Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jackhammer11

Jaki zegarek sterowany radiowo?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczów,

Nurtuje mnie następująca kwestia: orientujecie się może jaka jest charakterystyka pracy zegarków kwarcowych sterowanych radiowo? Zastanowiły mnie 2 komentarze użytkowników niemieckiego sklepu, którzy określili pracę mechanizmu Dugeny Tresor/Junghansa Milano jako dość głośną, ale o przyjemnym natężeniu. Czy oznacza to, że zegarki cały czas pracują głośno czy jak podejrzewam, uwidacznia się to podczas synchronizowania wskazań z zegarem we Frankfurcie raz na dobę? Z góry dziękuję za pomoc w wyjaśnieniu tej zagwozdki, ponieważ to jedyne, co każe mi się wstrzymać z zakupem zegarka. Pozdrawiam :)

głośno to nieprecyzyjne i względne określenie, a dość głośno - tym bardziej

Mechanizm zegarka, o którym piszesz co 1 sekundę przesuwa wskazówkę sekundnika i towarzyszy temu cichy lub bardzo cichy odgłos słyszalny po przystawieniu zegarka do ucha. Dźwięk ten niczym nie różni się od tego, który towarzyszy pracy zwykłych zegarków kwarcowych. Niektóre zegarki mają ten odgłos pracy lepiej słyszalny, inne prawie niesłyszalny.

Synchronizacja z sygnałem radiowym (ta, o której piszesz - tj. raz na dobę) to najczęściej jednorazowe, trwające krócej niż 1 sekundę wstrzymanie impulsu do silnika krokowego bezpośrednio po odebraniu pełnego sygnału synchronizującego. Nie ma więc mowy o głośniejszej pracy w tych warunkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Panowie za wyczerpujące odpowiedzi. Sugerowałem się metodą synchronizacji z Frankfurtem mojego zegara ściennego, który ok. 4 nad ranem robi taki manewr: zatrzymuje się na ok. 2-3 minuty, po czym jak szalony wskazówką sekundnika robi 2 obroty wokół tarczy (towarzyszy temu lekki terkot), po czym zatrzymuje wskazówki na godzinie 12 i rusza na nowo po złapaniu sygnału - trwa to ok. 10 minut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Panowie za wyczerpujące odpowiedzi. Sugerowałem się metodą synchronizacji z Frankfurtem mojego zegara ściennego, który ok. 4 nad ranem robi taki manewr: zatrzymuje się na ok. 2-3 minuty, po czym jak szalony wskazówką sekundnika robi 2 obroty wokół tarczy (towarzyszy temu lekki terkot), po czym zatrzymuje wskazówki na godzinie 12 i rusza na nowo po złapaniu sygnału - trwa to ok. 10 minut.

Ciekawe. Jakby Ci się chciało sfilmuj, wrzuć na youtube i podaj tu link. Ale nie będziesz się zrywał w nocy... :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar ścienny ma prawdopodobnie jeden silniczek krokowy, poruszający poprzez system przekładni wszystkimi wskazówkami. Stąd po zatrzymaniu na czas odbioru musi potem nadrobić te minuty, a na każdą minutę musi zrobić pełny obrót sekundnikiem.

W przypadku zegarków naręcznych tam być nie musi - np. Seiko i Casio w swoich mechanizmach radiowych stosują kilka silników krokowych, co pozwala na niezależne poruszanie wskazówką minut i sekundnikiem. Sekundnik faktycznie zatrzymuje się w tych zegarkach na czas synchronizacji (wskazując np. poziom odbieranego sygnału lub tryb pracy), ale wskazówka minut normalnie się porusza. Po synchronizacji sekundnik musi obrócić się tylko do właściwego wskazania sekund.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu...

Ze swej strony polecę Ci Citizena CB0011-00E. Jest to prosty w formie (i elegancki dzięki temu) solar z doskonałej - moim zdaniem - stosunkowo nowej serii mechanizmów ze strefami czasowymi i wiecznym kalendarzem. Model jest na pasku, 43mm średnicy, stalowa koperta, czarno-grafitowa tarcza, nadaje się doskonale i do dżinsów, i do marynarki, na upartego - i do skromnego garnituru wizytowego. Synchronizacja co noc regularnie, bez żadnych problemów. Problemem może być dostępność - ale jak poszukasz, to na pewno znajdziesz ;). Pozdrawiam!

Ale wtopa... Nie popatrzyłem na datę pierwszego postu... Ale treść jak najbardziej aktualna!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość blaster

Już leciwy, ale ciekawy wątek.

Czy zegarek Seiko solar z radiem na Japonię ustawiony na manualną synchronizację będzie zuzywał tyle samo energii co zegarek solar bez radia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiony na manualną synchronizację, czyli synchronizacja automatyczna wyłączona? Jeśli tak, to w takim wypadku nie powinien zużywać więcej energii, niż model bez radia. No bo przecież radio nie działa. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość blaster

Jak wygląda korekcja czasu w Seiko Spirit Solar Radio Wave Controlled?

W zwykłym kwarcu bez solara po wyciągnięciu koronki wskazówki się zatrzymują.

Czytałem też na WUS, że w jakiejś Attesie po wyciągnięciu koronki sekundnik wędruje na 12 i wtedy koronką reguluje się wskazówkę minutową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.