Oled 98 #501 Napisano 20 Listopada 2024 Cześć koledzy! Kolejny RUDY z numerem 21519. W zeszłym tygodniu rozmawialiśmy z Yahagim na temat potencjalnej fabryki w Berlinie, która była w stanie wyprodukować tak dużą liczbę zegarów. Zakładam, że najprawdopodobniej była to berlińska manufaktura ze względu na typowe cechy mechanizmu i koperty oraz oczywiście tarcze Muellera. Gdyby fabryka znajdowała się w innym regionie, z pewnością korzystałaby z usług lokalnego producenta emalii. W związku z tym zacząłem sprawdzać książki adresowe Berlina rok po roku od lat 1840 do 1880. Odkryłem, że Carl Wolluhn działał od 1851 do 1880. XIX wieku i rzeczywiście był wymieniany jako zegarmistrz regulator i „Uhrenfabrikant” oraz hurtownik zegarów szwarcwaldzkich, ALE w 1873 roku zatrudniał tylko 12 osób. Oczywiście, aby wyprodukować 3000 zegarów rocznie, trzeba mieć znacznie więcej pracowników, co najmniej 100-200 osób. Znalazłem listę berlińskich zegarmistrzów w „Internationales Adressbuch der gesammten Metall-Industrie” z 1874 roku. Dzięki Yahagiemu zwrócił moją uwagę na P.Michaelis & Co. W 1873 roku „Handbuch der Leistungsfähigkeit der gesammten Industrie” stwierdza, że ta fabryka zegarów została założona w 1858 roku przez Ph. Abr. Michaelisa i Mosesa Maxa Seliga. Zatrudnia 300 pracowników i znajduje się przy Alexanderstrasse 22. Właściwie Ph.Michaelis był znanym zegarmistrzem w Berlinie i pracował od lat 1840. Byłoby naprawdę dobrze, gdyby ktoś mógł znaleźć jego wczesny zegar. P.Michaelis & Co był wymieniony w książkach adresowych jako „Regulator-Fabrik”, co mówi samo za siebie. W 1877 roku zmienili lokalizację fabryki na Blumenstrasse 79 i wraz z regulatorami zaczęli produkować budziki typu Ansonia i zegary całoroczne z obrotowym wahadłem na podstawie patentu Hugo Knoblauch & Co (DRP 2437), co było wówczas dość nowatorskie. Nazwa P.Michaelis & Co była nadal wymieniana w berlińskich książkach adresowych w latach 90. XIX wieku, ale później zniknęła. 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #502 Napisano 20 Listopada 2024 Nie wiem czy to będzie ta właśnie firma, ale znalazłem taką informację jeszcze: 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 98 #503 Napisano 21 Listopada 2024 (edytowane) Yahagi, to świetne znalezisko! Teraz wiemy, że firma zbankrutowała w 1883 r. i dlatego RUDY nie były już produkowane... A oto co znalazłem: Z "1865 Königlich Preußischer Staats-Anzeiger" (https://books.google.ru/books?id=FoVNAAAAcAAJ&pg=PA699 : Firma P.Michaelis & Comp (fabryka zegarków, obecna siedziba przy Stralauerstrasse 51) – otwarta firma handlowa założona 1 stycznia 1865 roku. Akcjonariusze: 1) Producent Philipp Abraham Michaelis 2) Kupiec Moses Max Seelig Z „1872 Deutscher reichs-anzeiger und Königlich preussischer staats-anzeiger” (https://books.google.ru/books?id=5Ao_AQAAIAAJ&pg=PA289 Biznesmen Moses Max Seelig opuścił firmę P.Michaelis & Comp. Producent Philipp Abraham Michaelis w Berlinie kontynuuje działalność handlową pod tą samą nazwą firmy. Adres - Alexanderstr 22. Z gazety "Nationalzeitung: 1875" (https://books.google.ru/books?id=XTppAAAAcAAJ&pg=PP1070) : Kupiec Herz Michaelis z Berlina dołączył do działalności handlowej producenta Philipa Abrahama Michaelisa z Berlina jako partner handlowy. Wspólnicy firmy P.Michaelis & Comp założonej 1 marca 1875 roku: 1) Producent Philipp Abraham Michaelis 2) Kupiec Herz Michaelis Z gazety "Deutsche Bauzeitung: 1877" (https://books.google.ru/books?id=y5nmAAAAMAAJ&pg=PA420) : Co nowego na berlińskiej wystawie budowlanej: 9 października dostarczono nowe pozycje: ...3 regulatory firmy P.Michaelis & Co (obudowy z włoskiego orzecha) Edytowane 21 Listopada 2024 przez Oled 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #504 Napisano 21 Listopada 2024 Qrczaki.... wygląda na to, że ten P. Michaelis rzeczywiście 'spełnia kryteria' i by pasował, jako 'zaginiona fabryka całkiem sporej ilości regulatorów'.. I wygląda też na to, że on chyba nigdy nie był brany pod uwagę jako poważny producent. A on - wcale się nie ukrywał. OLED znalazł dość dużo informacji o nim. (OLED: wyrazy szacunku....) W sieci - one leżą w sumie na wierzchu. Nie trzeba nawet szczególnie głęboko grzebać. Michaelis ogłaszał się nawet w Breslauer Zeitung w poszukiwaniu pracowników... w 1870 Tych wzmianek rozmaitych jest całkiem sporo. Również w publikacjach zegarmistrzowskich z tamtego okresu. Chyba we wszystkich Adress-buch-ach Berlina z tamtego okresu figuruje jako regulatorfabrik... Ciekawe, nie ?? W mojej klasyfikacji (pewnie u OLED-a jest podobnie :)) - wyrasta na najpoważniejszego kandydata na producenta RUDYch. Co prawda - poza napisami na tarczy - nie ma jeszcze silnych argumentów na powiązanie RUDY-ch z Berlinem - ale myślę, że krok do przodu został w tym temacie zrobiony. Fajnie, że coś się w temacie ruszyło No i pozostaje jeszcze temat innych zegarów, które miałby produkować Jeszcze to dorzucę.... OLED pokazał z innego źródła. Tu może czytelniejsze trochę: 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 98 #505 Napisano 21 Listopada 2024 Wow, świetnie! Yahagi, świetne znaleziska! A co z tym artykułem z wystawy? Czy to jest rok 1877? Jest napisane, że zegari architektonicznie i technicznie nie odpowiadają trendom współczesnej mody, ale zaspokajają gusta konsumentów I pokazały też regulator miesięczny! 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #506 Napisano 21 Listopada 2024 Materiał jest z: Allgemeines Journal der Uhrmacherkunst Bandzählung 4.1879 Erscheinungsdatum 1879 Czyli wzmianka powstała 2 lata później. Dotyczy wystawy również w Berlinie. Ciekawe jest, że zauważono jakąś 'odmienność' w projektach tych zegarów. "... oprócz szerokiego wyboru regulatorów, których wyposażenie zewnętrzne spełnia wymagania szerokiego grona odbiorców, ale nie architektów i techników..." Rzeczywiście, obudowy RUDYch są odmienne od innych i czasem nawet są na tyle charakterystyczne, że można stwierdzić, że był w niej RUDY, a nie inny zegar. Mały to ślad... nawet nie poszlaka, ale jednak warto to zapamiętać. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 98 #507 Napisano 22 Listopada 2024 Co ciekawe, w 1860 r. Philipp Michaelis umieścił się w reklamach gazetowych jako zwykły sprzedawca zegarów. W Nationalzeitung opublikował wiele reklam, oferując zegary wszelkiego typu, złote łańcuchy, a nawet przyjmował zegary w komisie w zamian za nowe zegary. Wygląda na to, że jego działalność detaliczna była równoległa z działalnością fabryki regulatorów w początkowym okresie. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #508 Napisano 22 Listopada 2024 A spróbujcie odszukać tę Kwiatową 79. Numery są tak pomieszane, ze słabo się robi. Obecnie to jest na rogu z ulicą Andrzeja (Andreas Strasse). 3 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 98 #509 Napisano 22 Listopada 2024 W ostatnich latach firma P.Michaelis & Co składała oferty na produkcję zegarów całorocznych systemu Hardera (Hardersche Jahresuhren), ale co najciekawsze, powstawały również zegary bijące. Czy widziałeś kiedyś bijące zegar całoroczny? A w 1884 roku fabryka była nadal reklamowana w DUZ 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 98 #510 Napisano 25 Listopada 2024 Bardzo interesujący PDF artykuł nieżyjącego już Douglasa K. Stevensona na temat „Hardersche Jahresuhren” oferowanych przez Hugo Knoblauch & Co w Berlinie (czy też ich rzeczywistym twórcą był P.Michaelis & Co?). Teraz wiemy, jak wyglądały te zegary. 387_427.pdf 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 98 #511 Napisano 25 Listopada 2024 Firma P.Michaelis & Co. została wspomniana przez Johna Hubby’ego i H-H-Smidta w 2007 r. na antenie NAWCC. John wspomniał, że widział kilka zegarów 400-dniowych z logo Michaelis. https://mb.nawcc.org/threads/michaelis.33821/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #512 Napisano 25 Listopada 2024 (edytowane) Przypomnę, że dla roczniaków jest specjalne subforum. Wycinki m. innymi z artykułu Douga lata temu tam zamieszczałem. Całości nie, ze względu na prawa autorskie publikacji NAWCC. Edytowane 25 Listopada 2024 przez Anansi 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 98 #513 Napisano 26 Listopada 2024 (edytowane) Tak, jest tam kilka ciekawych zegarów! Ale jesteśmy zainteresowani zegarami podpisanymi przez Michaelisa, mam nadzieję, że istnieją jakieś przykłady. Edytowane 27 Listopada 2024 przez Oled 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #514 Napisano 26 Listopada 2024 Dum spiro spero... 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #515 Napisano 30 Listopada 2024 Ja może jedno spostrzeżenie dorzucę, które może być jakąś poszlaką na pochodzenie RUDYch. W zegarach uwazanych za Berlińczyki pojawiało się okucie na palec wychwytu w takim kształcie: Natomiast w najstarszych RUDYCH (nie we wszystkich, ale w tak wielu, że trudno to uznać za zbieg okoliczności), aż do numeru 11 9xx wahadło miało taką blaszkę: One naturalnie nie są podobne do 'berlińców'. Ale z drugiej strony nikt, ani we Freiburgu, ani w Villingennach-Schweninngenach, ani w Wiedniu nie widział potrzeby 'ufikuśniać' tego kształtu. Niewielka to poszlaka, ale może wskazywać na wspólne korzenie z berlińcami. (z drugiej strony ta fikuśność nie przybliża do żadnego innego ośrodka zegarowego :)) Może więc Michaelis jest naprawdę dobrym kierunkiem ?? 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #516 Napisano 12 Grudnia 2024 A ja właśnie stałem się posiadaczem Rudego (Michaelisa (??) Oooo... takiego : Świadomie pokazuję wieszak... Gdy jeszcze zegara nie miałem - wydawało mi się, że to są odgnioty po innym wieszaku. W realu okazało się, że to są takie rysy. Ktoś 2 x wydrapał takie 'U' ... zupełnie nie wiem czemu. Podkładka pod soczewką ma numerację : 1,2,3,4... :) 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #517 Napisano 12 Grudnia 2024 Te U wyglądają, jakby ktoś planował przerobić skrzynię do drewnianego wieszaka/szyn. Tu masz oryginalny karton do niego: 4 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 98 #518 Napisano 24 Marca (edytowane) Cześć, koledzy! Inny przykład zegarka, prawdopodobnie z fabryki Michaelisa. Numer - 23644. Liczba różni się od poprzedniej o 100 jednostek! Z poważaniem, Oleg Edytowane 24 Marca przez Oled 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 98 #519 Napisano 25 Marca Inny. Numer to 17752, ale tarcza ma dziwny tył, jak w późniejszych zegarkach. Z poważaniem, Oleg 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 98 #520 Napisano 2 Lipca Kolejny zegar od Michaelisa. Numer 9661. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach