Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Pysio76

Weryfikacja autentyczności zegarka SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zna ktoś z Was kompetentnego człowieka (zegarmistrza) w Warszawie, który by potwierdził w 100% autentyczność zegarka?

SEIKO Sporura SQL017.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

spróbuj w serwisie centralnym Seiko (Zibi) , ul.Chmielna 35, tel. 228279727.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego masz wątpliwośći?

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że są repliki tego modelu (osobiście widziałem) nie do odróżnienia od oryginału nawet przez zegarmistrza, który nie miał do czynienia z tym modelem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz podać jakiś link, gdzie można zobaczyć taki zegarek, bo trudno mi go "wygooglować".

Pzdr.

edycja: i co, pytałeś w serwisie na Chmielnej, czy zweryfikują oryginalność ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź model bo chyba faktycznie coś pomieszałeś,

albo masz podróbę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za literówkę, oczywiście jest to SLQ017

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem pełen podziwu jeżeli to autentyk ...

te gazowniki mimo, że kwarcowe(kinetic) robiły na mnie ogromne wrażenie - swojego czasu chyba najwyższe modele promujące serię sportura

większosć z nich rządziła w latach 2006, teraz są trudno osiągalne, wtedy kosztowały około dobrych 3000zł, teraz jak uda się go jeszcze wyrwać to nadal w granicach 2500zł z przesyłką wychodzi

na temat zegarmistrza Ci nie powiem - podróby na oczy nie widziałem, ale myślę, że okoliczności w jakich go nabyłeś i cena, może dać dużo do myślenia...

po trzecie - tu masz np dokładne zdjęcia

gaz

myślisz, że da się go tak wiernie podrobić, żeby tego nie zauważyc? 5 szafirowych szkiełek, odkryty mechanizm, jakość i wykończenie detali typu każda śrubka, grawer, osadzenie i mocowanie szkieł ? jak dla mnie za dużo detali, żeby udało się zrobić wierną podróbę, bez odpowiednich maszyn które wycięły/odlały pierwowzór i tego nie dojrzeć

najlepiej zamieść zdjęcia makro swojego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem pełen podziwu jeżeli to autentyk ...

te gazowniki mimo, że kwarcowe(kinetic) robiły na mnie ogromne wrażenie - swojego czasu chyba najwyższe modele promujące serię sportura

większosć z nich rządziła w latach 2006, teraz są trudno osiągalne, wtedy kosztowały około dobrych 3000zł, teraz jak uda się go jeszcze wyrwać to nadal w granicach 2500zł z przesyłką wychodzi

na temat zegarmistrza Ci nie powiem - podróby na oczy nie widziałem, ale myślę, że okoliczności w jakich go nabyłeś i cena, może dać dużo do myślenia...

po trzecie - tu masz np dokładne zdjęcia

gaz

myślisz, że da się go tak wiernie podrobić, żeby tego nie zauważyc? 5 szafirowych szkiełek, odkryty mechanizm, jakość i wykończenie detali typu każda śrubka, grawer, osadzenie i mocowanie szkieł ? jak dla mnie za dużo detali, żeby udało się zrobić wierną podróbę, bez odpowiednich maszyn które wycięły/odlały pierwowzór i tego nie dojrzeć

najlepiej zamieść zdjęcia makro swojego

Tu mnie przeraziłeś, jeżeli w latach świetności kosztował tylko 3000 zł jestem w szoku ;) Ja nie potrafiłem znaleźć poniżej 3000 USD Jak tu http://www.watchco.com/seiko-watches/kinetic/slq017.html zrobili wyprzedaż to się skończyły, ale nadal to było 2625 USD Mam nadzieję, ze pomyliłeś waluty w innym wypadku czuję się podłamany :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście że raczej pimylił walutę ;),

bo te zegarki kosztowały w granicach 10 k PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może pomyliłem, może nie - mam prawo po 5/6 latach ;)(przynajmniej lata w których rządziły podałem dobrze - więc pamięć jeszcze jakaś tam jest) - wiem, że macałem takiego będąc w Anglii i były zbyt drogie na moją kieszeń

pisałem ogólnie o "gazowniku" posiadającym mechanizm 9T82 - było ich kilka odmian bez zagłędniania się poszczególne modele i sprawdzania w necie

opisałem to co widziałem - po co w ogóle się tłumaczę :D - chciałem dobrze :)

Ty googlujesz bo wszedeś w posiadanie takiego i Cię on interesuje

rozbierzność w cenach może być - przykład nr 1 przykład nr 2 - jeżeli to są jeny to wychodzi `1900(A BĘDĄ TO JENY BO POZOSTAŁE OFEROWANE PRZEZ KOLESIA SA W ZBLIŻONYCH CENACH JAK np NA ALLEGRO - właśnie google translate potwierdził, że miałem rację, oczywiścnie nie potwierdzi już, czy to przypadkiem nie jest REPLICA :) ) przykład nr 3 - była jeszcze jakaś wersja Limited edition run of 1,500 units worldwide w cenie o której mówicie

edit: i teraz najlepsze - u tego samego kolesia limited w tej samej cenie 498,000 jenów - nie wiem co jest grane, albo to replica, albo tyle to jest warte w Japonii a w Europie i USA doliczają sobie za drogę morską - jaja jak berety :)

podsumowując - był to rzeczywiście zegarek drogi jak na tamte czasy a przez to, że kinetic ludzie drzwiami i oknami po niego nie walili

myślę, że jeżeli to używka cena 1000USD jest realna

jeżeli zagubiony-znaleziony czy w lombardzie to jeszcze mniej

jeżeli 5 letni leżak trudno określić czy cena wzrosła czy spadła, ale 2500dolców strasznie drogo 1450euro brzmi trochę lepiej

ja bym za niego nie dał więcej niż 2500zł!!! - takie moje skromne zdanie

dobra - ja powieść walnąłem a teraz Ty napisz coś proszę o tych podróbkach :D

edit: tak sobie pomyślałem @pysio76 - niby zarejestrowany jesteś od 2005 a tu wychodzi na to, że nawet nie potrafisz określić się z modelem. Myślę, że wystarczy ściemy bajery i piszesz w jakim kraju go kupiłeś i za ile, albo bawimy się w ciuciu-babkę i nikt nie wie o co Ci chodzi. Bo albo jest używany, albo w nieznanych okolicznościach zmienił właściciela, albo jest nowy (Seiko na ten model dawało 5 lat gwarnacji i tyle samo wynosiła żywotność baterii - więc już musiał, albo musi zostać odkręcony, żeby być dokładnym)...

obstawiam, że masz coś na sumieniu skoro sam z tego powodu spać nie możesz

sorry za pochopność

tyle w temacie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może pomyliłem, może nie - mam prawo po 5/6 latach ;)(przynajmniej lata w których rządziły podałem dobrze - więc pamięć jeszcze jakaś tam jest) - wiem, że macałem takiego będąc w Anglii i były zbyt drogie na moją kieszeń

pisałem ogólnie o "gazowniku" posiadającym mechanizm 9T82 - było ich kilka odmian bez zagłędniania się poszczególne modele i sprawdzania w necie

opisałem to co widziałem - po co w ogóle się tłumaczę :) - chciałem dobrze :D

Ty googlujesz bo wszedeś w posiadanie takiego i Cię on interesuje

rozbierzność w cenach może być - przykład nr 1 przykład nr 2 - jeżeli to są jeny to wychodzi `1900(A BĘDĄ TO JENY BO POZOSTAŁE OFEROWANE PRZEZ KOLESIA SA W ZBLIŻONYCH CENACH JAK np NA ALLEGRO - właśnie google translate potwierdził, że miałem rację, oczywiścnie nie potwierdzi już, czy to przypadkiem nie jest REPLICA :D ) przykład nr 3 - była jeszcze jakaś wersja Limited edition run of 1,500 units worldwide w cenie o której mówicie

edit: i teraz najlepsze - u tego samego kolesia limited w tej samej cenie 498,000 jenów - nie wiem co jest grane, albo to replica, albo tyle to jest warte w Japonii a w Europie i USA doliczają sobie za drogę morską - jaja jak berety :)

podsumowując - był to rzeczywiście zegarek drogi jak na tamte czasy a przez to, że kinetic ludzie drzwiami i oknami po niego nie walili

myślę, że jeżeli to używka cena 1000USD jest realna

jeżeli zagubiony-znaleziony czy w lombardzie to jeszcze mniej

jeżeli 5 letni leżak trudno określić czy cena wzrosła czy spadła, ale 2500dolców strasznie drogo 1450euro brzmi trochę lepiej

ja bym za niego nie dał więcej niż 2500zł!!! - takie moje skromne zdanie

dobra - ja powieść walnąłem a teraz Ty napisz coś proszę o tych podróbkach :)

edit: tak sobie pomyślałem @pysio76 - niby zarejestrowany jesteś od 2005 a tu wychodzi na to, że nawet nie potrafisz określić się z modelem. Myślę, że wystarczy ściemy bajery i piszesz w jakim kraju go kupiłeś i za ile, albo bawimy się w ciuciu-babkę i nikt nie wie o co Ci chodzi. Bo albo jest używany, albo w nieznanych okolicznościach zmienił właściciela, albo jest nowy (Seiko na ten model dawało 5 lat gwarnacji i tyle samo wynosiła żywotność baterii - więc już musiał, albo musi zostać odkręcony, żeby być dokładnym)...

obstawiam, że masz coś na sumieniu skoro sam z tego powodu spać nie możesz

sorry za pochopność

tyle w temacie!

Jeśli to literówka w oznaczeniu modelu tak Cię zabolała to przepraszam poprawię się przykro mi. Co do samego zegarka, nic nie było do tej pory wymieniane i nadal świetnie działa. Nawet mi do głowy nie przyszło wymieniać baterię w Kinetic'u.

Moje zapytanie wydaje mi się, że było proste, wystarczy przeczytać ze zrozumieniem !!! Ja nie pytałem ile Ty byś za niego zapłacił ani ile w Anglii wydawało Ci się, że kosztuje. To była Twoja inwencja. O "podróbkach" nie będę Ci nic pisał, bo się tym nie zajmuję - wiem, że istnieją i już. Pytałem o fachowca, który krytycznym okiem oceni jego autentyczność. Nie znalazłem go ani nie zapłaciłem kilkuset dolarów. Sam fakt, że zapłaciło się cenę zbliżoną do oficjalnej, obecnie mając świadomość istnienia "podróbek" nie zwalnia od refleksji, czyż nie tak? Każdy chyba lubi wiedzieć na czym stoi a raczej w tym przypadku co nosi na nadgarstku. Spać, śpię dobrze, dziękuję. Pozdrawiam i dziękuję za "krytyczne podejście"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.