Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

TomASH

Ceny, rabaty, a problematyka forum

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego Zygmac

Jako wytrawny znawca tematu wiesz przecież, że ceny salonowe w PL i na Zachodzie (sklepy tradycyjne) w zasadzie niewiele się różnią.

Piszę oczywiście o RSP.

Jeśli zdarzają się odstępstwa, to poczytaj też dokładnie, już pisałem sam kiedyś, że dystrybutor = sklep w Polsce ma nieporównywanie mniejszą elastyczność cenową, niż na Zachodzie.

Stąd ceny transakcyjne mogą się różnić...

Jest to zrozumiałe w kontekście wolumenów sprzedaży tu i tam - zarówno jeśli chodzi o producentów (daje inne warunki handlowe "dużym"), jak i detalistów.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wstępie podejrzewam,że twórca tego wątku także stara się negocjować cenę przy droższym zakupie.Jestem sp.d/s handlowych w dość dużej firmie i powiem szczerze targowanie to moja natura ;) ,zakup w cenie wyjściowej nie sprawia mi żadnej satysfakcji.W świecie handlu,niezależnie czy dotyczy to drogich zegarków czy samochodów klient,który kupuje w cenie wyjściowej,jest przy następnej okazji wykorzystywany(niestety).Natomiast inne podejście ma sprzedający do człowieka,który przy ostatnim zakupie negocjował cenę-zależy mu na sprzedaży,i wie,że zarobi mniej.Upust wiąże się takze z pewnym przywiązaniem kupującego do źródła zaopatrzenia,także w ogólnym rozliczeniu ten targujący się klient przynosi większy zysk firmie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.