Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Michał 73

Rotomaty MODALO

Rekomendowane odpowiedzi

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cała przyjemność po mojej stronie.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za kolejną krótką recenzję MODALO. Czy ten napęd słychać tak, że nie można przy nim wytrzymać przy normalnym siedzeniu czy raczej jest to kwestia słyszenia go przy wieczornej ciszy niezbędnej do snu i dlatego wyłączasz?

Michał ja jeszcze się wtrącę w tym temacie,mój rotomat pracuje bardzo,bardzo cicho.

Ja naprawdę nie słyszę pracującego napędu a słuch mam dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał ja jeszcze się wtrącę w tym temacie,mój rotomat pracuje bardzo,bardzo cicho.

Ja naprawdę nie słyszę pracującego napędu a słuch mam dobry.

Dzięki Janek,

jak się zdecyduję to z tego co piszesz będą miał święty spokój ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od jakiegoś czasu Modalo na 2 zegarki i złego słowa nie mogę powiedzieć. Wygląda świetnie i można przy nim spać bez problemów. Dziś dokupiłem na ebay inny rotomat - na 6 szt. bo zegarków przybywa ;)

post-33437-0-27934600-1296688288_thumb.jpeg

post-33437-0-30864100-1296688497_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od jakiegoś czasu Modalo na 2 zegarki i złego słowa nie mogę powiedzieć. Wygląda świetnie i można przy nim spać bez problemów. Dziś dokupiłem na ebay inny rotomat - na 6 szt. bo zegarków przybywa ;)

Rebciu, fajne te Twoje rotomaty, szczególnie ten drewniany. Ten na cztery to też MODALO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za kolejną krótką recenzję MODALO. Czy ten napęd słychać tak, że nie można przy nim wytrzymać przy normalnym siedzeniu czy raczej jest to kwestia słyszenia go przy wieczornej ciszy niezbędnej do snu i dlatego wyłączasz?

Słychać go przy wieczornej ciszy i na tyle, że nie powinno to przeszkadzać podczas snu. Zaznaczyłem poprostu, że go słychać, bo "podobno" lepsze rotomaty pracują absolutnie bezszelestnie, a tu jak przystawisz ucho to słychać napęd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten drugi nie jest Modalo i w sumie jak dojdzie do mnie to napiszę kilka zdań o nim bo trochę zaryzykowałem ale z przesyłką wyszedł sporo taniej niż obecny mój rotomat. Te moje podwójne Modalo ma bardzo fajne sterowanie - można sobie ustawić 650, 750 i chyba 1000 obrotów na dobę (dla każdego zegarka osobno) oprócz oczywiście kierunku kręcenia (naprzemiennie też).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady, nie zamierzam ustawiać go przy uchu tak więc może zniosę ten dźwięk <_<

Rebciu, gdzie nabyłeś ten nowy rotomat i jeśli wolno spytać to za ile?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten drugi rotomat na 6 zegarków wygląda interesująco. Ciekaw jestem jak będzie prezentował się na żywo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem na ebay'u za 130 euro + ok. 18 euro wysyłka. Jak dojdzie to coś napiszę <_< Jestem jednak pewien, że sterowanie w tym Modalo co mam jest lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem na ebay'u za 130 euro + ok. 18 euro wysyłka. Jak dojdzie to coś napiszę :) Jestem jednak pewien, że sterowanie w tym Modalo co mam jest lepsze.

No to czekamy na krótką recenzję jak już dostaniesz tę maszynę <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modalo niekoniecznie polecam.

Jakiś rok temu kupiłem model z jednym bębnem, na dwa zegarki. Po kilku tygodniach padła elektronika. Rotomat pracował poprawnie przez jakiś czas, od kilkunastu minut do kilku godzin, potem stawał na amen i już się nie uruchamiał. By ponownie zaczął działać, należało go wyłączyć i włączyć ponownie.

Nic to. Zrobiłem własny sterownik (na ATtiny13), zastąpiłem nim oryginalną elektronikę rotomatu, znów zaczął działać OK. Niestety, do czasu: po kolejnych kilku miesiącach silnik zaczął działać coraz głośniej. Podczas pracy pojawiło się "tykanie", na tyle głośne że rotomat słychać było z kilku metrów. W sypialni nie dało się go trzymać.

Zapakowałem, wysłałem do producenta do naprawy gwarancyjnej (paczka do Niemiec to 70 zł), czekam na odzew.

Plusem Modalo są ładne obudowy, sensowne może być zakupienie takiego rotomatu z myślą o włożeniu własnego napędu i sterowania. Na podstawie własnych doświadczeń śmiem twierdzić, że oryginalne bebechy są do niczego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teo73, szkoda, że Twój MODALO tak Cię zawiódł:lol: Miejmy nadzieję, że firma pozytywnie rozpatrzy Twoją reklamację i zatrze te niemiłe przygody z tym rotomatem. Daj znać jak dostaniesz odpowiedź od producenta.

Powodzenia,

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszedł ten nowo nabyty rotomat - tak naprawdę jest to pewnie chińska produkcja i do tego "no name". Wrażenie ogólne wizualne jest bardzo dobre choć wydaje mi się, że Modalo o ten przysłowiowy "piczy włos" prezentuję się jednak troszeczkę lepiej ale ogólnie jest naprawdę bardzo dobrze i tutaj nie ma się do czego przyczepić. Sterowanie odbywa się gałkami dla każdego (nazwijmy je "bębny") oddzielnie. Mamy do wyboru rotację w prawo, w lewo i dwie opcje na rotację obustronną i tu mamy się do czego przyczepić bo nie ma instrukcji i mogę tylko podejrzewać, że chodzi o różną ilość obrotów. Trzeba to będzie poobserwować i policzyć jakoś w przyszłości.

Teraz przejdę do kwestii umieszczania zegarków w tych podwójnych "bębnach" bo tu też w porównaniu do Modalo - gdzie są eleganckie elastyczne poduszeczki - są niestety minusy. Podwójne miejsce w tych "bębnach" komplikują sprawę, wiadomo - coś za coś. Te wkłady są sztywne i o tyle dobrze, że mają jakąś regulację obwodu. Regulacją jest tak naprawdę zdejmowana obręcz czy pasek z takiego samego materiału jak wnętrze rotomatu i dobrze, że w ogóle jest ;) ale niestety nie wszystkie średnice bransolet będą się trzymały na sztywno i trzeba będzie dorabiać jakieś opaski ale nie będzie to chyba żaden problem. Dwa zegarki 42 mm zmieszczą się obok siebie ale o większych średnicach nie piszę bo nie mam - myślę, że 45 to max. Jest cichy i moim zdaniem spokojnie można przy nim spać (a jestem wrażliwy pod tym względem).

To takie wrażenia na gorąco. Zdaję sobie sprawę, że jest to sprzęt, który prędzej czy później odmówi posłuszeństwa ale jak kolega wcześniej napisał jest to bardzo dobra baza do zrobienia czegoś na lepszych komponentach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rebciu, wrzuć proszę w wolnej chwili parę fotek tego nowego nabytku.

Pozdrawiam,

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam chore dzieciaki i straszny z tym "sajgon" - jak się w domu sytuacja unormuje to zrobię zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam chore dzieciaki i straszny z tym "sajgon" - jak się w domu sytuacja unormuje to zrobię zdjęcia.

Spoko, wiem coś na ten temat :)

Zdrówka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie poglądowe zdjęcie, na szybko (bez czyszczenia) i jeszcze kropla informacji. Ten rotomat jest głośniejszy od Modalo którego wcześniej pokazywałem no ale są 3 bębny i to dużo większe. Tak w ogóle jest to kawał mebla. Po obserwacjach zdecydowałem się na korzystanie z wyłącznika czasowego bo zdecydowanie przesadza z ilością obrotów na dobę i pod tym względem Modalo go nokautuje. Ogólnie jestem na razie zadowolony bo za takie pieniądze nie można oczekiwać spełnienia najskrytszych marzeń. Modalo spakowałem do kartonu i będzie to jakiś tam dodatek do prezentu dla żony w postaci pierwszego automatu, a może w razie awarii i mi się przyda.

post-33437-0-67178000-1297686117_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pierwsze zdjęcie ;)

Ten rotomat wygląda super, jest taki transparentny, bardzo mi się to podoba ;)

Umieść proszę w wolnej chwili więcej fotek.

Pozdrawiam,

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O swoich problemach z awaryjnym Modalo napisałem na poprzedniej stronie wątku. W styczniu wysłałem rotomat do naprawy gwarancyjnej. Paczkę wysłałem na adres widniejący na karcie gwarancyjnej, potwierdzony dodatkowo emailowo u niemieckiego dystrybutora. Paczka właśnie wróciła - nie została odebrana przez adresata w Niemczech.

Znaczy, mój rotomat wciąż jest do niczego, ale za >80 zł odbył sobie kilkutygodniową wycieczkę zagraniczną. Wrrr. Mam nadzieję, że mu się podobało, bo w następnej kolejności zaliczy chyba kontener na śmieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O swoich problemach z awaryjnym Modalo napisałem na poprzedniej stronie wątku. W styczniu wysłałem rotomat do naprawy gwarancyjnej. Paczkę wysłałem na adres widniejący na karcie gwarancyjnej, potwierdzony dodatkowo emailowo u niemieckiego dystrybutora. Paczka właśnie wróciła - nie została odebrana przez adresata w Niemczech.

Znaczy, mój rotomat wciąż jest do niczego, ale za >80 zł odbył sobie kilkutygodniową wycieczkę zagraniczną. Wrrr. Mam nadzieję, że mu się podobało, bo w następnej kolejności zaliczy chyba kontener na śmieci.

Szczerze współczuję. Tak swoją drogą to jest niezłe przegięcie i nienajlepiej świadczy o tej firmie. Może warto napisać maila bezpośrednio do Modalo i opisać to co Ciebie spotkało. Biorąc pod uwagę, że firmą zależy raczej na dobrej renomie może znajdą jakieś rozwiązanie.

Teo73, producentem rotomatów Modalo jest niemiecka firma BEIMA International GmbH, specjalizująca się w produkcji mebli. Wydaje mi się, że jak napiszesz do tych niemiaszków to nie powinni Cię spuścić. Tak czy owak, spróbować warto :lol: Trzymam kciuki i daj znać jako coś załatwisz.

http://moebelwelt.beima.de/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rotomat wysyłałem właśnie do Beimy. Wcześniej korespondowałem z tą firmą emailowo w sprawie adresu do wysyłki :lol:

Kwestię nieodebrania paczki będę zapewne wyjaśniał. Nie zmienia to jednak faktu, że opinię o Modalo mam nie najlepszą. Z zewnątrz wygląda toto ładnie, ale w środku najtańsza, awaryjna chińszczyzna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rotomat wysyłałem właśnie do Beimy. Wcześniej korespondowałem z tą firmą emailowo w sprawie adresu do wysyłki :lol:

Kwestię nieodebrania paczki będę zapewne wyjaśniał. Nie zmienia to jednak faktu, że opinię o Modalo mam nie najlepszą. Z zewnątrz wygląda toto ładnie, ale w środku najtańsza, awaryjna chińszczyzna.

O f..., słaba sprawa, niemiaszki nawalili, ciśnij ich, niech teraz naprawiają z pokryciem kosztów przesyłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.