Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Michał 73

Rotomaty MODALO

Rekomendowane odpowiedzi

Miałeś pecha i trafiłeś na wadliwy egzemplarz.Pisałeś że coś tam

robiłeś z elektroniką tego rotomatu,może to było powodem zwrotu

paczki.Napisz póżniej jak się to wszystko skończyło.Mój rotomat

pracuje cicho,bezawaryjnie i jestem z niego bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to pech, to wyjątkowo intensywny, bo jakoś zbyt dużo jest kłopotów z tym moim rotomatem. Najpierw padła elektronika, potem zaczął hałasować silnik, teraz problem z serwisem...

Bujan50: Twoje domysły dotyczące powodów zwrotu paczki są nietrafne. Paczka nie została zwrócona, tylko w ogóle nieodebrana przez odbiorcę.

Emaila do Niemców już wysłałem, dam znać jak odpowiedzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to pech, to wyjątkowo intensywny, bo jakoś zbyt dużo jest kłopotów z tym moim rotomatem. Najpierw padła elektronika, potem zaczął hałasować silnik, teraz problem z serwisem...Bujan50: Twoje domysły dotyczące powodów zwrotu paczki są nietrafne. Paczka nie została zwrócona, tylko w ogóle nieodebrana przez odbiorcę.Emaila do Niemców już wysłałem, dam znać jak odpowiedzą.

Przypuszczałem że paczkę odebrali i sprawdzili.Jak paczka wcale nie została odebrana to

zmienia postać rzeczy.Jestem ciekaw co Ci odpiszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teo, trzymamy kciuki za pozytywne rozwiązanie tej sprawy i daj oczywiście znać jak się temat rozwija :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

posiadam rotomat Modalo 102014 - uzywam go mniej wiecej od dwoch lat i wyglada to następująco:

1. jest cichy i wyglada narpawde elegancko.

2. nic sie z nim praktycznie nie dzieje.

3. kilka programów umowżliwia "nakręcanie" zegarków z róznymi mechanizmami.

Generalnie ja polecam.

Pozdrawiam

pd

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

posiadam rotomat Modalo 102014 - uzywam go mniej wiecej od dwoch lat i wyglada to następująco:

1. jest cichy i wyglada narpawde elegancko.

2. nic sie z nim praktycznie nie dzieje.

3. kilka programów umowżliwia "nakręcanie" zegarków z róznymi mechanizmami.

Generalnie ja polecam.

Pozdrawiam

pd

Cześć,

przeczytałem, że ten rotomat można zaprogramować oddzielnie dla każdego z bębnów - dobrze to działa?

Jeden z Kolegów pisał, że miał problem z nakręcaniem zegarków na bransolecie (zsuwały się), czy u Ciebie ten problem też występuję i jak duże/ciężkie zegarki przechowujesz w rotomacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo wszystko rozbija się o to jaki ktoś ma nadgarstek - ja swojego Monstera w Modalo żeby rotować, to musiałem uprzednio zdjąć z poduszeczki taki "pogrubiacz" jej bo inaczej bym go na poduszce nie zapiął. No ale ja mam chudy nadgarstek więc jak ktoś ma dużo grubszy to się może okazać że bransoleta jest luźna nawet po zapięciu na poduszce z "pogrubiaczem" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

przeczytałem, że ten rotomat można zaprogramować oddzielnie dla każdego z bębnów - dobrze to działa?

Jeden z Kolegów pisał, że miał problem z nakręcaniem zegarków na bransolecie (zsuwały się), czy u Ciebie ten problem też występuję i jak duże/ciężkie zegarki przechowujesz w rotomacie?

Cześc,

moze zaprogramowac to za duze slowo, ale ustawić się da - kazdy z bebnow ma swoje osobne pokretlo z 4 biegami.

Jesli chodzi o mocowanie to stosowany jest tam standardowy patent - nakladasz zegarek na cos takiego jak walec i wkladasz do bebna. Jesli branolteka jest duza to moze wystapic problem z tym ze bedzie sie przesuwała na walku. Nie uzywam branzoletek w zegarkach więc nie wiem czy jest akurat w takim przypadku problem. Natomiast mam jeden duzy (45mm duza, solidna koperta) zegarek na gumie ktora jest dosc sztywna i zegarek po prostu przesuwa/kolysze sie na tym walku kiedy beben się kręci. Ale nic sie nie dzieje - zegarek ladnie sie nakreca wiec jak dla mnie nie ma problemu.

pozdrawiam

pd

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześc,

moze zaprogramowac to za duze slowo, ale ustawić się da - kazdy z bebnow ma swoje osobne pokretlo z 4 biegami.

Jesli chodzi o mocowanie to stosowany jest tam standardowy patent - nakladasz zegarek na cos takiego jak walec i wkladasz do bebna. Jesli branolteka jest duza to moze wystapic problem z tym ze bedzie sie przesuwała na walku. Nie uzywam branzoletek w zegarkach więc nie wiem czy jest akurat w takim przypadku problem. Natomiast mam jeden duzy (45mm duza, solidna koperta) zegarek na gumie ktora jest dosc sztywna i zegarek po prostu przesuwa/kolysze sie na tym walku kiedy beben się kręci. Ale nic sie nie dzieje - zegarek ladnie sie nakreca wiec jak dla mnie nie ma problemu.

pozdrawiam

pd

Dzięki za info.

