Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

elyot

Oris vs Davosa ostatnie podejście :-))

Rekomendowane odpowiedzi

im dalej w las tym drzew więcej.......

człowiek chciał zegarek żonie kupić ale nie da się tak prosto to załatwić ;)

wybierałem,pytałem,porównywałem i zgłupiałem,miał być Tissot potem Certina a teraz mam coś takiego na oku

Davosa Ladies Best Friends Automatic lub Oris Big Crown Pointer Date

Obydwa ładne,Oris chyba trochę ładniejszy ale szkiełko jakieś "plastikowe",Davosa szafir,mechanizmy chyba porównywalne,marki chyba z tej samej półki cenowej i jakościowej,ale sam nie wiem.

Co sądzicie o tych zegarkach,może ktoś widział,posiada,zna opinie,proszę o pomoc

wielkie dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Davosa to marka porównywalna do Orisa - chyba żartujesz. Nie ta liga. Co do szkła w Orisie, którego prezentujesz - to plexi - ze względów historycznych, tak samo jak hesalit w Speedmasterze. Wiem, że z pewnych względów mogę być nieobiektywny, ale Davosa wygląda bardzo słabo przy Orisie. Jeśli obawiasz się o szkło popatrz na model 584 7626 4061 lub 584 7626 4361 - mają szafir z wewnętrznym AR.

Na żywo zegarek wygląda fantastycznie, wiem z autopsji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Davosa i Oris to jednak inny poziom. Davosa to coś porównywalnego do Certiny, Tissota. Oris jes jednak "półkę" wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oris to polka wyzej od Davosy, ale w tym wypadku nie sadze, aby oris byl w czyms lepszy od Davosy. Oris ma plexie co dla mnie go dyskwalifikuje. Nie bardzo widze powodow historycznych do takiego rozwiazania...Ponadto w tym wypadku Oris jest po prostu paskudny. Z tych dwoch jestem za Davosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oris to polka wyzej od Davosy, ale w tym wypadku nie sadze, aby oris byl w czyms lepszy od Davosy. Oris ma plexie co dla mnie go dyskwalifikuje. Nie bardzo widze powodow historycznych do takiego rozwiazania...Ponadto w tym wypadku Oris jest po prostu paskudny. Z tych dwoch jestem za Davosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ulega wątpliwości, że Oris jest z wyższej półki, ale szkło plexi w tej cenie to jakieś nieporozumienie (żeby nie było, że jestem nieobiektywny, to samo można powiedzieć o Speedmasterze). Nie przekonują mnie żadne względy historyczne, to tak samo jakby np. do najnowszego VW Golfa wsadzić silnik z Golfa I, albo z Garbusa.

Chyba że Orisowi zależy żeby to szkiełko wyglądało "historycznie" gdy się podrapie. A na pewno się podrapie, wiedząc jak kobiety się obchodzą z zegarkami (z reguły, może są wyjątki). W tej cenie masz prawo wymagać żeby zegarek nie miał istotnych słabych stron, a Oris ma.

Może zobacz Eposy: Emotion i Originale w wersji damskiej. Piękne, klasyczne zegarki. A te dwa takie sobie również pod względem urody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Co do szkła - Panowie ma takie i koniec. Jeśli to wada - czytajcie. Zaproponowałem podobne modele z szafirem i AR. Ma Davosa AR?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla Ciebie ten ładniejszy, dla mnie inny. Może ocenę urody zegarka pozostawmy kobiecie (chyba, że ten zakup ma być niespodzianką), one są często nieprzewidywalne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He,he Jash co ty na prowizji u Orisa siedzisz?? Tylko, ze temu modelowi szafir z AR nie pomoze. Jemu nic nie pomoze. Na widok wskazowki godzinowej cofa mi sie obiad ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

He,he Jash co ty na prowizji u Orisa siedzisz?? Tylko, ze temu modelowi szafir z AR nie pomoze. Jemu nic nie pomoze. Na widok wskazowki godzinowej cofa mi sie obiad :)

To współczuję ;) To jeden z wyborów kolegi dla małżonki, więc ani Tobie ani mnie się podobać nie musi. Po prostu moim zdaniem to lepszy wybór i ładniejszy z tych dwóch zegarek. Tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oris BC występuje też w wersji z szafirem i wr100 - troszkę inne wskazówki i tarcza, ale nadal świetny BC z pointerem.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie w tym orisie paskudnie wygląda pozłacana koperta i stalowa koronka. Davosa ładniejsza.

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

dla mnie w tym orisie paskudnie wygląda pozłacana koperta i stalowa koronka. Davosa ładniejsza.

Jest wersja tylko w stali - ładniejsza moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeeeeeeeeeeezu ale namieszaliście mi w głowie :)

kupię qr** chyba zegar na ścianę i się skończy ;)

to ma być dla żony suprise,że niby ją tak kocham i tak dalej :D

ale na poważnie wszystkim bardzo dziękuję za wypowiedzi.

Ślubna moja nic nie wie o moich planach,stąd nie mogę zapytać się który woli,zegarek ma być okrągły,nie za mały ok 30-34mm

raczej jasna tarcza,raczej pasek,"szklany dekielek dla widoczności serca",musi być "takie lepsze" swiss made,no i cena nie może mnie zabić tak żebym do końca roku jadł cebulę z razowcem :)

To tyle z mojego koncertu życzeń.

Jakieś sugestie?

ps

czas mam max do 18/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracając do Orisa,czy ktoś wie gdzie można kupić najtaniej te "lepsze modele"z szafirem i AR,dokładnie model 584 7626 4061 lub 584 7626 4361

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

uprzejmie donoszę,żona została szczęśliwą właścicielką Davosa Ladies Best Friends :) nosi od tygodnia i....... chyba już go kocha :)

dziękuje wszystkim za opinie

ps.

teraz na mnie kolej,mam tylko "biedną" Delbane oraz Atlantic :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.