należy zakładać, że Allego jest be, a e-bay cacy, bo wszystko zależy od konkretnej transakcji i szeregu innych czynników. Na ten przykład powiem, że kiedy kupowałem Mudmana w kwietniu 2007r., to najkorzystniejszą ofertę znalazłem właśnie na Allegro i tam też go kupiłem. Bardzo dobra rada.Często koszty wysyłki na tyle podrażają zakup, że nie opłaca się. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
acid 1862 #19 Napisano 6 Października 2010 W sklepach Time Trend do końca października są kupony rabatowe na G-SHOCKi wynoszące 111zł. podstawowy Mudman G-shock G-9000 cena 399 po rabacie 288(taniej niż z allegro). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Classified #20 Napisano 6 Października 2010 Kup sobie Mudmana albo cokolwiek innego z serii Masters of G i żyj...Albo wyforcz wiecej kasy na serię Rescue, vide: http://allegro.pl/zegarek-casio-gw-7900b-1er-g-shock-i1258938757.htmlI tego Ci polecam z całego serca, seria Rescue była robiona pod "trudne zawody", mają to być zegarki bardzo wytrzymałe, masywne i wygodne, bla bla bla.Mam takiego 7900b w kolekcji i faktycznie, jest świetny. Ma nieco gargantuiczne rozmiary, no ale obcenka z 585 na obecną cenę czyni go wartym zainteresowania 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mathu #21 Napisano 6 Października 2010 Może i w Hongkongu nie ma VATu, ale jest w Polsce a ściślej w UE. Importując zatem zegarek spoza obszaru UE na jej teren, zostanie naliczony VAT (22%) oraz cło (3%) przy czym, co ważne, należności te naliczone zostaną od SUMY ceny zegarka i kosztów przesyłki. Warto zatem, aby kolega był tego świadomy kalkulując sobie ceny czasomierzy.Przy czym przy imporcie z HK do UK nie płaci się vatu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
acid 1862 #22 Napisano 6 Października 2010 Classified > też myślałem o tym modelu 7900. Ale przymierzyłem i nie pasuje(za duży).Co do całej serii 9000 to coś o parowaniu słyszałem. Ale nie wiem czy to jednostkowy przypadek?Muszę pomyśleć na co się zdecydować... coraz więcej wątpliwości ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Classified #23 Napisano 6 Października 2010 A żebyś wiedziałNowy Mudman mi zaparował, aż mi coś klękło w psychice Odpowiedź zegarmistrza: Przecież w Tajlandii jest wilgotno, to czego pan się dziwi...Więc coś niecoś jest na rzeczy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #24 Napisano 6 Października 2010 Wcześniej miałem Mudmana z waveceptorem i baterią słoneczną. Po doświadczeniach z obydwoma uważam, że sterowanie falami radiowymi to niepotrzebny gadżet, który może się podobać dzieciakom, ale w praktyce nie robi różnicy, więc niepotrzebnie za to płacisz. Mirosuaw, pisząc to co wyżej zacytowałem dajesz dowód ignorancji w temacie. To nie sterowanie falami radiowymi, tylko odbieranie fal radiowych i w żadnym wypadku nie ma to na celu zwiększenia dokładności zegarka, bo ta jest stała i wynosi jedną sekundę.Każdy, kto cokolwiek liznął w temacie zegarków kwarcowych wie, że są to przedmioty bardzo dokładnie mierzące czas, ale jednak te parę sekund na miesiąc zgubią. Więc choćby raz na rok dobrze jest ten zegarek ustawić, choćby przy okazji przestawiania czasu z letniego na zimowy i na odwrót. Waveceptor jest jak pilot w TV - nie trzeba podłazić do telewizora żeby zmienić program. Podobnie jak komuś się nie chce gmerać przy zegarku (nawet jeśli to ma być czynność dwa razy do roku) i stać go zapłacić za ten komfort trochę więcej - może zakupić zegarek z waveceptorem.Poza tym dochodzi jeszcze jeden aspekt, psychologiczny - zegarek z waveceptorem albo HEQ wzbudza zaufanie. Jest to coś na plus, czego nie mają zwykłe zegarki, których czas zwykle się (nawet bezwiednie) kontroluje, choćby siadając przed kompem i patrząc na zegarek windowsowy i na tarczę zegarka na ręku. Wspomnę, że w przypadku zegarków wskazówkowych dochodzi jeszcze konieczność przesuwania datownika - którą waveceptor załatwia z automatu (no chyba że zegar ma wieczny kalendarz, a to też nie jest popularna sprawa). 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godzilla242 0 #25 Napisano 6 Października 2010 dokladnie tez mam 7900 polecam, wygodny sikor! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach