Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tykwin

Longines czy Tissot?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem nowa na forum. Niewiele wiem na temat zegarków. Zamierzam kupić zegarek dla męża. Ma to być niespodzianka więc nie mogę spytać Go o zdanie :blink:

Potrzebuję zatem pomocy fachowców. Wstępnie wybrałam trzy zegarki:

Longines Flagship L4.799.4.72.2 (http://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/6110_Longines_Flagship_L47994722),

Longines Flagship L4.774.4.52.2 (http://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/796_Longines_Flagship_L47744522),

Tissot Carson Gold Automatic T71.3.463.34 (http://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/4729_Tissot_Carson_Gold_Automatic_T71346334).

Który według Was jest lepszy? Może doświadczeni forumowicze mogliby polecić mi inne modele, niekoniecznie tych firm?

z góry dziękuję za pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w jakim rozmiarze masz męża?

Zegarki, które podałaś są małe, a ich rozmiar przez wielu na tym forum będzie uważany na za damski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dużym rozmiarze :blink:

No to chyba nie trafiłam z wyborem. Są ładne a o rozmiarze nie pomyślałam. Chyba poszukam innych modeli. Która marka jest lepsza Tissot czy Longines? a może jeszcze coś innego w przedziale cenowym do 4tys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś nie wyszło z tymi linkami. Puste strony się otwierają.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojego punktu widzenia, te cztery zegarki pod względem technicznym tak bardzo od siebie nie odbiegają. Wiec bardziej trzeba by tu się kierować wyglądem i gustem. Który się bardziej podoba..

- Fryderyk. Charakterystyczne jest to, że jest to najbardziej płaski i cienki zegarek z tych czterech. To może być zarówno zaletą jak i wadą, bo z jednej strony dzisiaj są modne bardziej masywne zegarki, ale z drugiej strony, ktoś może właśnie szukać jak najcieńszego zegarka. Zegarek dosyć ładny, ale moim zdaniem, mała sekunda nie jest tak bardzo udana. Jak dla mnie jest za wysoko, za blisko środka zegarka. To wynika z tego, że mechanizm pierwotnie był zaprojektowany do dużo mniejszego zegarka i dlatego ośka małej sekundy jest bliżej ośki głównej.

- Junghans. Zegarek pod względem designu jest bardzo bliski klasycznego zegarka IWC Portugese. Można powiedzieć, że jest to tańszy zamiennik dla tych co bardzo im się podoba IWC, ale nie stać ich żeby wydać naście/dziesiąt tysięcy na IWC. I znowu, można to traktować jako wadę lub zaletę. Jedni będą odczuwać dyskomfort nosząc coś "wtórnego". Inni na to gwiżdżą, zegarek im się podoba i jest ok.

- Tissot. Przepiękny zegarek za stosunkowo nieduże pieniądze. Cóż można jeszcze powiedzieć? Chyba to że jest typowym garniturowcem. Bardzo pasuje do garnituru, mniej pasuje do okoliczności turystyczno-sportowych.

- Certina. Bardzo popularny i ceniony zegarek na forum. Również stosunkowo niedrogi. Chyba jeden z najbardziej uniwersalnych zegarków. Można nosić i do garnituru, i do sweterka, i do t-shirtu... Zegarek charakterem i designem trochę przypomina TAG Heuery, więc też w pewnym stopniu można mu zarzucić "wtórność", ale ja bym się tak bardzo nie czepiał. Ogólnie, może się podobać.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodzę się z tackic 'em, w FC sub sekunda jest za wysoko, gdyby nie to, to właśnie go bym Ci polecił, a tak mówię: Tissot :blink:

Ale decyzja należy co Ciebie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śliczny ten Hamilton. Trudno będzie się zdecydować. Czy jakościowo jest różnica między Tissot a Hamilton?

jazzmaster-slim-hamilton-watch-h38615735-large.jpghamilton-h38515555-jazzmaster-slim-large.jpg

tissot-visodate-1957-automatic-2.jpgtissot-visodate-1957-automatic-3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm na korzyść Hamiltona - ETA 2892, w Tissocie ETA 2836.

Co do jakości wykonania nie powinienem się wypowiadać, nie miałem w ręku tego Hamiltona, ale z tego co wróble ćwierkają, kolejny plus. Wizualnie kwestia gustu, chociaż datownik w Tissocie nie za bardzo mi się podoba. Ten zegarek powinien być subtelny, a datownik jest za duży. 3 razy tak dla Hamiltona.

No i Hamilton w naszym kraju to nie masówka. 4:0

P.s.

Hamilton występuje w dwóch rozmiarach (40 i 43mm). Jak na garniturowca ten mniejszy wydaje się idealny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mirosuaw dzięki za to porównanie. Niestety nie mogę znaleźć tego Hamiltona. Gdzie można kupić te zegary poza USA (żeby nie było cła itp)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni temu Carlito1 polecał jakiś sklep włoski pisząc o Hamiltonie, ale nie mogę znaleźć tego posta. Może napisz do niego PW.