Wygląda na to, że nie ma większych problemów z tym rotomatem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe uaktualnienie w temacie nieskutecznej reklamacji Modalo - przypomnę, że paczka z niesprawnym rotomatem, wysłana na niemiecki adres podany na karcie gwarancyjnej, nie została odebrana przez adresata.

Wymieniłem kilka emaili z pracownikiem firmy Beima, właściciela marki Modalo. Paczka nie została odebrana, bo firma zmieniła adres. Informacja o zmianie adresu nie została zamieszczona na stronie www Modalo (bo i w sumie po co, jeszcze będą jakieś reklamacje docierać). Nie usłyszałem żadnego "ups...", "sorry" ani "our fault", krótko mówiąc: zostałem spuszczony na drzewo. Otrzymałem jedynie inny adres, na jaki ponownie wysłać mam paczkę. Mój ostatni email pozostał w ogóle bez odpowiedzi.

Koleją wysyłkę sobie darowałem, zamiast tego sam naprawiłem rotomat. Miał niesprawną elektronikę oraz przeraźliwie głośny silnik. Elektronikę zrobiłem własną (dało się także uruchomić oryginalną, chociaż w sumie po nic - mam znacznie lepszą), wymieniłem silnik, całość działa. Niestety, po kilku miesiącach używania zauważalne jest już zużycie przekładni - mimo wymiany wyciągniętego paska gumowego i nasmarowania trybów praca jest wyraźnie głośniejsza, niż za nowości. Ot, tandeta, i tyle... :P

Plus z całej tej zabawy taki, że miałem okazję poznać się bliżej z kilkoma tematami (programowanie mikrokontrolerów, parę układów elektronicznych), które okazały się być całkiem ciekawe. I mocno wciągające ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Modalo również pracuje coraz głośniej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomimo różnych opinii zdecydowałem się na zakup Modalo (model. 102062) na cztery zegarki + 5 miejsc na kolejne. Dzisiaj przyszło wielkie pudło a w nim imponujących rozmiarów mebel. Pierwsze wrażenia są naprawdę super, rotomat jest bardzo ładnie wykonany, z zewnątrz drewno z pięknym "rysunkiem" wielokrotnie lakierowane na wysoki połysk co nadaje dużej elegancji. Środek wykonany jest ze skóry ekologicznej w jasnym kolorze. Wszystkie elementy bardzo dobrze wykończone i spasowane. Rotomat pracuje nie wydając absolutnie żadnych dźwięków, po prostu idealna cisza (zobaczymy jak długo) :D

Podsumowując, po jednym dniu obcowania z Modalo jestem bardzo zadowolony, wszystko jest ok:)

Koledzy, rotomat, który nabyłem posiada 5 programów w związku z czym mam pytanie - jak dobierać odpowiedni program do bujanych zegarków, czy możecie napisać jak Wy to robicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, rotomat, który nabyłem posiada 5 programów w związku z czym mam pytanie - jak dobierać odpowiedni program do bujanych zegarków, czy możecie napisać jak Wy to robicie?

Mój ma takie programy (myślę, że Twój tak samo):

Od lewej do prawej:

1. rotomat wyłączony,

2. 2 minuty w prawo, 6 minut przerwy itd.

3. 2 minuty w lewo, 6 minut przerwy itd.

4. 2 minuty w prawo, 6 minut przerwy, 2 minuty w lewo, 6 minut przerwy itd.

5. 5 minut w prawo, 5 minut w lewo i tak przez 3 godziny, potem 9 godzin przerwy itd.

Ja używam programu nr. 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za podpowiedzi:) Sprawdziłem na stronie jaką podał kurant jakie wymagania mają moje zegarki i okazało się, że można je kręcić zarówno w lewo i w prawo. Mam zatem pytanie, czy lepiej ustawić np. program 1 (jeden kierunek) czy program 4 (dwa kierunki na przemian)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO program 4. Niech się równomiernie zużywa mechanizm wahnika, a jak wiadomo to najbardziej usterkowa część naszych automatów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki sam rotomat Modalo,dwubębnowy na cztery zegarki.Moja kolekcja zegarków po wyprzedaży jest

bardzo skromna.Codziennie rano kręcę w rotomacie mojego ostatniego automata Maurice Lacroix,na

eta 2824-2.Zegarek jest nienoszony a potrzebuje 650 obr./dobę,ustawiam rotomat na 5-ty program i

kręcę trochę ponad 90 minut.Zegarek jest nakręcony,rotomat wyłączam i nastepnego dnia to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki, dzięki za odpowiedzi:) Jak ktoś ma jeszcze inne systemy nakręcania swoich zegarków niech się z nami podzieli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.