Tajtek 110 #2376 Napisano 27 Grudnia 2012 Nie wiem czy to normalne, pewnie tak musi być. Pierwszy raz widzę taki zegarek, słyszę o marce i to właśnie jest rajcujące w kolekcjonerstwie. Człowiek cały czas się uczy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #2377 Napisano 27 Grudnia 2012 Dziękuję za uznanie. Interesująco, mój egzemplarz posiada obydwa loga (cyferblat-dekiel) wykazane w bazie danych podanej przez Ciebie. Czy to normalne w tych zegarkach?Normalne,ten model tak ma ,mam takiego samego z niesamowicie zjedzoną kopertą ,ale mechanizm chodzi nadal super,o ile pamiętam to AS1130 produkowany do wielu zegarków od lat 30 także na potrzeby wojska niemieckiego i chyba nie tylko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2378 Napisano 27 Grudnia 2012 Normalne,ten model tak ma ,mam takiego samego z niesamowicie zjedzoną kopertą ,ale mechanizm chodzi nadal super,o ile pamiętam to AS1130 produkowany do wielu zegarków od lat 30 także na potrzeby wojska niemieckiego i chyba nie tylko To nie jest AS1130, tylko jakaś odmiana UNITASA 6376 - na 21 kamieniach, ale bez incabloka. O firmie Omikron: http://www.omikronwatches.com/history.aspx 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5135 #2379 Napisano 28 Grudnia 2012 Atlantic Varldsmastarur – wersja skandynawska, niestety po renowacji tarczy i koperty, a poziom odwzorowania tarczy pozostawiam kolegom do oceny. IMHO przedział 1955 -1965, wewnątrz prawdopodobnie AS 1188. Po przeglądzie zegarmistrzowskim „osiąga” stabilne +7s/dobę. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolak 24 #2380 Napisano 28 Grudnia 2012 Napewno przepłaciłeś i do tego kupiłeś po bardzo brzydkiej renowacji tarczy, a w skandynawii spokojnie mozna dostać tarcze w stanie jak nówka.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5135 #2381 Napisano 28 Grudnia 2012 Ocena poziomu renowacji oraz dostępności oryginalnej tarczy z pewnością zasadna, ale bardzo chętnie wysłuchałbym argumentów dotyczących przepłacenia, gdyż nie podawałem kwoty za jaką go kupiłem - chyba, że jesteś "jasnowidzem" pozdrawiam 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolak 24 #2382 Napisano 28 Grudnia 2012 Wiem po ile chodzą takie egzemplarze na allegro, ale mogę sie mylić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #2383 Napisano 28 Grudnia 2012 Moim zdaniem w oryginalnym stanie w Polsce w bardzo ładnym stanie z niebieskim ringiem i na stalowej kopercie powinieneś za 450-500 pln kupić. Ile zapłaciłes za ta malowanke? 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5135 #2384 Napisano 28 Grudnia 2012 Koledzy, nie na alledrogo, odkupiłem wraz z drugim Worldmasterem za psie pieniądze, ale szczerze powiedziawszy oczekiwałem bardziej opinii o jakości odnowienia tarczy (i tu dziękuje za uwagi), koperty, oryginalności koronki i mechanizmu, a nie burzliwej dyskusji na temat ceny . Sorry ale chodziło mi o ocenę, a nie wycenę pozdrawiam 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolak 24 #2385 Napisano 28 Grudnia 2012 Wskazówka sekundowa albo nie oryginalna albo słąbo odnowiona 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pgmaster 1469 #2386 Napisano 28 Grudnia 2012 Panowie to i ja potrzebuje kilku porad odnosnie zegareczka. Co z nim zrobic zeby wygladal dobrze? Wyczyścić, uzupełnic ubytki (da sie?)Czy wszystko w nim sie zgadza? I kto to dobrze zrobi w Wawie? Na ul Zlotej? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolak 24 #2387 Napisano 28 Grudnia 2012 Ubytków nie uzupłenisz, musisz całą tarczę oddać do renowacji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pgmaster 1469 #2388 Napisano 28 Grudnia 2012 Troszke mi szkoda ale chyba bede musial tak zrobic... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #2389 Napisano 28 Grudnia 2012 To nie jest AS1130, tylko jakaś odmiana UNITASA 6376 - na 21 kamieniach, ale bez incabloka.Faktycznie tak jest,zasugerowałem się swoim omikronem w którym jest złocony 1130,podobne są ale ...... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #2390 Napisano 28 Grudnia 2012 Panowie to i ja potrzebuje kilku porad odnosnie zegareczka. Co z nim zrobic zeby wygladal dobrze? Wyczyścić, uzupełnic ubytki (da sie?)Czy wszystko w nim sie zgadza? I kto to dobrze zrobi w Wawie? Na ul Zlotej?W pełni oryginalny stan wraz z koronka chyba nawet w stalowej kopercie. Szkoda z niego robić malowanke. 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #2391 Napisano 28 Grudnia 2012 Koledzy, nie na alledrogo, odkupiłem wraz z drugim Worldmasterem za psie pieniądze, ale szczerze powiedziawszy oczekiwałem bardziej opinii o jakości odnowienia tarczy (i tu dziękuje za uwagi), koperty, oryginalności koronki i mechanizmu, a nie burzliwej dyskusji na temat ceny . Sorry ale chodziło mi o ocenę, a nie wycenę pozdrawiam Ale co tu jest oceniać jak to jest malowanka-kopia oryginału ? Porównaj ze zdjęciem poniżej twojego i sam będziesz widział różnice . 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pgmaster 1469 #2392 Napisano 28 Grudnia 2012 W pełni oryginalny stan wraz z koronka chyba nawet w stalowej kopercie. Szkoda z niego robić malowanke. No bardzo bym nie chcial tego robic. A jakas czesciowa rekonstrukcja wchodzi w gre? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2393 Napisano 28 Grudnia 2012 Koledzy, szczerze powiedziawszy oczekiwałem bardziej opinii o jakości odnowienia tarczy (i tu dziękuje za uwagi), koperty, oryginalności koronki i mechanizmu, Tarcza jest czysta, czytelna itd, więc ktoś nieobeznany z tematem może ją uznać za "ładną". Jeśli jednak z kilometra widać, że jest to renowacja, to znaczy, ze renowacja zrobiona jest do d...Koperta ma wyoblone uszy, wiec to też nie świadczy dobrze o odnawiaczuKoronka nie jest oryginalnaMechanizm - może tak, może nie. As-1188 występował w Atlantikach, ale używany był tez w wielu innych zegarkach, a ten Twój żadnych sygnatur Atlantika nie ma, wiec mógł zostać wymieniony 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2394 Napisano 28 Grudnia 2012 No bardzo bym nie chcial tego robic. A jakas czesciowa rekonstrukcja wchodzi w gre? Próbować można, ale czy efekt będzie zadowalający? Jeśli komuś chciałoby się pobawić, to może coś by z tego i było, ale idealnie to raczej nie będzie 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5135 #2395 Napisano 28 Grudnia 2012 Tarcza jest czysta, czytelna itd, więc ktoś nieobeznany z tematem może ją uznać za "ładną". Jeśli jednak z kilometra widać, że jest to renowacja, to znaczy, ze renowacja zrobiona jest do d...Koperta ma wyoblone uszy, wiec to też nie świadczy dobrze o odnawiaczuKoronka nie jest oryginalnaMechanizm - może tak, może nie. As-1188 występował w Atlantikach, ale używany był tez w wielu innych zegarkach, a ten Twój żadnych sygnatur Atlantika nie ma, wiec mógł zostać wymienionydzięki, właśnie o taką merytoryczną ocenę mi chodziło. Każda uwaga jest cenna, tym bardziej dla kogoś kto dopiero zaczyna przygodę z zegarkami.pozdrawiam 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5135 #2396 Napisano 28 Grudnia 2012 By nie popełnić podobnego błędu jaki być może był popełniony z poprzednim atlanticiem ( nie znam stanu z przed renowacji) proszę o sugestie co z tym "Panem" proponujecie zrobić? Koronka jest nieoryginalna, a wałek pęknięty i złączony tuleją, koperta z licznymi śladami otarć w lepszym stanie od frontu niż z tyłu, a tarcza, szczególnie po prawej stronie ślady być może po wilgoci. Planowałem wymienić tylko koronkę na oryginalną, wypolerować dekiel, a resztę pozostawić w obecnym stanie, ale bardzo chętnie wysłucham bardziej doświadczonych kolegów.pozdrawiam. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2397 Napisano 28 Grudnia 2012 Moja propozycja - oczyść go, zrób ładne zdjęcia i sprzedaj. Dołóż trochę kasy i kup w lepszym stanie.Jeśli chcesz go sobie zostawić, to Twój plan uwazam za dobry - koronka, szkiełko, smarowanie werku, pasek i gotowe 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5135 #2398 Napisano 28 Grudnia 2012 Moja propozycja - oczyść go, zrób ładne zdjęcia i sprzedaj. Dołóż trochę kasy i kup w lepszym stanie.Jeśli chcesz go sobie zostawić, to Twój plan uwazam za dobry - koronka, szkiełko, smarowanie werku, pasek i gotowedzięki, na razie zostaje. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #2399 Napisano 28 Grudnia 2012 Tarcz tych ORIGINAL-ach nie można myć !!! Od wody schodzi lakier. Więc pozostaje go odczyścić i zdecydować co dalej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #2400 Napisano 28 Grudnia 2012 Tarcza jest czysta, czytelna itd, więc ktoś nieobeznany z tematem może ją uznać za "ładną". Jeśli jednak z kilometra widać, że jest to renowacja, to znaczy, ze renowacja zrobiona jest do d...Koperta ma wyoblone uszy, wiec to też nie świadczy dobrze o odnawiaczuKoronka nie jest oryginalnaMechanizm - może tak, może nie. As-1188 występował w Atlantikach, ale używany był tez w wielu innych zegarkach, a ten Twój żadnych sygnatur Atlantika nie ma, wiec mógł zostać wymieniony Widać z 5 kilometrów więc jest do..... Mechanizmy nie sygnowane miedziane jak i stalowe bywaly w nich bardzo często 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach