Joanna_31 0 #1 Napisano 11 Marca 2011 Witam ,mam zegar scienny L.M.Lilpop -proszę o jakieś informację na jego temat . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2 Napisano 11 Marca 2011 Lilpop, Loewenstein und Rau produkowali też parowozy... Fotki poprosimy 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #3 Napisano 11 Marca 2011 Masz zegar z firmy, która działała pod tą nazwą w Warszawie do roku 1939. Ów L.M - to Ludwik Maurycy Lilpop (1845 - 1905), najbardziej znany z całej dynastii, zegarmistrzującej od roku 1789. Co do bardziej szczegółowych informacji na temat tego konkretnie zegara - coś mi szklana kula śnieży...... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odludek 76 #4 Napisano 12 Marca 2011 No raczej bez szklanej kuli się nie obejdzie, ewentualnie Wróżka.Mnie Lilpop kojarzy się z Warszawą i budzikami, ale głowy bym sobie za to urwać nie dał.Bez zdjęć nie ma co dywagować, chyba parowozu lub budzika nikt na ścianie nie wiesza. 0 Pozdrawiam Jan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #5 Napisano 12 Marca 2011 O już jest zdjęcie.Zegar wygląda mi na produkt LFS. Musisz jeszcze zrobić zdjęcie mechanizmu od tyłu (trzeba zdjąć wahadło , odkręcić śruby o ile są i wysunąć drewniane sanki) oraz gongu !! 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Joanna_31 0 #6 Napisano 12 Marca 2011 co to znaczy produkcja LFS 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #7 Napisano 12 Marca 2011 Firma Lorenz Furtwängler & Söhne, Furtwangen, założona w roku 1836, upadła w 1929. Lilpop dodał nadruk na tarczy, wychylnik i....sprzedał. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Joanna_31 0 #8 Napisano 12 Marca 2011 Czy on ma jakąś wartość 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odludek 76 #9 Napisano 12 Marca 2011 Zdjęcie Werku.Raczej nie jest to wartość w jakiś sposób odczuwalna finansowo. 0 Pozdrawiam Jan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #10 Napisano 12 Marca 2011 Czy on ma jakąś wartość Nie ma rzeczy o wartości ujemnej, za wyjątkiem tych, które trzeba oddać do obowiązkowej utylizacji A zegarów tutaj nie wyceniamy, taka jest zasada. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #11 Napisano 12 Marca 2011 Mnie Lilpop kojarzy się z Warszawą i budzikami...A mi z lolipop. Sorry, za ten nic nie wnoszacy wpis, ale nie moglem sie powstrzymac. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fotolizard 14 #12 Napisano 24 Sierpnia 2018 Firma L. M. Lipop istniała do 1939. W 1905 zmarł Ludwik M. Lipop, ale po jego śmierci firmę prowadziła jego żona pod tą samą nazwą.W rodzinie Lipopów było wiele firm, więc produkcja parowozów, to raczej nie ta sama firma. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #13 Napisano 24 Sierpnia 2018 Masz zegar z firmy, która działała pod tą nazwą w Warszawie do roku 1939. Ów L.M - to Ludwik Maurycy Lilpop (1845 - 1905), najbardziej znany z całej dynastii, zegarmistrzującej od roku 1789. Co do bardziej szczegółowych informacji na temat tego konkretnie zegara - coś mi szklana kula śnieży...... Firma L. M. Lipop istniała do 1939. W 1905 zmarł Ludwik M. Lipop, ale po jego śmierci firmę prowadziła jego żona pod tą samą nazwą.W rodzinie Lipopów było wiele firm, więc produkcja parowozów, to raczej nie ta sama firma. Poza złotym szpadlem i zgubieniem "l" z nazwiska nihil novi... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach