Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

szele

Tissot PRC 200 weryfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początku chciałbym się przywitać bo to mój pierwszy post tutaj, choć forum śledzę od kilku miesięcy.

Jakiś czas temu zakupiłem na allegro Tissota'a PRC 200 w korzystnej cenie (nie absurdalnie niskiej). Zegarek był nowy z pudełkiem i dokumentami (to akurat najmniej świadczy chyba o oryginalności:). Dodatkowo sprzedawca ma ponad 100 pozytywnych komentarzy (0 negatywów) i wystawia zegarki i inne markowe rzeczy regularnie. Obserwując forum jednak zauważyłem że niczego nie można być pewnym w dzisiejszych czasach i proszę o waszą pomoc w tej kwestii na podstawie zdjęć:

http://oi54.tinypic.com/534qbk.jpg

http://oi56.tinypic.com/5l40m9.jpg

Celowo nie piszę narazie ceny zakupu, aby się nią nie sugerować. Przyznam się szczerze, że sfotografowanie zegarka sprawiło mi trochę problemów, więc w razie czego mogę postarać sie o lepsze i ostrzejsze zdjęcia.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyliłem działy proszę o przeniesienie tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech zgadnę? 600zł?

Podróba.

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fake.

"Pies jest jedyną istotą na świecie , która bardziej kocha Ciebie niż samego siebie"./J. Billings /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem wg podanej przez Was strony. Cyberblat wydaje się być ok (wyśrodkowane liczby między szkiełkiem a tarczą). Natomiast całkowicie sprawa leży jeśli chodzi o pasek. MA bardzo widoczne wybrzuszenia przy tarczy no i literki BI na zapięciu :D

Jeszcze jakieś sugestie? Po czym go jeszcze zdyskwalifikować?

Analizując to porównanie

post-35263-0-72883900-1331815714.jpg

Można by stwierdzić że mój zegarek jest oryginalny. Sam już nie wiem pomózcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg Ciebie nie ma różnic z oryginałem ta tarcza? Zdjęcie jakie podałeś niby duże, ale nieostre, nie widać koncówek wskazówek jak są obcięte i do tego pada cień. Kąt robionego foto trudno ocenić a i pewnie aparat a raczej obiektyw niepewny bo chyba robi jakiś astygmatyzm.

Tu masz oryginalną tarczę,

http://farm5.static.flickr.com/4051/4455705886_850803e5ef_o.jpg

i tak ogólnie idąc od góry porównując do tego Twojego:

- cały tachymetr jest przesunięty o około 1/6 sekundy (nierówno na indeksach), np. zwróć uwagę na literę T (Tachymeter) jak jest przesunięta względem indeksu sekundy drugiej. Do tego cały Tachymetr wydaje się że jest nierówno nałożony centralnie, tzn przykładowo liczba 400 jest wyżej oddalona od tarczy niż liczba 90.

- zwróć uwagę jak ładnie nalane są cyfry 1853 w oryginale, szczególnie cienko wygląda u Ciebie cyfra 8 tego napisu.

- centralna wskazówka chrono wygląda jak źle wycięta w miejscu T (na końcówce),

- warstwa luminescencyjna na wskazówce minutowej wydaje się za szeroka,

- akurat na jednym i drugim datowniku jest cyfra "2", zobacz jaki ma dziwny brzuszek górny ma ta w białym.

To tyle tak po pierwszym rzucie oka, ale najlepiej to staraj się wrzucać w przyszłości ostre zdjęcia makro do takich weryfikacji.

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o taka odpowiedź mi chodziło wielkie dzięki. Nie staram się tu bronić tego dziadostwa, chciałem tylko dostać konkretną odpowiedź i w miarę konstruktywną analizę. Tak się składa że mam możliwość zwrotu tego czegoś więc tym bardziej zależy mi na ukazaniu wad ku przestrodze dla innych. Jutro postaram się o lepsze zdjęcia ale aparat jakim dysponuje totalnie nie radzi sobie z makrami, właściwie to nie radzi sobie z niczym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zegarek został sprawdzony u autoryzowanego zegarmistrza (Szewska, Kraków) i okazał się być oryginalny. Zawsze warto zapłacić za weryfikację i mieć jasność co do tego. Piszę to ze względu na to, że może ktoś będzie miał kiedyś podobny problem z tym modelem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod warunkiem że zegarmistrz też nie da się nabrać.

A też jest człowiek.

Podróby które są na rynku są bardzo dobre, i naprawde trudno je odróżnić od oryginału.

Mają nawet ten sam mechanizm - kwarcową ETE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jak pisze kolega jakubos. Też byłem weryfikowac ten model u zegarmistrza i nie potrafił stwierdzić czy pokazany model jest oryginalny czy nie. W środku co prawda siedziała ETA, ale można ją za nieduże pieniądze kupić i włożyc do zegarka. Na podstawie samego mechanizmu trudno więc stwierdzić oryginalność.

Seiko SNM033 | Casio EF-524SP-1AVDF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.