Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość amator3nr

KOMANDIR

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Skoro ludzki pot jest tak żrący, to dlaczego wygląda to jak wycięte nożem? Te wrzerki nie są jak kropki czy małe łezki, tylko duże ciachnięcia jak przy obieraniu ziemniaków. Przynajmniej u mnie wrzery są regularne. :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslę, że dlatego, że wżer rozchodzi się równo od miejsca w którym przetarta lub uszkodzona była wartwa powłoki galwanicznej. Większość wżerów które widziałem ma, tak jak napisałeś, kształt równy, jakby wycięty nożem, ale widziałem też wżery w kształcie dużej ilości małych okrągłych zaglębień. Może zależy to również od materiału z jakiego jest wykonana koperta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na ostatnio dostanym Błonie mam wrzery jak to określił Wocio duzej ilości okrogłych zagłębień .Wg.mnie kształ tych wrzerów zależy od materiału z jakiego jest wykonana koperta (w przypadku Błonie takie wrzery pojawiaja sie dośc często przynajmniej ja tak zauwazyłem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Może te wżery świadczą o nerwowości właściciela :):):)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniewaz znalazlem chwilke czasu przebrnalem ten temat od poczatku i powiem Wam ze fajnie sie czyta ten temat :D pierwsze pytania o oryginalnosc tego kultowego ruskiego zegarka :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zbyszek_73

Chciałbym napisać parę słów na temat moich własnych obserwacji wżerów/zniszczeń kopert mosiężnych chromowanych. Otóż rodzaj zniszczeń najprawdopodobniej zależy od tego kto JAK nosi zegarek. Jeżeli zegar jest na pasku skórzanym, który akurat pasuje do ręki tak, że zegarek ciasno do niej przylega, to w tyle koperty będą chemiczne wżery, wyglądające jak całe pola nakłuć szpilką lub małych nawierceń (oczywiście o ile noszący ma jadowity pot a chromowanie jest marne). Zegarki noszone na luźniejszym pasku a szczególnie na bransolecie niszczeją inaczej - chrom a potem mosiądz ściera się o rękę na krawędziach uszu, przy pierścieniu dociskacym dekiel, przy koronce, szczególnie przy godzinie 9 i 3 w stylu "ścięcie nożem" (o włoski na ręku, skórę, szczególnie jeśli ma szansę być zakurzona) bo zegarek na luźniejszym mocowaniu łatwiej się przesuwa po "papierze ściernym", zaś na bransolecie ma na to największe możliwości, gdyż nie występuje tu sztywność nawet luźnego paska, która w jakiś tam spodsób ogranicza ruchy. Co Koledzy na to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość lapajlukasz

WOW !

Ciekawa teoria z tym ściraniem .... ale jak kupujesz zegarek z bransoletą / paskiem to wiesz jak właściciel nosił go pod koniec ekspolatacji, ale nie masz pewności jak było wcześniej (np przez 80% czasu) - to raz. No i pasek też można nosić luźno - to dwa. Ale wydaje się że faktycznie starcie chromu przy koronce raczej dotyczy luźno noszonych zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zbyszek_73

Więc tak... pasek nawet luźny przeszkadza zegarkowi latać w kierunku 6-12 (poprzez swoją sztywność) a nawet jeśli zegarek lata, to sam pasek swoją grubością i niechęcią do gięcia się przy końcach trochę chroni krawędzie uszu przed wytarciem. A bransoleta, jako że jest z krótkich elementów połączonych na osiach , "pływa" po ręku w kierunku 6-12, do tego dodatkowy ciężar bransolety wzmaga latanie (a nie znam nikogo , ktoby nosił bransoletę ciasno, często ludki nawet nie skracją oryginału i noszą zegarek podpierany odstawionym kciukiem, boby im spadł :D ) . A to jak noszono używany zegarek wcześniej niż w dniu zakupu też dość łatwo stwierdzić (prawdziwe jednak tylko dla blaszanych bransolet). Otóż bransolety (szczególnie tandetne, ruskie) są wykonane z cienkiej blachy, końcowe elementy bransolet , przez które przechodzą teleskopy zegarka, obracają się po teleskopach jak na osiach, trąc o uszy. Cienka blacha przeciera chrom w uszach od wewnętrznej strony w specyficzne "półksiężyce". Pasek tego nie robi, oglądajęc uszy od wewnętrznej strony wiadomo jak "żył" zegarek. A z dodatkowych ciekawostek - (mosiężne) zegarki noszone na luźnych bransoletach mają O WIELE mocniej rozrobione dziury na teleskopy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo również zależy od rodzaju potu człowieka. Jeżeli ktoś ma

bardzo "żrący" tzn kwaśny pot, to wżery pojawiają się szybciej i są większe.

Zdarzają się pacjęci którzy mają "zjedzoną" kopertę po paru miesiącach w takim stopniu jak inni po 10ciu latach.

Oczywiście sposób użytkowania, szanowanie sprzętu też nie jest bez znaczenia.

Zegarki kwarcowe to maszynki do odmierzannia czasu a nie prawdziwe zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem naprawdę szczęśliwy jak dostałem go w prezencie od kolegi....

11.jpg

Do czasu gdy nie zajrzałem do środka :cry:

22.jpg

33.jpg

Chińska robota prawda :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawda. Już z zewnątrz widać podróbkę (koronka nie zakręcana, malutka, indexy nie wypukłe itd).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli tak jak myślałem :cry: Szkoda bo ładnie sie prezentuje, no ale znajdzie swoje miejsce w szufladzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zbyszek_73

Czy któryś z Kolegów nie chciałby uzyskać drogą wymiany koperty stalowej 8kątnej podobnej do tej ? http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=d70dd836b912f7d9 ale z zakręcaną koronką ? jest koperta (bdb), koronka (bdb), wałek (bdb) i szkiełko (dst), dekla brak. brak też lunety bo to wersja z mniejszym szkiłkiem i obrotowa lunetą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na co? chętnie bym wymienił ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym chiał uzyskać tego Wostoka komandirskiego ze zdjęcia - o ile oczywiście jest to możliwe.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Nie wiem jakim cudem te mechanizmy w ogołe chodzą.Jest tak koszmarnie wykonany ze az gęba sie smieje przy rozbieraniu/Rozbieram cos co nazywa sie "orientex" :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: Sąsiad mnie prosił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zbyszek_73

Nie orientex a oREIntex (mam takiego szrota kupionego w pakiecie z ruskami). To nawet uczciwe, "nie podszywać się" pod Orienta :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszku ale grubo idziesz w tej aukcji!!!

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zbyszek_73

maaaaasz :P i już ją nawet wygrałem :wink: (tylko wskazówki będa do wymiany bo są "z innej parafii")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej oryginlany. Dla 100% pewności trzeba zajrzeć do mechnizmu.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popchnął obydwa za 58 złotych dobry deal jak dla kupującego IMHO

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.