Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

corel

Omega kieszonkowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pewien problem związany z zakupem zegarka w antykwariacie.

Znalazłem na wystawie piękną Omegę kieszonkową.

Chciałem zrobić zdjęcie, żeby napisać do specjalistów i zapytać czy jest oryginalna, czy wszystkie części są oryginalne, czy czasem nie jest to jakiś składak...

I w tym momencie trafiłem na ścianę. Sprzedawca, który do tego czasu był uprzejmy nagle stał się niemiły, powiedział, że nie ma takiej możliwości, że nawet jak zdjęcie zaniosę do zegarmistrza to nic mi to nie da.

Ja nie posiadam wiedzy, żeby zidentyfikować oryginalność takiego zegarka.

Mogę o nim napisać. Co zapamiętałem i na co zwróciłem uwagę:

Sprzedawca twierdzi, że jest wykonany ze srebra. Na mechanizmie było napisane Swiss Made, ale nigdzie nie znalazłem informacji na ilu jest kamieniach. Z tyłu na wewnętrznej stronie klapki która zasłania mechanizm było napisane Grand Prix 1900 (Czy coś w tym stylu, na sto procent pamiętam datę 1900 i że było coś związanego ze sportem, Chyba Grand Prix, ale pewności nie mam). Były tam też wygrawerowane medale ułożone jeden koło drugiego tak, że na siebie zachodziły. Było ich pięć, środkowy był bardziej wyeksponowany. Wskazówki w brązowo-złotym metalicznym odcieniu. Dwie: godzinowa i minutowa. Wskazówka sekundowa była z dołu tarczy na godzinie szóstej. Cyferblat biały. Na cyferblacie nie było napisane Swiss Made tylko sam napis Omega. Zegarek miał dodatkową klapkę z przodu i z tyłu, ponoć wykonaną ze srebra. Sprzedawca twierdzi, że zegarek jest z około 1910 roku.

I tyle. Więcej nie pamiętam. Tak jak napisałem na początku zdjęcia dołączyć nie mogę.

Nie proszę Was oczywiście o weryfikację na podstawie szczątkowych informacji jakie podałem. Nie wiem nawet czy te informację mają jakiekolwiek znaczenie B)

Chciałbym za to prosić Was o poradę jak ten temat ugryźć.

Zegarek mi się podoba wizualnie, ale chciałbym też kupić zegarek oryginalny.

Czy są jakieś cechy takiego zegarka świadczące o oryginalności, na które taki laik jak ja powinien zwrócić uwagę.

Co polecacie mi zrobić?

Może przyda się też cena jakiej żąda sprzedawca: 650 zł.

Za wszelkie porady oraz sugestie bardzo dziękuję i pozdrawiam

Kornel

Życzę wszystkim miłego dnia. Kornel, syn Mirosława

Miłośnik zegarków i fotografii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien problem związany z zakupem zegarka w antykwariacie.

Znalazłem na wystawie piękną Omegę kieszonkową.

Chciałem zrobić zdjęcie, żeby napisać do specjalistów i zapytać czy jest oryginalna, czy wszystkie części są oryginalne, czy czasem nie jest to jakiś składak...

I w tym momencie trafiłem na ścianę.

I w tym momencie powinieneś powiedzieć: "a to stracił Pan klienta".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej poszukać innego, to sprzedającemu powinno zależeć na sprzedaży i lepiej odpuścić niż kupić podrobiony zegarek lub chińczyka zwłaszcza ze kieszonki nie są takie drogie. Więcej informacji znajdziesz w dziale vintage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I w tym momencie trafiłem na ścianę. Sprzedawca, który do tego czasu był uprzejmy nagle stał się niemiły, powiedział, że nie ma takiej możliwości, że nawet jak zdjęcie zaniosę do zegarmistrza to nic mi to nie da.

Odpuść. Sprzedawca nieuprzejmy i nie pozwalający na weryfikację oryginalności = "panu już dziękujemy". Jak to mówił mój znajomy: "nie martw się, tego kwiatu jest pół światu" :)

Szukaj cierpliwie na portalach aukcyjnych i na pewno trafisz na coś co wpadnie Ci w oko :)

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy maja racje, odpusc sobie.

Natomiast zastanawia mnie troche Twoj opis - wynika, ze byla to kieszonka kryta (tzw. sawonet): Zegarek miał dodatkową klapkę z przodu i z tyłu, ponoć wykonaną ze srebra.

To chyba wzgledna rzadkosc od Omegi, te kieszonki, ktore widuje sa prawie zawsze otwarte. Powinien tam siedziec cokolwiek inny mechanizm niz w kieszonce otwartej - chyba 18SPB:

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Omega_18SPB

Kieszonki kryte w srebrze (BTW powinny byc punce i odpowiedni opis (proba zlota np 0,800 i nazwa Omegi)) sa rzadziej spotykane od tych w zlocie.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

650 za kryta zolta omege 18-ke? WOW! Coprawda rzadziej sie je spotyka, ale sa zawyczaj drozsze o powiedzmy 100-ke od standardowych otwartych omeg w srebrze.Wskazowki w niej powinny byc ludwikowskie.jezeli wskazowki sa inne a mechanizm jest inny jak z linku co podal zbyszke to masz do czynienia ze skladakiem.Dodam ze na starych Omegach z okresu 1898- 1923 nie ma swiss na mechanizmie, a co dopiero swiss made .Wszystkie dekle zewnetrzne powinny byc sygnowane logo i omega w kolku.Dalbym sobie spokoj z ta "Omega" i jej sprzedawca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za odpowiedzi i porady :)

Chyba sobie faktycznie odpuszczę ten zegarek.

Jeszcze jedną rzecz chciałem sprostować.

Nie w złocie tylko w srebrze. Ten sawonet według sprzedawcy był ze srebra.

Mechanizm podobny jak do tego ze zdjęcia aczkolwiek napis Omega był trochę inną czcionką i na mechanizmie był dodatkowy napis swiss made.

Życzę wszystkim miłego dnia. Kornel, syn Mirosława

Miłośnik zegarków i fotografii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.