Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Logan

PYTANIE 0 MECHANIZM ORIENT MAKO CAL. 46943

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Logan

Witam od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem pięknego zegarka Orient Mako jest to wersja z niebieską tarczą. Moje pytanie dotyczy mechanizmu cal. 46943 zawartego w powyższym zegarku, prosiłbym o rzetelne, kompetentne i wyczerpujące odpowiedzi i opinie na temat tego mechanizmu. Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Logan

Wielkie dzięki za linki do stron z parametrami technicznymi teraz mam już wszystkie informacje na temat tego mechanizmu. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze kiedy patrzę na zdjęcia tego mechanizmu, dziękuję Bogu, że Mako nie ma przezroczystego dekla...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten mechanizm ma chodzić a nie wyglądać :)

I to akurat robi całkiem dobrze.

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracuje idealnie to prawda, moje Mako robi mniej niż sekundę dziennie na plus, po dziesięciu dniach śpieszy się tylko 7 sekund :) Niemniej gdyby wyglądał ładnie, to byłaby już pełnia szczęścia, lubię patrzeć na pracę mechanizmu przez przeszklony dekiel, a na mechanizm Orienta lepiej nie patrzeć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To przy okazji zapytam z czego właściwie są wykonane mechanizmy?

Mechanizmy orientów są matowo szare jakby z patyną. Inne werki bywają tak zwyczajnie, błyszcząco stalowo-szare, mam też zegarek, który ma werk rudo-czerwony (taki ciemny mosiądz). No i z czego są wykonane te niezmiennie złote trybiki i koła balansu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee tam... czepiacie się... :) wcale nie jest tak źle z tym wyglądem... poza tym zawsze to może być powód do przemyśleń z głębokim podłożem filozoficznym nad wpływem "urody" na skuteczność i niezawodność...

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jestem nowy na forum więc proszę bez bicia ;-)

Jak wiadomo mechanizm ten występuje również w big mako, w związku z tym mam pytanko.

Od 2 tygodni jestem w posiadaniu big mako, i o ile przy biurowym i codziennym eksploatowaniu tego czasomierza

jego dokładność jest niemal idealna ( dzień na ręku +3s noc na szafce -3s ) to przy gwałtownych ruchach typu ćwiczenia na orbitreku ( taka maszyna do biegania :-) ) czy tak jak się nakręca automat, potrafi dosyć znacznie przyspieszyć.

Przykład: 7 minut potrząsania jak przy nakręcaniu zrobił + 5s do pomiaru przed próbą.

35 minut na orbitreku + 13s.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma jakąś sensowną koncepcję co może być tego przyczyną i jak rozwiązać ten problem.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie trząść...zegarki mechaniczne nie lubią "turbulencji"....na takie treningi lepszy g-shock :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby tak.

Ale ani w seiko monster, mako a nawet w rubicon-ie z chińskim werkiem tego nie stwierdziłem.

Nie sądzę więc aby bieganie mogło mieć aż taki wpływ na sprawny mechanizm automatyczny ( ale ja się nie znam )

dlatego proszę o radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.