Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Rekomendowane odpowiedzi

mam od jakiegoś czasu starą Rodanie kupioną na alledrogo, pamiętam że była sprawna ale ostatni rok przeleżała w skrzynce nie nakręcana, dzisiaj próbowałem ją nakręcić i tutaj zoonk wałek przeskakuje nie łapiąc za każdym razem a raczej łapie raz na 20 prób nakręcania, jak zegarek dostanie prztyka to zaskakuje i później zaś to samo, zapewne coś się zawiesiło ale co ?? możeci mi też polecić jakąś książkę z której w sposób prosty mógłbym poczytać o zegarkach a raczej budowie werków, żeby nie wychodzić na błazna musząc zadawać takie pytania!

Mam jeszcze pytanie co do werku, bo wygląda mi ten zegarek na niezłego składaka, z tego co doczytałem Rodania swoje werki sygnowała swoją nazwą RODANA do roku 1950 a później po zmianie nazwy RODANIA, a na tym co siedzi w mojej rodani ani widu ani słychu o takiej sygnaturze, co to może być za werk i z jakiego zegarka pozyskany ??

werk i zegarek na zdjęciach

dzięki za podpowiedzi

post-34697-0-38159900-1298644975_thumb.jpg

post-34697-0-51543500-1298644982_thumb.jpg

post-34697-0-05613900-1298644989_thumb.jpg

post-34697-0-04830700-1298644995_thumb.jpg

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to może być za werk ??

Felsa kaliber 465 N

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze rozumiem że to nie jest werk Rodani, tylko jakiś inny producent ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Felsa to producent werków.

Natomiast Twoja Rodania wcale nie musi być składakiem - właśnie na All. kończy się aukcja identycznego kraba w przednim stanie (nawet z takim samym numerem na deklu, lecz z inna koronką), z identycznie opisaną Felsą 465N w środku.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie dokładnie to samo urządzenie i tylko stan techniczny lepszy tzn koperty, bo moja tarcza jest też w stanie bdb zdjęcia tego nie oddają, a powedzcie mi dobrzy ludzi czy mogę coś sam poradzić na tę przeskakujący wałek ?? czy raczej musi trafić do zegarmistrza na czyszczenie i oliwienie ??

zobaczcie co znalazłem: http://atlantic.helwecja.com/index.php?option=com_content&task=view&id=80&Itemid=1 i rozdział 7 :D:) cały czaas człowiek się uczy

dzieki za podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Rodania miała jakieś swoje werki?

Felsa to producent surowych mechanizmów (Ebauches), a 465 N używany był np. w DOXACH i w Rodaniach pewnie też...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie przeczytałem gdzieś że sygnowała je swoją nazwą do roku 1950 RODANA a później po przegranej sprawie sądowej w USA nazwą RODANIA. Podobno po roku 1950 mozna było trafić zegarek pod nazwą RODANIA a wewnątrz był werk sygnowany RODANA ( zamówili większą ilość werków z takimi sygnaturami). I tu mi tego zabrakło brak tej sygnatury ale może i macie rację już sam nie wiem :):D:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie przeczytałem gdzieś że sygnowała je swoją nazwą do roku 1950 RODANA a później po przegranej sprawie sądowej w USA nazwą RODANIA. Podobno po roku 1950 mozna było trafić zegarek pod nazwą RODANIA a wewnątrz był werk sygnowany RODANA ( zamówili większą ilość werków z takimi sygnaturami). I tu mi tego zabrakło brak tej sygnatury ale może i macie rację już sam nie wiem :):D:)

To że sygnowała, to jeszcze nie znaczy, że werk jest jej, Doxa też sygnuje te 465 N, a brak sygnatury o niczym jeszcze nie świadczy. A czy Twój zegarek jest 100 % oryginalny, to nie ma pojęcia (tak na odległość), ale nic nie wskazuje też, że jest nieoryginalny...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne dzięki za podpowiedź, :D

a wałek co z nim ??? jakieś sugestie ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne dzięki za podpowiedź, :D

a wałek co z nim ??? jakieś sugestie ?? :)

Trzeba rozebrać i zobaczyć, no bo jak mam zgadnąć która awaria wystąpiła ze wszystkich możliwych...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Niestety jest skladakiem i to perfidnym.Rodana/Rodania zawsze miala ladnie opisane i wykonczone werki, a ta felsa jest w stanie surowym z jakiegos niskobudzetowego zegarka(Tusal, Tosal).Felsy 465N w Rodaniach byly ladnie wykonczone jak same zegarki tej firmy zreszta.Odnosnie samej awari to trzeba sciagnac wskazowki i tarcze aby zobaczyc co sie porobilo w samym remontuarze.Podczas proby nakrecenia po tak dlugim czasie lezakowania w niezbyt sprzyjajacych warunkach w jakich przechowywany byl zegarek(troche wilgoci) mogly pojsc zeby na beczce lub polbeczce.Po dobraniu sie do srodka prosze zwrocic szczegolna uwage na beczke, polbeczke, sprezynke wodzika, mostek remontuaru,klucz i tiret.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, jak to jest. cała masa majstrów nie przywiązuje wagi - ma mechanizm to podmienia, w koncu taki sam :mellow:

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

No niestety wiem jak to jest.Wiele razy sie z takim zachowaniem spotkalem np pytam o jedna czesc taka czy taka pokazujac werk.Za moment dostaje caly dzialajacy taki sam werk z jakiegos tam innego zegarka ze sprostowaniem po co sie babrac w przekladdanie jednej czesci jak mozna przelozyc caly werk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety wiem jak to jest.Wiele razy sie z takim zachowaniem spotkalem np pytam o jedna czesc taka czy taka pokazujac werk.Za moment dostaje caly dzialajacy taki sam werk z jakiegos tam innego zegarka ze sprostowaniem po co sie babrac w przekladdanie jednej czesci jak mozna przelozyc caly werk.

f*ck f*ck f*ck

wiedzialem ze skaladak, ech ...dzieki za info ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki skladak? Ja wlasnie posiadam taki sam model. Chyba nikt nie produkowal skladakow...

post-45091-0-63772700-1331545629_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mamy sprawe rozwiazana. Forumowicz Stary wlasnie sprzedaje swoja Rodanie. Jest ona identyczna jak nasze. Czyli są już 3 takie same zegarki. Mozna smialo powiedziec ze nasze sa oryginalne. 3 takie same zegarki to nie przypadek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , jestem w posiadaniu Rodani lecz kopercie brakuje dekla zamykającego , właśnie byłem dziś u trzech zegarmistrzów ale tylko jeden powiedział że poszuka , choć nie daje gwarancji że znajdzie . :(

post-48480-0-82714300-1402673572_thumb.jpg

post-48480-0-40976600-1402673590_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooooo Chyba ten post padł
Ale spróbuje
Poszukuję dekielka do swojej Rodanii , takiego jak na zdjęciu w pierwszym poście ,  próby zdobycia u kilku zegarmistrzów nie dały rezultatu. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , jestem w posiadaniu Rodani lecz kopercie brakuje dekla zamykającego , właśnie byłem dziś u trzech zegarmistrzów ale tylko jeden powiedział że poszuka , choć nie daje gwarancji że znajdzie . :(

Próbuje jeszcze raz , może ktoś takowy posiada na odsprzedanie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.