testerpl 0 #1 Napisano 26 Stycznia 2011 Witam, kupiłem miesiąc temu g-shocka gw-2500b, stał w sklepie w oświetlonej gablocie, więc wskaźnik był na HIGH. na chwilę obecną wskaźnik jest na M, i co trzeci dzien spada na LOW. Czy tak powinno być? Użytkuje zegarka codziennie, oświetlenie biurowe, na zewnątrz spędzam nie mniej niż 15 minut dziennie. zegarek nie siedzi schowany, zazwyczaj jest na zewnątrz bo i tak nie mieści się pod koszulę czasem jak słońce jest na zewnątrz, to kładę go na desce rozdzielczej w samochodzie skierowanego w stronę słońca, po 8h ładowania wskakuje na High, ale po godzinie lub dwóch znowu spada na MID. Oszczędzanie energii mam włączone, z alarmów nie korzystam, bo i tak za krótko "pikają", auto light włączone. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 451 #2 Napisano 26 Stycznia 2011 To nie jest normalne, moim zdaniem akumulator jest kopnięty i nie trzyma prądu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Owczar 267 #3 Napisano 26 Stycznia 2011 Jeśli kupiłeś w sklepie to oddaj w ramach gwarancji. 0 Wszystko z czasem się zmieniaTomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 25163 #4 Napisano 26 Stycznia 2011 Również uważam, że coś jest nie tak. Nie powinien tak szybko tracić prądu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz* 0 #5 Napisano 26 Stycznia 2011 (...) auto light włączone. Pomyliłeś się w pisaniu posta czy masz włączone cały czas auto light? Bo jeżeli tak to może być przyczyną szybkiego rozładowania baterii. 0 CASIO MTP-1183A-1AEF ; CASIO AW-81D-1AVEF ; CASIO GW800-1AV ; CASIO RISEMAN GW-9200 ; CASIO CMD-40B ; CASIO PRW-2500 ; CASIO GW-M5610 ; CASIO GW-9230 ; CASIO GW-9200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mrovka #6 Napisano 26 Stycznia 2011 moze spróbuj go pierwsze podładowac..no chyba ze juz to robiłes,wtedy serwis 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teshima 7 #7 Napisano 27 Stycznia 2011 Pomyliłeś się w pisaniu posta czy masz włączone cały czas auto light? Bo jeżeli tak to może być przyczyną szybkiego rozładowania baterii. Nawet przy wlaczonym auto el backlight nie powinno spasc tak szybko z poziomu high na low. U mnie przy wlaczonej tej funkcji tez szybciej spada ale nie az tak drastycznie.Chyba cos jest nie tak z akumulatorem. 0 Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
testerpl 0 #8 Napisano 28 Stycznia 2011 wyłączyłem auto light i na razie non stop mam na M, odezwę się za jakiś czas, czy podładowało mi się do H. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mrovka #9 Napisano 28 Stycznia 2011 Mysle ze powinienes go chyba sztucznie podladowac..bo panel moze ladowac akumlator przy zachmurzonym niebie do kliku dni gdy zegarek jest na oknie-W twoim przypadku to moze trwac o wiele dluzej bo mniemam ze zegarek masz na rece 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alik 0 #10 Napisano 4 Lutego 2011 Ja też kupiłem solara jakieś dwa miesiące temu i po tygodniu mi spadło naładowanie z H na M i nic nie pomagało ani ładowanie latarką , ani parapet i okno. Zaznaczam, że dni były pochmurne i nie było wtedy słońca. Kiedyś w pracy trafiłem jednak na dzień słoneczny i słońce bardzo mocno świeciło. Położyłem zegarek więc na jakieś 3-4 godziny na parapecie aż był cały nagrzany. Naładował się na H i od tego tego czasu a minęły już jakieś 3 tygodnie ( ma włączony sygnał na pełne godziny) nigdy nie spadło na M. Więc spróbuj go dobrze naładować. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość 00110010000010011001 #11 Napisano 4 Lutego 2011 Zakladajac, ze twoj zegarek ma aktualnie poziom M, ale tak naprawde nie wiesz czy blizej mu do L czy H wiec fajnie by bylo gdyby poziom stanu aku bylby w formie %. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teshima 7 #12 Napisano 5 Lutego 2011 Zakladajac, ze twoj zegarek ma aktualnie poziom M, ale tak naprawde nie wiesz czy blizej mu do L czy H wiec fajnie by bylo gdyby poziom stanu aku bylby w formie %. Tez kiedys o tym myslalem, bylo by super!!! 0 Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sakhalin 0 #13 Napisano 5 Lutego 2011 moze specjalnie tak zrobili zeby ludzie nie marudzili zestan baterii nigdy nie jest 100%? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość 00110010000010011001 #14 Napisano 5 Lutego 2011 Teraz tez marudza bo jak maja na M to zaraz mysla ze moze padniety aku i kombinuja z ladowaniem pod lampka co tak naprawde w porze zimowej daje znikomy krotkotrwaly efekt. Te akumulatory wytrzymuja wiele miesiecy (CTL1616 przy pelnym naladowaniu wytrzyma 9 miesiecy bez ekspozycji na swiatlo) bez ladowania a noszac zegarek zawsze cos sie naladuje i wytrzyma spokojnie do wiosny/lata. Nie wiem czy jest mozliwe pod wzgledem technologicznym (zapewne tak) aby stan baterii byl pokazywany %-owo, ale moze w przyszosci tak bedzie.... Moj G z lcd dzis rano wskazal baterie na L gdy go w grudniu zakupilem to mialem go doslownie kilka razy na rece, wiec schowalem go z powrotem do puszki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arturzbsk 3899 #15 Napisano 5 Lutego 2011 Ja mam Protreka PRW 5000. Gdy go kupiłem w grudniu 2010 bateria pokazywała przez długi czas "M" i ładowanie sztucznym światłem nic nie dało . Dopiero ładowanie 4 godzinne na parapecie w pełnym słońcu , podniosło wskaźnik do "H" i tak jest do dnia dzisiejszego . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość 00110010000010011001 #16 Napisano 7 Lutego 2011 U mnie poziom akumulatora spadl do takiego poziomu ze zgasl wyswietlacz oraz wszystkie funkcje zostaly zablokowane i migal tylko wskaznik C. Polozylem go dzis na parapet skierowanym do szyby okna pod katem okolo 45 stopni (za oknem pochmurno), po uplywie 1 godziny zegarek wskoczyl na poziom M. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NETRUNNER 2 #17 Napisano 8 Lutego 2011 podladuj i na jakis czas nie chowaj do szuflady. Staly problem tough solara w europie "polnocnej". Szczegolnie jak uzywasz auto light i trzymasz na noc zegarek w szufladzie. po prostu za malo swiatla. zostaw na pare nocy na parapecie w strone slonca i zostaw ak na caly dzien. wtedy ocen. Dla mnie wyglada na za mala pojemnosc akumulatora co wymaga wymiany, ale z drugiej strony mamy taka pore roku ze takie dolegliwosci zdarzaja sie czesto. sam mam juz 3 TS rozladowane kompletnie, bo zima w nich malo chodze, a trudno mi wszystkie wystawiac na parapet, bo ich za duzo mam. wiec chodze w zwyklych, a TS czekaja na wiecej slonca. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rawicz 2 #18 Napisano 9 Lutego 2011 U mnie poziom akumulatora spadl do takiego poziomu ze zgasl wyswietlacz oraz wszystkie funkcje zostaly zablokowane i migal tylko wskaznik C. Polozylem go dzis na parapet skierowanym do szyby okna pod katem okolo 45 stopni (za oknem pochmurno), po uplywie 1 godziny zegarek wskoczyl na poziom M.Dokładnie, słoneczny parapet leczy tą dolegliwość 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość 00110010000010011001 #19 Napisano 9 Lutego 2011 Jak juz sie rozladowal to byla dobra okazja aby sprawdzic w jakim czasie sie podladuje i ozywi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony991 0 #20 Napisano 12 Lutego 2011 Ja dziś wystawiłem na jakieś 3 godziny moje hybrydy na bezpośrednie słońce(położyłem je na dachu samochodu) a po 2 godzinach ładowania obydwa z MED wskoczyły na HI 0 GW-1400DU, GW-7900B, GLX-5600, DW-6900 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Forfiter 0 #21 Napisano 12 Lutego 2011 Użytkuję G- Shocka Tough Solar od kilku lat i prawie co roku powtarza się serial ze spadkiem poziomu naładowania baterii w okresie jesienno-zimowym zazwyczaj do poziomu oznaczonego "M" raz tylko spadł do "L" sztuczne doładowywania lampkami, latarkami nie przynoszą wielkiej poprawy, na wiosnę gdy słońce częściej będzie się pojawiało problem pewnie zniknie ( u mnie znika co roku ). Więc wielkiej paniki bym nie siał w tym wypadku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oskar_FKP 22 #22 Napisano 13 Lutego 2011 Użytkuję G- Shocka Tough Solar od kilku lat i prawie co roku powtarza się serial ze spadkiem poziomu naładowania baterii w okresie jesienno-zimowym zazwyczaj do poziomu oznaczonego "M" I mnie sie tak wydaje jesli cały czas miało by byc z założenia H i nie miała na to wpływu pora roku to w sumie nie potrzebny byl ten wskaźnik. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krupik 17 #23 Napisano 13 Lutego 2011 I mnie sie tak wydaje jesli cały czas miało by byc z założenia H i nie miała na to wpływu pora roku to w sumie nie potrzebny byl ten wskaźnik. w moim (GW-056E) od dwóch lat (czyli od zakupu) nie spadło na Mcały czas mam na high, ale przyznaję że podświetlam tylko guzikiem a z bajerów mam włączone wave ceptor i pikanie co godzinęnoszę go średnio 4 dni w tygodniu i wtedy widzi dosyć często światło bo mam krótkie rękawy w roboczym stroju a tak to wisi na haku i trochę światła z okna na niego pada ale 3 dni na H to wg mnie za krótko zdecydowanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach