Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mario77

Skacząca sekunda

Rekomendowane odpowiedzi

W zegarku skacze wskazówka sekundowa. Normalnie w sekundę skacze trzykrotnie, ale raz na jakiś czas, zazwyczaj dwa razy na minutę się wstrzymuje i robi tylko jeden skok na sekundę (i tak ze 2-3 razy, czyli przez 2-3 sekundy pracuje w jakiś dziwny skokowy sposóB). Smarowanie wystarczy czy ten problem może być głębszy? B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim zegarku? Domyślam sie, że to mechaniczny. Niektóre mechaniczne mają sekundnik napędzany obok kłównego szeregu kół zębatych. Aby zniwelować luzy jest tam taka mała spreżyka. Jeśli nacisk jest za mały - sekundnik nieco skacze. Problem z reguły jest błachy.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim zegarku? Domyślam sie, że to mechaniczny. Niektóre mechaniczne mają sekundnik napędzany obok kłównego szeregu kół zębatych. Aby zniwelować luzy jest tam taka mała spreżyka. Jeśli nacisk jest za mały - sekundnik nieco skacze. Problem z reguły jest błachy.

Tak, to jest mechaniczny Tissot, ma jakieś 50 lat B)

PS. Czyli zegarmistrz i regulacja na miejscu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to 50-letni Tissot, to na pewno przyda mu się czyszczenie, smarowanie i regulacja, bo pewnie już chwilę nie był u zegarmistrza. Jeśli po tym wszystkim dalej będzie co jakiś czas lekko skakać - w zasadie ma prawo B) Ale nie powinno to być wyraźne.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to 50-letni Tissot, to na pewno przyda mu się czyszczenie, smarowanie i regulacja, bo pewnie już chwilę nie był u zegarmistrza. Jeśli po tym wszystkim dalej będzie co jakiś czas lekko skakać - w zasadie ma prawo B) Ale nie powinno to być wyraźne.

Ja go kupiłem od zegarmistrza po renowacji, tyle że zegarmistrz jest 100 km dalej B) A mi się nie chce bujać w te i wewte osobiście ani via kurier B)

Zauważyłem jeszcze, że skakanie nasila się gdy zegarek położę w pozycji "plackiem", natomiast gdy jest na boku (np na nadgarstku) to skakanie jest jak pisałem w pierwszym poście.

Pwmas, czy możesz potwierdzić swoje domysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy posłuchać mechanizmu. Jeśli balans cyka równiutko, a wskazówka seundowa skacze, to jest to kwestia złego docisku spreżynki, jakiegoś syfu w łożysku czy na zębatce itp.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Tak jak pisze Pawel - za slaby docisk oski sekundowej przez co zebatka schodzi z zazebienia i efekt jest jaki jest.Jezeli to taki werk:

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&0&2uswk&Tissot_27_020

To na bank sprezynka,mialem takiego samego z takimi samymi defektami.Przy probie zalozenia nieoryginalnej zle spasowanej wskazowki sekundowej ta sprezynka ulega odksztalceniu i efekt jet taki sam jak opisywany.

Jezeli to taki werk:

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&0&2uswk&Tissot_27_120

To odksztalcony moze byc polmostek oski sekundowej,pekniete lozysko.

Taki efekt moze rowniez wystepowac przy zalozonej nieoryginalnej osce sekundowej,przy zbyt docisnietej wskazowce sekundowej i slizgajacej na osce posredniej sie zle nabitej zebatce posredniej- za duze opory,zebatka sie slizga lub przeskakuje) ,badz tez przekszywiona lub zle nabita jest zebatka posrednia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpinam sie, dostalem zegarek automatyczny LP

podobny jak ten zdjecie

i zauwazylem ze bardzo czesto sekundnik przeskakuje np. z sekundy 10 od razu na 13 albo z 4 na 7-8(wyglada to tak jakby zebatka byla zryta i przeslizgiwalo sie dalej, o ile tam jest jakas zebatka) Zdarza sie to zawsze praktycznie w tym samym miejscu czyli okolicach 5-15 sekundy a po tym przeskoku wskazowka potrafi na chwile "zwolnic" Przez reszte obrotu wskazowka generalnie przesuwa sie plynnie. A czasami chociaz rzadko nie przeskakuje w ogole. I teraz pytanie jako ze jestem laikiem w tym sprawach. Czy to mozna podpiac pod TTTM?(ten typ tak ma) czy moze jednak co jest nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpinam sie, dostalem zegarek automatyczny LP

podobny jak ten zdjecie

i zauwazylem ze bardzo czesto sekundnik przeskakuje np. z sekundy 10 od razu na 13 albo z 4 na 7-8(wyglada to tak jakby zebatka byla zryta i przeslizgiwalo sie dalej, o ile tam jest jakas zebatka) Zdarza sie to zawsze praktycznie w tym samym miejscu czyli okolicach 5-15 sekundy a po tym przeskoku wskazowka potrafi na chwile "zwolnic" Przez reszte obrotu wskazowka generalnie przesuwa sie plynnie. A czasami chociaz rzadko nie przeskakuje w ogole. I teraz pytanie jako ze jestem laikiem w tym sprawach. Czy to mozna podpiac pod TTTM?(ten typ tak ma) czy moze jednak co jest nie tak?

Większość tych mechanizmów "tak ma" po wyjściu od producenta, ale można to wyregulować.Roboty jest na pięć minut.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość tych mechanizmów "tak ma" po wyjściu od producenta, ale można to wyregulować.Roboty jest na pięć minut.

A cos wiecej? Tak sie sklada ze jestem w posiadaniu zestawu takich prezecyjnych srubokrecikow a i zdolnosci manualne mam calkiem niezle - samemu cos zdzialam czy lepiej nie ruszac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej może nie...Tam jest bodaj Seagull ST 25. To dobry mechanizm, ale zwykle fatalnie zmontowany, np wychodzą egzemplarze w ogóle nie nasmarowane ! Lepiej poprosić zegarmistrza o regulację i smarowanie. Takiego nie uczulonego na Chińczyki :D

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej może nie...Tam jest bodaj Seagull ST 25. To dobry mechanizm, ale zwykle fatalnie zmontowany, np wychodzą egzemplarze w ogóle nie nasmarowane ! Lepiej poprosić zegarmistrza o regulację i smarowanie. Takiego nie uczulonego na Chińczyki :D

Ja nie wiem co tam jest, model to konkretnie 28166BK a marka chyba amerykanska..mowisz ze to w chinach robia? Tak czy inaczej oddam do zegarmistrza niech poprawi po "fabryce".

Dzieki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam jest bodaj Seagull ST 25.

Ależ skąd. Tam jest blaszanka taka jak w dziesięciodolarowych zegarkach typu Goer czy Cjiaba.

ST-25 to jest przy tym jak Mercedes przy Trabancie :D

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. Panowie posiadam zegarek z mechanizmem eta 2824-2 i zauważyle, że parę razy w ciągu minuty wskazówka sekundnika zwalnia i wyraźnie widać jej skok. Czy zachowanie sekundnika może być spowodowane przez te przyczyny zawarte w temacie?czy zegarek może być dalej użytkowany, czy oddać go jak najszybciej do zegarmistrza?pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Zegarek moim zdaniem kwalifikuje się do oględzin przez fachowca.Najprawdopodobniej dostały się jakieś paprochy w zęby koła sekundowego,bądź któregoś z przekladni bloku sekundy,lub też wskazówka sekundy gdzieś haczy(np o szkiełko).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mi się miyota 9015 z takim problemem trafila

It's not Your music
It's not Your clothes
It's not Your favourite colour
It's Your watch that tells most about who You are!
---------------------------------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieco odświeżę, u siebie zauważyłem to niedawno w Miyocie 8215, widać to tylko, gdy ustawię zegarek pionowo tak, żeby wskazówka sekundowa była ciągnięta przez grawitację w dół, wtedy przeskakuje mniej więcej co drugi takt, na płasko tego nie widać. Od nowości tak na pewno nie było (zegarek ma nieco ponad dwa miesiące), czy jeśli mi to nie przeszkadza, to można tak to zostawić bez jakiegoś uszczerbku dla mechanizmu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieco odświeżę, u siebie zauważyłem to niedawno w Miyocie 8215, widać to tylko, gdy ustawię zegarek pionowo tak, żeby wskazówka sekundowa była ciągnięta przez grawitację w dół, wtedy przeskakuje mniej więcej co drugi takt, na płasko tego nie widać. Od nowości tak na pewno nie było (zegarek ma nieco ponad dwa miesiące), czy jeśli mi to nie przeszkadza, to można tak to zostawić bez jakiegoś uszczerbku dla mechanizmu?

Może być żle osadzona wskazówka,idz do zegarmistrza

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.