Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Don-Angelo

Atlantic Worldmaster SUPER-EXTRA oryginalny czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedawno otrzymałem zegarek Atlantic Worldmaster SUPER-EXTRA. Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego zegarka czy jest oryginalny czy nie z jakiego okresu pochodzi itp? Z góry dziękuje za wyrozumiałość.

b17ab1eaa73fe9f1med.jpg

854febc562dce17dmed.jpg

c5528c9e210a6d62med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a można coś więcej na temat tego zegarka z jakich lat mniej więcej pochodzi, czy jest często spotykany, itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem kilka informacji w ebook'u Wojciecha Kutermankiewiczcza, zegarek pochodzi z lat 50- 60.

Werk znajdujący się w atlantic'u to AS 1188? dlaczego nie jest sygnowany przez atlantica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem kilka informacji w ebook'u Wojciecha Kutermankiewiczcza, zegarek pochodzi z lat 50- 60.

Werk znajdujący się w atlantic'u to AS 1188? dlaczego nie jest sygnowany przez atlantica?

Nie sygnowany, bo Atlantic nie zawsze opisywał mechanizmy a tarcza oryginalna ale raczej odnawiana (albo extra albo super, nigdy razem-zależne to było także od mechanizmów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem w wersji 250 str. e-booka Wojciecha Kutermankiewiczcza a zegarkach Atlantic,że zegarki SUPER EXTRA były produkowane z mechanizmami AS 1604, są nawet uwzględnione z załączniku z statystykami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To był kiedyś ładny zegarek, dopóki go jakaś miernota nie odmalowała.

Szkoda słów po prostu.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak przeczytałeś wypracowanie Wojtka ale werk w tym zegarku to nie As 1188 tylko AS 1604 który ma łuk na mostku a którego AS 1188 nie posiada. Mam kilka zegarków na tych werkach. Zgadza si e zegarek pochodzi z lat 50/60 wszystko jest oryginalne wskazówki, dekielek, sfatygowana koperta, która była już odnawiana i szlifowana a nawet tarcza, która jak słusznie zauważyli koledzy była odnawiana ale jakoś nie oddała uroku stanu pierwotnego, choć pewnie lepsza taka niż całkiem zniszczona. Zegarek ogólnie prezentuje się ładnie i jest moim zdaniem bardzo rzadko spotykany na aukcjach. A tak prezentuje się oryginalnie zachowany egzemplarz w moim posiadaniu, nie odnawiany gdy go nabyłem posiadał jeszcze oryginalna koronkę która była tak zużyta że nie szło go nakręcić i dlatego leżakował w szufladzie :)

Dostał nowa koronkę i miejsce na podusi :(

Trzeba obrócić fotkę po kliknięciu na nią nie mam obecnie innej :)

post-29151-0-12985300-1331806129.jpg

Uploaded with ImageShack.us

I pewnie Twój tez tak wyglądał w oryginale :)

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak przeczytałeś wypracowanie Wojtka ale werk w tym zegarku to nie As 1188 tylko AS 1604 który ma łuk na mostku a którego AS 1188 nie posiada. Mam kilka zegarków na tych werkach. Zgadza si e zegarek pochodzi z lat 50/60 wszystko jest oryginalne wskazówki, dekielek, sfatygowana koperta, która była już odnawiana i szlifowana a nawet tarcza, która jak słusznie zauważyli koledzy była odnawiana ale jakoś nie oddała uroku stanu pierwotnego, choć pewnie lepsza taka niż całkiem zniszczona. Zegarek ogólnie prezentuje się ładnie i jest moim zdaniem bardzo rzadko spotykany na aukcjach. A tak prezentuje się oryginalnie zachowany egzemplarz w moim posiadaniu, nie odnawiany gdy go nabyłem posiadał jeszcze oryginalna koronkę która była tak zużyta że nie szło go nakręcić i dlatego leżakował w szufladzie :)

Dostał nowa koronkę i miejsce na podusi :(

Trzeba obrócić fotkę po kliknięciu na nią nie mam obecnie innej :)

post-34182-0-09905900-1331806133.jpg

Uploaded with ImageShack.us

I pewnie Twój tez tak wyglądał w oryginale :)

Dzięki za odpowiedź, czyli w moim egzemplarzu ktoś całkowicie zniszczył tarczę. O mechanizmie pisałem w #7 poście wcześniejszy był tylko po przeczytaniu skróconej 35stronnicowej wersji opracowania o Atlanticach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, czyli w moim egzemplarzu ktoś całkowicie zniszczył tarczę.

Niektórzy nazywają to renowacją... :(

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Renowacja renowacji nie równa widziałem gorzej spaprane tarcze Twoja można zaliczyć do przeciętnych minus ;) Jednak nie ma się co spodziewać cudów po tak wiekowych zegarkach trafić egzemplarz zachowany w idealnym stanie graniczy z cudem a jak już są to kosztują majątek :P. Dlatego nie łam się zegarek na prawdę wygląda przyzwoicie jako całość....

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.