Tutaj też dyskutują o Hamiltonach: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/49510-hamilton-jazzmaster-open-secret-h32756731/page__pid__545696#entry545696

Może jakieś info się pojawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

czy małżonek nosi już jakiś zegarek? interesują go zegarki?

Jeśli lubi przedmioty niestandardowe, cechujące się indywidualizmem to warto się zastanowić nad ofertą Stowy, kolekcja Antea - bardziej uniwersalna (formalne i nieformalne stroje), typowo sportowy model Seatime, Prodiver, Markę Epos - kolekcja Sophistiquee - do strojów mniej formalnych, lecz typowo koszulowe zegarki w nieco awangardowym stylu ;)

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Czas jest wielkim nauczycielem ale niestety zabija wszystkich swoich uczniów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

czy małżonek nosi już jakiś zegarek? interesują go zegarki?

Jeśli lubi przedmioty niestandardowe, cechujące się indywidualizmem to warto się zastanowić nad ofertą Stowy, kolekcja Antea - bardziej uniwersalna (formalne i nieformalne stroje), typowo sportowy model Seatime, Prodiver, Markę Epos - kolekcja Sophistiquee - do strojów mniej formalnych, lecz typowo koszulowe zegarki w nieco awangardowym stylu :lol:

Nosi Mido Commander Automatic na brązowym pasku i Certina ds Automatic na bransolecie.

Przejrzałam Stowa i Epos i chyba pozostanę przy Hamiltonie. Jest po prostu śliczny ;)

Tylko martwi mnie to, że nie można go kupić w Polsce. Znalazłam już nawet sklep w UK gdzie jest dostępny za 580 funtów ale co z gwarancją albo z serwisem? Jak będzie potrzebny to trzeba odsyłać zegarek do UK? Niefajnie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hamilton, dobry wybór.

Sprawa braku dystrybucji w Polsce, przykra.

Sprawa gwarancji i serwisu. Hamilton należy do Swatch Group. Jeśli sprzedawca dodaje gwarancję miedzynarodową, to teoretycznie powinno być możliwe naprawienie go w Polsce, również w ramach gwarancji.

Z wywiadu dla Chronos24, pytanie: Jakie zegarki (marki) i jakie komplikacje naprawiane są w Polsce?

Więc teoretycznie. Zegarek się psuje. Telefonujemy do SGP Poland, umawiamy się na sposób wysyłki i wysyłamy.

Tylko że to wszystko teoretycznie. W praktyce nie wiem jak jest. Kilku kolegów na forum nabywało Hamiltony, ale zeby się komuś zepsuł na gwarancji, to nie słyszałem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam swojego Hamiltona i nic mu nie jest :lol: a co do gwarancji to mozna naprawic w kazdym serwisie SG na swiecie ;) wiem bo rozmawaialem z ich przedstawicielem w UK a swojego Hamiltona kupilem w Hiszpani :)

co do stron z Hamiltonem to jest ich deko ale nie sparwdzalem wszystkich...

http://www.glooks.com/watches/hamilton.asp

http://www.jurawatches.co.uk/

sprobuj te.a mozesz tez jomashop.com to dobra stronka :) i wysylaja jako prezent wiec nie powinnas zaplacic cla :) zreszta mozna o to poprosic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jestem nowa na forum. Niewiele wiem na temat zegarków. Zamierzam kupić zegarek dla męża. Ma to być niespodzianka więc nie mogę spytać Go o zdanie :lol:

Potrzebuję zatem pomocy fachowców. Wstępnie wybrałam trzy zegarki:

Longines Flagship L4.799.4.72.2 (http://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/6110_Longines_Flagship_L47994722),

Longines Flagship L4.774.4.52.2 (http://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/796_Longines_Flagship_L47744522),

Tissot Carson Gold Automatic T71.3.463.34 (http://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/4729_Tissot_Carson_Gold_Automatic_T71346334).

Który według Was jest lepszy? Może doświadczeni forumowicze mogliby polecić mi inne modele, niekoniecznie tych firm?

z góry dziękuję za pomoc:)

Kup. Longina ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup. Longina :lol:

Ale czy nie będzie zbyt mały. Zegarki, które nosi mąż mają 40mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy nie będzie zbyt mały. Zegarki, które nosi mąż mają 40mm.

Raczej mały. Do tego wąski pasek, w efekcie damski zegarek.

Koncepcję mam taką: kup dla siebie Longina, a dla męża Hamiltona :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałam kupić Hamiltona czarnego 40mm. Ale mam kolejne pytanie. Jeżeli kupię go teraz a chcę wręczyć go mężowi dopiero 26 listopada, to czy przez taki długi czas będzie mógł leżeć w szafie - nienoszony? No bo chyba te zegarki trzeba nosić albo na rotomat, żeby się nie zepsuły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.