jacekp 0 #1 Napisano 21 Października 2010 Czy były produkowane przedwojną jakieś zegary polskie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #2 Napisano 21 Października 2010 "Świt" w Cieszynie 1920 - 1936."Śrem" w Śremie od 1921, ponoć fabryka działała przez kilka latGF (Gebruder Fortwaengler), póżniejszy właściciel Karol Hettich, w Warszawie (1891 - 1944).Tyle w zakresie budzików/zegarów stojących i ściennych. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #3 Napisano 21 Października 2010 Wg. strony Śremu to firma nazywała się wytwórnia zegarów i narzędzi precyzyjnych ?Zegar" 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekp 0 #4 Napisano 21 Października 2010 Czy zdarzają sie takie zegary na Allegro? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #5 Napisano 21 Października 2010 "Świty"? Niedawno był mechanizm sprężynowy, trafiają się linkowe, zwykle w niezbyt urodziwych skrzyniach. Jakiś czas temu był linkowy kwadransowiec, dość ciekawy. Na naszym forum był jakiś czas temu pokazywany stojący z napędem łańcuchowo - obciążnikowym. Budzików GF jest dość dużo, sprzedający nie zawsze o tym piszą, trzeba przyglądac się zdjęciom. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekp 0 #6 Napisano 21 Października 2010 Sam kupiłem sobie Metrona kominkowego. Dla mnie bardzo ładny... też bo polski . Takie małe zboczonko . Ale ten którego szukam ma być stary, polski, wiszący. Metrony powojenne nie bardzo pasują na prezent dla rodziców. Ponieważ nie pasował by im do umeblowania Mam też pytanko gdzie kupić takowy zegar 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekp 0 #7 Napisano 25 Października 2010 To może kominkowy czy stojący z przedwojny polski? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #8 Napisano 25 Października 2010 Nie ma tego zbyt wiele. Tutaj oferty na Allegro z kilku ostatnich lat:http://archiwumalleg...41300-swit.html 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekp 0 #9 Napisano 31 Października 2010 Nie było mnie tydzień w domu. Dzięki Tarant za link do zegarów na Allegro...Fajne są...smaku nabrałem :-)chyba przyjdzie mi sie zaczaic na jeden taki na Allegro. :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #10 Napisano 21 Listopada 2010 Pojawił się linkowy Świt , łatwo się domyślić gdzie, w dość słonej cenie (1490) - nieco przekraczającej zbliżone modele Beckera. Skrzynia umiarkowanej urody, z pełnymi bokami. Tarcza odnawiana.... Niemniej, jakbym miał miejsce na ścianie...: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #11 Napisano 23 Lipca 2011 Chodzik, takiego werku (podobne robił Lenzkirch i GB) z Cieszyna jeszcze nie widziałem, 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #12 Napisano 23 Lipca 2011 Bardzo ważna jest też fabryka zegarów wieżowych Michała Mięsowicza z Krosna.Ale trzeba mieć duży bufet lub komodę 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #13 Napisano 23 Lipca 2011 Bardzo ważna jest też fabryka zegarów wieżowych Michała Mięsowicza z Krosna.Ale trzeba mieć duży bufet lub komodę A moze byc komoda na strychu z prze- switem az do piwnicy? Wtedy by sie zmiescil? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #14 Napisano 24 Lipca 2011 I nawet trochę by pochodził... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach