Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Woytec60

Unitas 6300N

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę tu wiele pięknych mechanizmów i wiele ciekawych opowieści.

Dziekuję za Wasze opisy, dla takich tematów warto zaglądać na to forum :)

Chcialbym też zapytać o jeden werk, to Unitas 6300N

post-28051-0-20101900-1331807781.jpg

Werk dość znany, spotykany nawet w tak popularnych u nas Atlantikach.

Jak ma się ten werk do perełek z postów powyżej?

Czy jest trwały? Dokładny? Ciekawy? Wart polecenia?

A jakie ma wady?

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę tu wiele pięknych mechanizmów i wiele ciekawych opowieści.

Dziekuję za Wasze opisy, dla takich tematów warto zaglądać na to forum :D

Chcialbym też zapytać o jeden werk, to Unitas 6300N

Werk dość znany, spotykany nawet w tak popularnych u nas Atlantikach.

Jak ma się ten werk do perełek z postów powyżej?

Czy jest trwały? Dokładny? Ciekawy? Wart polecenia?

A jakie ma wady?

Ten mechanizm to tzw, Wehrmachtswerk, czyli taki dobry i pewny wół roboczy, bez specjalnych osiągów, z lat jeżeli się nie mylę 60-tych. Perełka to nie jest, ale w swojej klasie jest oczywiście godny polecenia.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za informację.

Jakiś czas temu kupiłem zegarek na tym werku, absolutny NOS i zdaje się, że ten zegarek mnie przeżyje :D

PS

Sorki za tamten wtręt.

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Atlantica właśnie na tym werku z lat 60/70 i muszę powiedzieć, że nie ma z nim najmniejszych problemów co ważniejsze zegarek startuje już po pierwszym pociągnięciu koronką nakręca się niezwykle łatwo i delikatnie, a do tego jest bardzo punktualny. Można go polecić z czystym sercem tak jak napisał Piotr wół roboczy :). Ale trzeba też uważać bo można trafić na bardzo zaniedbany egzemplarz i wtedy nawet z woła roboczego jest ciężko wycisnąć punktualność :)

A to zdjęcie stare co prawda i mało wyraźne ale na potrzebę tematu musi wystarczyć :)

post-29151-0-66262900-1331808075.jpg

Uploaded with ImageShack.us

A tu link do strony Ranffta poczytaj jak masz ochotę:

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?00&ranfft&a&2uswk&Unitas_6300

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj na tym unitasie to Copernicus Spaceliner

post-28051-0-52271100-1331808077.jpg

post-28051-0-46038100-1331808079.jpg

Taki Atlantic na szwajcarski rynek.

Wyprodukowany w latach 1960-ych unikalny egzemplarz, NOS czyli kompletnie nowy i nigdy nie noszony, jak z salonu.

Mechanizm Unitas 6300N, 21 jewels, sygnowany Swiss.

post-28051-0-37993800-1331808081.jpg

Stalowa koperta, sygnowana logo Copernicus średnica 38mm bez koronki, z uszami 43mm, dekiel stalowy sygnowany COPERNICUS, SWISS, ANTIMAGNETIC INCABLOC, WATERPROOF, piękna opalizująca tarcza, sygnowana Copernicus Spaceliner 21 Jewels SUPER na dole Swiss Made. Srebrne indeksy godzinowe, arabskie cyfry, srebrne wskazówki, duży sekundnik.

Wskazówki ładnie świecą, jest tez sześć świecących punktów przy imdeksach.

Ja chyba lwia część facetów z mojego pokolenia, kiedyś miałem Atlanika. Dużego Worldmastera, nakręcanego ręcznie, z czarną tarczą. Niestety, nie przetrwał.

Od dawna miałem chęć odkupić sobie takiego ale nie trafiało się nic z tamtych czasów w dobrym stanie.

Trafił się za to ten z logo Copernicus no i mam.

Pokazywałem go już na forum ale chciałem dowiedzieć się więcej o tym werku :)

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten mechanizm to tzw, Wehrmachtswerk, czyli taki dobry i pewny wół roboczy, bez specjalnych osiągów, z lat jeżeli się nie mylę 60-tych. Perełka to nie jest, ale w swojej klasie jest oczywiście godny polecenia.

Sądziłem do tej pory, że Wehrmachtswerki to wyłącznie AS 1130. U Ranffta on jest co prawda tak nazywany, ale od kiedy jest produkowany i stosowany w zegarkach?

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądziłem do tej pory, że Wehrmachtswerki to wyłącznie AS 1130. U Ranffta on jest co prawda tak nazywany, ale od kiedy jest produkowany i stosowany w zegarkach?

Jeżeli chodzi Tobie o nazwę, to nie ma ona nic wspólnego z Wehrmachtem Hitlera. Wehrmachtswerk dla Niemców znaczy tyle co mechanizm sił zbrojnych i jest używany przez nich do wszystkich mechanizmów które są na tyle solidne, że używane właśnie w tych siłach (po angielsku: army movement) . Data nie ma tu żadnego znaczenia.

http://www.ranfft.de...gi?10&ranfft&&

w okienko wpisać Wehrmachtswerk

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie! Pomóżcie! Proszę!!!

Gdzie mogę kupić ten mechanizm Unitas 6300N.

W żony Atlanticu Worldmaster ten mechanizm wysiadł a zegarek chcemy zachować i sprawić by chodził następne 40 lat!

W sumie dziwnie to wygląda, bo sprężyna naciągu jest cała. A zegarek nie chce chodzić. 

Może jest jakiś zamiennik ETA?

Dziękuję z góry za okazaną pomoc i wszelkie "wskazówki".

post-64889-0-15224000-1410049290_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie może najpierw wizyta u zegarmistrza?? może wymaga tylko czyszczenia, może upadł??, może jest brudny, może włos się skleił?? możliwości jest wiele ale po co kupować nowy mechanizm??? . Czy jak samochód wam stanie to idziecie kupić nowy?? ;)

Każdy dobry zegarmistrz sobie z tym poradzi to prosty mechanizm i części jest w brud do tego , po za tym to bardzo popularny napę więc i z częściami zamiennymi nie ma problemu. Tylko zegarmistrz ......musi grzebać w mechanizmach a nie tylko baterie wymieniać....powodzenia ;)

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Szukając info w temacie zegarka o którym za chwilę przekierowało mnie tu więc by nie zakładać nowego postanowiłem podpiąć się z zapytaniem...Chodzi mi o zegarek ATLANTIC,którego po prostu i po ludzku dostałem ...niestety uszkodzony jest - ktoś kiedyś podobno próbował go uzdrawiać,ale z mizernym niestety skutkiem - balans rozsypany co widać na załączonych fotkach.

Widzę tu różne nazwy werków FHF,UNITAS...ten w tym moim jest chyba jakiś albo rzadszy albo nieoryginalny...sam nie wiem.

Amatorem jestem w te klocki,tyle że manualny ze mnie gość - podobno ...

I coś tam czasem sam podłubię.Jednak rozpoznanie mechanizmów to już dla mnie ciut za wysoki próg,młodziak już nie jestem,a by znaleźć cokolwiek szperać w necie trzeba umieć...

Dlatego bardzo proszę kolegów SPECÓW o pomoc w identyfikacji zawartości koperty w tym pięknym egzemplarzu za co z góry serdecznie dziękuję !

Dodawanie fotek też mi cuś nie wychodzi ale coś mi się chyba udało,sam nie wiem jak(czynię to po raz pierwszy)I jeszcze jedno

Witam.Szukając info w temacie zegarka o którym za chwilę przekierowało mnie tu więc by nie zakładać nowego postanowiłem podpiąć się z zapytaniem...Chodzi mi o zegarek ATLANTIC,którego po prostu i po ludzku dostałem ...niestety uszkodzony jest - ktoś kiedyś podobno próbował go uzdrawiać,ale z mizernym niestety skutkiem - balans rozsypany co widać na załączonych fotkach.

Widzę tu różne nazwy werków FHF,UNITAS...ten w tym moim jest chyba jakiś albo rzadszy albo nieoryginalny...sam nie wiem.

Amatorem jestem w te klocki,tyle że manualny ze mnie gość - podobno ...

I coś tam czasem sam podłubię.Jednak rozpoznanie mechanizmów to już dla mnie ciut za wysoki próg,młodziak już nie jestem,a by znaleźć cokolwiek szperać w necie trzeba umieć...

Dlatego bardzo proszę kolegów SPECÓW o pomoc w identyfikacji zawartości koperty w tym pięknym egzemplarzu za co z góry serdecznie dziękuję !attachicon.gifA1.jpg

post-64642-0-53009100-1468260688_thumb.jpg

post-64642-0-15554500-1468260954_thumb.jpg

post-64642-0-35127300-1468261052_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoj mechanizm to AS (Anton Schild) - na zdjeciu nie widac numeru ale mozesz sam sobie zobaczyc (pod kolem balansowym)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.