Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Draq

Poszukuje dobrego zegarmistrza - Kraków

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukuje dobrego zegarmistrza do naprawy dwóch zegarków kopertowych. Nie wiem czy w ogóle można je naprawić. Zdjęcia poniżej. Z góry dziękuje za pomoc.

post-34396-0-09305300-1294005227_thumb.jpg

post-34396-0-14985400-1294005241_thumb.jpg

post-34396-0-99155900-1294005254_thumb.jpg

post-34396-0-83886200-1294005309_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Da sie naprawic.Jezeli cylinder jest uszkodzony w tym drugim to z naprawa go moze byc gorzej, ale da sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciepiela obok hali targowej i Wojnar na rynku. Jedni z najlepszych w Polsce, przysyłają im zegarki kolekcjonerzy z całego świata.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja co prawda nie korzystam z usług zegarmistrzów ale polecam p,Kowala na Basztowej.

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pana Wojnara z Rynku Głownego w Krakowie - zdecydowanie polecam, zrobil dla mnie kilka naprawde fajnych napraw ;-), za to Pana Ciepiele, ul. Grzegorzecka 7 w Krakowie, zdecydowanie odradzam (a znam wiekszosc "dobrych zegarmistrzow" w Krakowie). Oddalem u niego ostatnio zegarek, mial byc gotowy za 2 tygodnie, gdy przyszedlem w uzgodnionym terminie po odbiór okazalo sie, ze nie jest jeszcze gotowy (po co wiec zostawialem numer telefonu?!) Gdy ponownie przyszedłem po upływie ponad 1,5 miesiaca (po 2 miesiacach zegarek w tym zakladzie przepada (sic!), a telefonu, ze w koncu jest zrobiony oczywiscie nie doczekalem sie) - zegarek czekał, ale z niezałożonym szkiełkiem - pan Ciepiela, nie wycierajac nawet szkielka (cale w kurzu, lezalo odwrocone) zalozyl je przy mnie i powiedzial, ze zegarek jest gotowy (po co ktos po 2 miesiacach od zostawienia zegarka do naprawy ma go nadal tuz pod reka i na dodatek bez szkielka?). Cena jak uzgodnilismy, ponad 100 zł, z tym ze pan zegarmistrz nie pamietal co w zegarku naprawial... Na moja prosbe o jakies potwierdzenie naprawy dowiedzialem sie, ze przeciez dostalem kartke, jak zostawilem zegarek. Zdecydowanie nie polecam, ktos kto ma takie paznokcie, jak ten pan zegarmistrz (niestety zauwazylem to dopiero przy odbiorze) sam sobie wystawia wizytowke. Brudno, ciemno i smutno...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[Optym] skoro znasz "dobrych zegarmistrzów" w Krakowie to kogo polecasz ?

Odnośnie p. Ciepieli to zgadzam się z Tobą i fajnie to ująłeś: ciemno, smutno i brudnooooo

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii o zakładzie na Basztowej koło Lotu, chciałbym się podzielić moimi doświadczeniami z wizyty w tym właśnie zakładzie.

Poszedłem tam z Poljotem 3133 z lat '90, ponieważ chronograf stawał notorycznie. Zegarek odebrałem po kilku dniach z nieoryginalną wskazówką chronografu, ale najgorsze było to, że zakład odwiedzałem w ciągu 3 dni 5 razy (!). Ponieważ po teście, który przeprowadzałem w zakładzie, zegarek wciąż stawał... Zupełnie nie rozumiem postawy osoby świadczącej mi usługę - zero testowania zegarka po rzekomej naprawie. W końcu po ostatniej wizycie, gdzie odstałem ponad godzinę gdy zegarmistrz próbował jeszcze heroicznie coś w zegarku majstrować, zabrałem zegarek, który notebene wciąż staje... Koszt usługi 35zł.

Zdecydowanie nie polecam oddawania tam czegokolwiek bardziej wartościowego. Do zakładu ciągle ktoś wchodzi z prośbą o wymianę paska lub baterii, przerywając zegarmistrzowi pracę. Nie wyobrażam sobie jak można efektywnie pracować nad precyzyjnymi mechanizmami mechanicznymi w takich warunkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Nie będę bronił zegarmistrza bo i po co? Skoro funkcjonuje broni się sam choćby dużą ilością usług swiadczonych przyzwoicie.

Chciałbym zwrócić jednak uwagę na fakt, że zegarmistrze w swoim ogóle, nawet ci, którzy konserwują i naprawiają zegarki zacnie nie dysponują w przytłaczającej większości wymyślnymi sprzętami do oceny poprawności działania zegarka "w boju". Nie tak dawno ktoś na forum użalał się nad sobą i losem powierzonego zegarmistrzowi zegarka gdyż ten zamiast poddać go wymyślnym torturom wpakował go na cały dzień do kieszeni w garderobie by trochę popracował w rzeczywistych warunkach. Nie mniej, w mojej skromnej ocenie zegarmistrz wykazał się praktycznym podejściem do problemu.

Nie tak dawno miałem przypadek chronometru, który na chronoskopie (chronokomparatorze) wyglądał przyzwoicie i to testowany w kilku pozycjach a i tak w normalnym użytkowaniu miał swoje "widzimisie". Trochę go pomęczyłem w wymyślnym urządzeniu by przyspieszyć efekt "widzimisie" i to kilka razy. Tak by wykryć problem. Ale tak to może się bawić hobbysta ale nie zegarmistrz, który ma do opłacenia spore rachunki. Takie życie... Taka rzeczywistość...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.