Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Mikołaj N

Zagarek na ETA 7750 Valjoux do 4500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Panowie, mam dylemat. Noszę się z zamiarem zakupu zegarka z dobrym (nie "najlepszym"), sprawdzonym mechnizmem. Mój wybór padł na ETA 7750 Valjoux. Duzo słyszałem dobrego o tym mechaniźmie, a cena zegarków z tym mechanizmem jeszcze nie powala. I tak mam na oku trzy modele (podaję z dokładnym numerem referencyjnym):

1. Certina DS Podium Ref.: C674.7029.42.16 - zegarek piękny jak dla mnie. Dokładnie takiej tarczy szukam i na brązowym pasku. Zdecydowanie mój numer jeden, tylko troche te wskazówki szpecą...

2. Tissot T035.614.16.051.01 - zegarek nr 2 na mojej liscie. Tarcza może nie taka piękna i pasek nie brązowy (można zawsze zmienić), ale do Tissota mam szczególną słabość za jego jakość, dopracowane detale. Ładne wskazówki i ciekawy datownik (przeźroczyste dni przyszłe i przeszłe). W tym miejscu dodam, że strasznie podoba mi się T035.627.16.031.00, ale to już nie ten mechanizm (tańszy jest) i ubolewam, że mojego typu w takiej stylizacji nie ma.

3. Atlantic 55861.41.21 - póki co ma numer 3 bo nie miałem go na ręku. Ładny, szczególnie podoba mi się wskazówka sekundnika.

Może macie jakieś uwagi co do mojego wyboru mechanizmu. Może znacie ciekawe zegarki z tym mechanizmem. Chętnie zapoznam się z nimi bo powiem szczerze, nie posiadam zbyt dużej wiedzy nt nazw szwajcarskich marek.

Czekam ze zniecierpliwieniem na odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO ten mechanizm to bardzo dobry wybór. Jeśli masz słabość do Tissotów polecam PRS 516

ja mam takiego jak na zdjęciu i jestem bardzo zadowolony

6748.jpg

To model bodajże z 2009 roku, ale są jeszcze dostępne. Na ten rok są takie:

10299.jpg

just can't get enough

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym szukał coś z Edoxa mają obecnie w Aparcie wyprzedaż modeli z roku 2008,2009 a ceny obniżone do 25% swojej ceny wyjściowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, chyba chwilowo jestem zdecydowany na certinkę. Ona poprostu pieści moje oko doborem kolorów detali (poza wskazówkami). Natomiast czekam na wiadomość od importera Tissota, czy możliwe jest zamówienie T035.614.16.051.01 na białej tarczy od T035.627.16.031.00, lub czy takowy wejdzie do oferty w najbliższym czasie. Jeżeli będzie taka możliwość to biorę Tissota. Sam noszę dzisiaj Veloci-T, taka namiastka Carrery Caliber 36 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może warto jeszcze pomyśleć o tych modelach:

Junkers Eurofighter Limited Edition 1000 sztuk

junkers_6220-2.jpg

lub

Junkers 150 Jahre na ETA Valjoux 7753

junkers_6624-2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hamilton KHAKI/FIELD H71516137

H71516137b.jpg

EPOS 3365.228.20.15.30

3365_2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Epos nie mieści się w budżecie ;)

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śliczne dzięki za propozyce. Przeglądam jeszcze różne strony producentów. Chciałbym jednak, by zegarek miał jasną tarczę. Oglądałem dzisiaj Doxę Ultraspeed. Jest w promocji za 6000 ;) Jakoś mnie nie powalił, ale miał coś w sobie, taką magięstarego zegarka ;) Ale nie tego szukam. Jak nic się nie zmieni to kupię Certinkę taką:

http://www.e-zegarki.com/Certina_DS_Podium_Ref_C67470294216-693.html

Już sobie znalazłem za 3999 PLN w sieci SWISS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzewam wątek :) Temat zakupu zegarka z tym mechanizmem wrócił i nabrał nowych kierunków :lol: na 90% zdecydowałem się na Eposa:

http://epos.info.pl/?ref.-3398,118

Może dam zarobić koledze Tik Tak :)

Chciałbym go na jasnej taczy z żółtymi znaczeniami.

Jakieś opinie? Podpowiedzi?

Po przeczytniu wątków w Steinhart'ach te zegarki odpadają ze względu na awaryjność.

Hamiltony też odpadają, dla mnie ta marka jest jak Fossil na lepszych mechanizmach...

Certina? Tissot? z tych marek mam już upatrzonych faworytów.

Niestety temat zakup zegarka to ciężki orzech :) Takie coś też mi się podoba:

http://www.apart.pl/pl/zegarki,c,3,Edox,Grand-Ocean,939

to już nie Valjoux ale jest śliczny... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikołaj, z całym szacunkiem ale Edox za taką cene jaką pokazujesz to jakieś totalne nieporozumienie.

Hamilton jak Fossil? No proszę Cie :lol: - bez komentarza.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hamiltony też odpadają, dla mnie ta marka jest jak Fossil na lepszych mechanizmach...

Że co?

Chyba się nie polubimy :lol:

Ażeby nie było offtopu:

Zobacz jeszcze tego. 7750 w wersju top.

post-34490-0-41586700-1298888176_thumb.jpg

Życzę wszystkim miłego dnia. Kornel, syn Mirosława

Miłośnik zegarków i fotografii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikołaj, z całym szacunkiem ale Edox za taką cene jaką pokazujesz to jakieś totalne nieporozumienie.

Hamilton jak Fossil? No proszę Cie :lol: - bez komentarza.

Aaaa no tak, próg wzrósł do 6-7 tys :)

Odnośnie Hamiltona, nie chciałem nikogo urazić, tyko piszę o moim odczuciu. Dla mnie to nie jest prawdziwy szwajcarski zegarek. Może ich strona internetowa mnie troszkę zmyliła, ale tak mi się jakoś ta marka nie kojaży.

Nie mam jeszcze tak drogiego zegarka, dlatego chciałbym, by była to w miarę najlepsza inwestycja kapitału. Takie marki jak Epos i Edox chyba wolniej tracą na wartości.

Wiem, że ty chciałeś sprzedać swojego Eposa... :)

Serio, być może Hamilton to dobra marka, i pewnie tak jest skoro tak ją chwalicie, ale ja nie kupuję zegarków raz w miesiącu i te pieniądze, które odłożyłem na ten cel, chce wydać jak najtrafniej, nie żałując później wyboru.

Szczerze zamiast hamiltona wolał bym Certinę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że co?

Chyba się nie polubimy :lol:

Ażeby nie było offtopu:

Zobacz jeszcze tego. 7750 w wersju top.

Bardzo ładny ten Epos. Też go biorę pod uwagę, ale lotnik mi sę bardziej podoba, póki co i chyba go zadatkuję u Tik Taka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 6-7 koła możesz mieć już naprawde zacny zegarek, ale Edoxa za takie pieniądze to sobie naprawde odpuść.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że ty chciałeś sprzedać swojego Eposa... :)

Kto chce sprzedać Eposa?

Nie mam jeszcze tak drogiego zegarka, dlatego chciałbym, by była to w miarę najlepsza inwestycja kapitału. Takie marki jak Epos i Edox chyba wolniej tracą na wartości.

Nabycie takiego zegarka to zakup nie inwestycja. Proszę nie mylić pojęć.

Jeżeli chodzi o Edoxa to właśnie ta firma jest świetnym przykładem marki, jak to określiłeś, jak Fossil tylko z innymi mechanizmami :lol:

edit.

A jeżeli chodzi o utratę na wartości to jakieś 40% po wyjściu z salonu :)

Życzę wszystkim miłego dnia. Kornel, syn Mirosława

Miłośnik zegarków i fotografii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 6-7 koła możesz mieć już naprawde zacny zegarek, ale Edoxa za takie pieniądze to sobie naprawde odpuść.

Ten z linka kilka postów wyżej jest w enie 7800 w Aparcie. Trochę poszukiwań i pewnie 7k da sie zrobić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto chce sprzedać Eposa?

Nabycie takiego zegarka to zakup nie inwestycja. Proszę nie mylić pojęć.

Jeżeli chodzi o Edoxa to właśnie ta firma jest świetnym przykładem marki, jak to określiłeś, jak Fossil tylko z innymi mechanizmami :lol:

edit.

A jeżeli chodzi o utratę na wartości to jakieś 40% po wyjściu z salonu :)

A propos Edoxa, cenna uwaga, ale nie zgadzm się z nią. Dla nie to marka lepsza niż Hamilton. Zegarek w kwesti inwestycji, postrzegam jako taki, który za kilka lat będzie coś wart. Nie zamierzam sprzedać po wyjściu z salonu. Z tymi 40% przesadziłeś. Ale za kilka lat może się znudzić i nie chcę go wtedy oddawać za bezcen.

A Eposa chciał sprzedać Carlito, tzn wspomniał o tym w jednym wątku, razem z Doxą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

A propos Edoxa, cenna uwaga, ale nie zgadzm się z nią. Dla nie to marka lepsza niż Hamilton. Zegarek w kwesti inwestycji, postrzegam jako taki, który za kilka lat będzie coś wart. Nie zamierzam sprzedać po wyjściu z salonu. Z tymi 40% przesadziłeś. Ale za kilka lat może się znudzić i nie chcę go wtedy oddawać za bezcen.

A Eposa chciał sprzedać Carlito, tzn wspomniał o tym w jednym wątku, razem z Doxą...

Mikołaj EDOX w kwestii inwestycji....dla mnie to żadna inwestycja. A zegarek za kilka, czy kilkanaście lat będzie tyle wart, że nie będzie Ci się go chciało sprzedawać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikołaj EDOX w kwestii inwestycji....dla mnie to żadna inwestycja. A zegarek za kilka, czy kilkanaście lat będzie tyle wart, że nie będzie Ci się go chciało sprzedawać.

Tak jak mówiłem, skłaniam się do Eposa. Ale cieszy mnie zainteresowanie wątkiem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da się dziś oszacowac wartości danego zegarka za ileś tam lat. Wiele zależy od pozycji marki na rynku, od zastosowanych rozwiazań technicznych etc.

VJ 7750 to VJ 7750 -jest tak częsty i powszechny, że hmmm...stosowany w podróbkach , ale i IWC. Za to długo nie będzie problemu z częściami do niego.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim jeszcze raz za pomoc. Poki co mam pozwolenie na powrót do starego konta, więc prosze ewentualnie PW wysyłać na ten nick.

Carlito - ale mi gwożdzia wbiłeś :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio troche zauroczony marką proponuję Steinharta Nav B Chrono.

Jeszce troche niszowy ale mam wrażenie że do czasu, bo zegareczki robią coraz ładniejsze.

Teraz zbieram na coś -)) nowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Steinhart... ładny, ale brak w opcji jasnej tarczy. Mam juz zegar z czarną tarczą, szukam czegoś z jasną. Poza tym trzeba zamówić u producenta i potem są problemy z gwarancją...

PS. Mam nadzieje że Tik Tak jest cierpliwym człowiekiem ;) Ten chrono Eposa jest strasznie gruby...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.