Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ewawanda

regulacja zegara kominkowego

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, mam zegar tzw. kominkowy-w październiku był naprawiany,ale zegarmistrz oddał mi go bez zakończonej regulacji ("troszkę się pani pobawi"). Na wahadle napisano mazakiem "+" i "-", a ja od października bawię się-bez powodzenia-w regulację" podkręcam śrubkę na wahadle i już zupełnie nie wiem, kiedy kręcić w kierunku plusa, a kiedy minusa. W związku z tym,że zegar raz się późni,a raz spieszy muszę od czasu do czasu zdjąć wahadło i tu zaczyna się drugi problem-coś musiałam nieostrożnie ruszyć i zegar przestał bić, tj. w momencie,gdy powinien być gong jest cichy, jakby głuchy dźwięk.Juz raz zdarzyła mi się taka historia i wiozłam zegar do zegarmistrza-on wykonał jakiś ruch i było OK. Czy ktoś może mi pomóc czy też moje pytania są zbyt naiwnie sformułowane?Pozdrawiam:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co piszesz wynika jedno, powinnaś zmienić zegarmistrza i zegar zanieść do niego. Trudno tak na papierze napisać co i jak masz zrobić, a jest to w zasadzie tak jak napisałaś tylko tu coś przygiąć tu coś dokręcić, jednak co i jak to dopiero widać w realu mając mechanizm przed sobą. Gdy nie masz wiedzy to zamiast wyregulować, możesz zegar tylko jeszcze więcej rozstroić.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Starsze szczególnie zegary z napędem sprężynowym i regulatorem wahadłowym maja jedną przykrą cechę. Przy tygodniowej rezerwie chodu po 3-4 dniach zaczynają się coraz bardziej spóźniać. Jesli zegar ma "chodzić" w miarę punktualnie w wymiarze tygodnia , to trzeba go ustawić tak, by spieszył się na tyle, że spowolnienie w końcowych dniach wyrówna się. Jeśli zegar ustawimy "precyzyjnie" w ciągu pierwszego - drugiego dnia od nakręcenia - będzie się strasznie spóźniał pod koniec tygodnia. I na odwrót, jeśli ustawimy go prawidłowo w ostatnim dniu przed nakręceniem - to po nakręceniu będzie się spieszył. Trzeba wybrać optimum - ale to zajmuje zwykle sporo czasu.

Co do +/- było już wiele razy. Jeśli zegar spóźnia się - skracamy wahadło (nakrętka kręcimy w prawo), jeśli spieszy się - wydłużamy wahadło (nakrętka kręcimy w lewo). W zegarach kominkowych ćwierć obrotu to już zwykle całkiem duża zmiana.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.