pmwas 9034 #76 Napisano 11 Lipca 2011 Nie jestem może ekspertem od GUBów, wiec może któryś z Kolegów rozwinie, ale z tego co wiem jest to dość "zwykły" Spezimatic, przy czym na pewno nie bezwartościowy. GUB to bardzo dobre zegarki, jedne z najlepszych i najbardzej cenionych zegarków z bloku wschodniego (mówię o wielkoseryjnej produkcji rzecz jasna). Po prostu dobre, solidne czasomierze. 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZAX 1 #77 Napisano 19 Lipca 2011 (edytowane) No i po urlopie ech. Beato zegarek o który pytasz to jeden z popularniejszych modeli Glashutte a zarazem jeden z ciekawszych (moim skromnym zdaniem). W zegarku jest mechanizm GUB 75 produkowany w latach 1964-1980. Jeśli chodzi o cenę to ciężko ją jednoznacznie oszacować np. za zegarek z brązową tarczą zapłaciłem 360zł a za tan z kremową 140zł i na pewno nie są bezwartościowe. Więc sama widzisz.Jest jeszcze taka strona: http://www.chrono24.pl gdzie zegarki Glashutte osiągaj ceny nawet kilku tyś. zł .Ogólnie tak jak Kolega Pmwas uważam że są to bardzo dobre solidne czasomierze i darzę je szczególnym sentymentem. Kolejny piękny zegarek w kolekcji: Glashutte Stossgesichert mechanizm 60.1 produkowany w latach 1955-1962. Pozdrawiam ZAX Edytowane 19 Lipca 2011 przez ZAX 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strajker 9 #78 Napisano 21 Lipca 2011 (edytowane) Edytowane 25 Lipca 2011 przez strajker 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r0bbud94 0 #79 Napisano 23 Lipca 2011 Witam, ja załączam swój zegarek bo nie widziałem takiego w tym wątku SPEZIMATIC kal.75. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
armian 10 #80 Napisano 23 Lipca 2011 r0bbud94 - Bardzo ładna sztuka! faktycznie takiego jeszcze tutaj nie było. Kawał ładnej Hutyszkła 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zdzisrod 0 #81 Napisano 25 Lipca 2011 (edytowane) Edytowane 25 Lipca 2011 przez zdzisrod 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
momok 1 #82 Napisano 2 Sierpnia 2011 To moja maszynka dostałem od dziadka, najśmieszniejsze, że z gwarancją i dowodem zakupu opiewającym na 1000 ówczesnych złotych. Pudełko też oryginalne, zegarek po przeglądzie i wymianie paska nadal działa i cieszy oko, tarcza pokryła się ładną patyną, troszkę starła się pozłota, ale to tylko dodaje mu klimatu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9034 #83 Napisano 2 Sierpnia 2011 To były piękne zegarki. 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZAX 1 #84 Napisano 5 Sierpnia 2011 Momok bardzo fajny zegarek. "...tarcza pokryła się ładną patyną..." hm ciekawe osobiście uważam że powinieneś pomyśleć nad jej odświeżeniem.Zapewniam że warto w niego zainwestować. A u mnie Bruder (tarcza też do odświeżenia) und Schwester (stan idealny). Pozdrawiam ZAX 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9034 #85 Napisano 25 Sierpnia 2011 Bardzo ładne! 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edek 0 #86 Napisano 29 Sierpnia 2011 Moje dwa GUBy: Jestem w szoku! Po kilkumiesięcznym poszukiwaniu w necie znalazłem drugi taki sam egzemplarz (ten po lewej)Mam pytanko jaki to rok produkcji? Mam delikatnie pęknięte szkiełko między 10 a 11,gdzie mogę dostać nowe?.Czy dodatkowy grawer na kopercie ma wpływ na wartość kolekcjonerską?Postaram się jak najszybciej dodać zdjęcia.Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebartus 0 #87 Napisano 29 Sierpnia 2011 Moja ślicznotka:) Pozdrawiam! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9034 #88 Napisano 8 Września 2011 Śliczne łocze, naprawdę 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksawery 16 #89 Napisano 9 Października 2011 Postanowiłem popytać znajomych o niepotrzebne zegarki , o to co dostałem . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksawery 16 #90 Napisano 19 Października 2011 Niestety nie mój , tylko znajomego , zastanawia się nad sprzedażą , ale wątpię żeby było mnie stać . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spartasongo 2 #91 Napisano 19 Października 2011 no takie cacko sporo kosztuje.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
armian 10 #92 Napisano 19 Października 2011 (edytowane) Coś niesamowitego! taki Hut Szkła to skarb! zbieram szczękę z podłogi.. Pogratulować znajomemu Edytowane 19 Października 2011 przez armian 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miromat 38 #93 Napisano 23 Października 2011 no takie cacko sporo kosztuje.... Ale wielka szkoda że ktoś tak potraktował ten unikat. Mam na myśli barbarzyńskie wyrycie numeru mechanizmu na tarczy zegarka. Doprawdy niektórzy zamiast mózgu mają chyba... już nie wiem co napisać. W ten sposób obniżono wartość tego zegarka o przynajmniej 30%. Szkoda, bo mało ich zostało. 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksawery 16 #94 Napisano 26 Października 2011 (edytowane) "Ale wielka szkoda że ktoś tak potraktował ten unikat. Mam na myśli barbarzyńskie wyrycie numeru mechanizmu na tarczy zegarka."Przyjrzałem się dokładniej , bez otwierania i wydaje się , że na szczęście numer jest napisany , nie wyryty . Przepraszam za błąd . Edytowane 26 Października 2011 przez ksawery 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
armian 10 #95 Napisano 26 Października 2011 Zdjęcie z refleksem świetlnym dawało promyk nadziei ,że to ołówek a nie rylec. Pozostaje jednak quest jak to zgrabnie i z minimalną szkodą dla tego cuda wywabić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksawery 16 #96 Napisano 26 Października 2011 Cyfry mają lekko niebieski odcień , może to ołówek kopiowy ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9034 #97 Napisano 26 Października 2011 Nawet jeśli to ołówek, to obawaim się, że ciężko będzie ten napis usunąć. Poza tym piękny zegarek, bardzo mi się podoba!!! 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
armian 10 #98 Napisano 26 Października 2011 To fakt Pawle, ale zawsze lepsze to niż cyrklo-szpikulcowy tarczoryt. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miromat 38 #99 Napisano 26 Października 2011 (edytowane) To fakt Pawle, ale zawsze lepsze to niż cyrklo-szpikulcowy tarczoryt. przydałoby się super makro tego miejsca, wręcz z pokazaniem faktury oryginalnej farby na tarczy, i napisu. Pozwoliłby to łatwiej ocenić szanse wywabienia tego numeru. Coś takiego np. ale nie wiem czy autor posta dałby radę zrobić takie ultra bliskie zdjęcie tego kawałka. Edytowane 26 Października 2011 przez miromat 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksawery 16 #100 Napisano 26 Października 2011 Postaram się zrobić jak najlepsze zdjęcie , mam co prawda ponad 50 aparatów , ale większość ma od 40 do 100 lat i są bez przystawek do makro , więc będzie ciężko , ale dla takiego forum warto popróbować . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach