Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

I&P

Barometr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

Mam pytanie - wie ktoś gdzie można naprawić barometr rtęciowy lewarowy? najlepiej woj. Mazowieckie :)

Z góry dziękuję za informację :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie - wie ktoś gdzie można naprawić barometr rtęciowy lewarowy? najlepiej woj. Mazowieckie :)

Pewnie nigdzie. Rtęć jest teraz uznawana za materiał niebezpieczny. Musiałbyś popatrzeć w jakieśś Uczelni, pracownie chemiczne mają na etatach znakomitych szklarzy, ale w razie ubytku rtęci, to już go nie uzupełnisz.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

A gdzie w Warszawie lub Lublinie można szukać kogoś do naprawy zwykłego barometru?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie w Warszawie lub Lublinie można szukać kogoś do naprawy zwykłego barometru?

Barometr z aneroidem powinien naprawić każdy zegarmistrz starej daty, pod warunkiem jednak, że nie jest zepsuty ten aneroid (taka falista puszka) właśnie. Aneroid to można naprawić w zasadzie tylko u producenta.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nigdzie. Rtęć jest teraz uznawana za materiał niebezpieczny. Musiałbyś popatrzeć w jakieśś Uczelni, pracownie chemiczne mają na etatach znakomitych szklarzy, ale w razie ubytku rtęci, to już go nie uzupełnisz.

Jeszcze można szukać. Mam w pracy zakamuflowane 2 ciśnieniomierze systemu Riva-Rocci...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Panie Piotrze, a jest jakiś domowy sposób na sprawdzenie aneroidu? Widać go z przodu, szybka jest otwierana, wiec jakiś dostęp do niego jest. Może spróbuję zaraz zrobić zdjęcie wnętrza z tym ustrojstwem.

Taki mam środek tarczy:

aneroid.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rtęć nie wyciekła tylko się poprzerywała, pasek rtęci 57mm i pasek powietrza 28mm. Na zmianę powietrze i rtęć, rożnej długości paski. Gdyby był taki cienki przewodzik 2mm średnicy to można powietrze wypościć i zostanie sama rtęć....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Piotrze, a jest jakiś domowy sposób na sprawdzenie aneroidu? Widać go z przodu, szybka jest otwierana, wiec jakiś dostęp do niego jest. Może spróbuję zaraz zrobić zdjęcie wnętrza z tym ustrojstwem.

Aneroid ma wewnątrz wytworzona próżnię, więc w warunkach domowych trudno sprawdzić czy ta próżnia tam jest i czy jest taka jak się należy. Jedynie wyraźne uszkodzenia (dziury) świadczą o jego zepsuciu, ale mogą one być też tak niewielkie że niezauważalne.

Rtęć nie wyciekła tylko się poprzerywała, pasek rtęci 57mm i pasek powietrza 28mm. Na zmianę powietrze i rtęć, rożnej długości paski. Gdyby był taki cienki przewodzik 2mm średnicy to można powietrze wypościć i zostanie sama rtęć....

Hmm... Moim zdaniem po wyłożeniu zwykłego drucika powinno się usunąć powietrze, potem trzeba by jeszcze rurkę napełnić rtęcią po same brzegi i już... No i pamiętamy, że związki rtęci i jej pary są trujące, sama metaliczna rtęć w zasadzie nie, czyli przy zachowaniu elementarnej ostrożności nic nam nie grozi.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do usuwania przerw w słupku rtęci dawno temu nie używałem drucika tylko podgrzewałem urządzenie i przerwy się łączyły. Puszka pomiarowa mechaniczna potrzebuje naprężenia wstępnego przy pomocy próżni. Zwykle jak nie ma uszkodzeń to wszystko jest poprawnie i do naprawy jest tylko zewnętrzne oporządzenie. Jak próżni nie ma to trzeba puszkę naprawić, dolutować rurkę, podłączyć próżniową pompę i w odpowiednim momencie i miejscu rurkę zalutować. Próżnia do minus 2, albo nawet i 3 tora powinna wystarczyć. W domowych warunkach wystarczy zaobserwować czy wskaźniki się poruszają. Najlepiej wymusić zmianę ciśnienia przez naciskanie naczynia elastycznego, do którego trzeba jakoś włożyć badany aparat. Jeśli czujnik reaguje na zmiany ciścnienia to są duże szanse na jego naprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja mogę naprawić

Jestem pasjonatem barometrów rtęciowych.Mam małą kolekcję i doświadczenie w naprawach i kalibracji, ale nie prowadzę warsztatu napraw.

Barometr lewarowy trudno dzisiaj spotkać.

Rtęc nie stanowi problemu , mam zapasy, a także możliwośc zakupu rtęci potrójnie destylowanej przeznaczonej specjalnie do barometrów w opakowaniach po 175g fabrycznie zamkniętych itd

Taka buteleczka wychodziła około 210zł, i chyba nie podrożało ,ale musiałbym sprawdzić

Normalnie w barometrach rtęciowych jest max 160g rtęci,a zazwyczaj dużo mniej, więc wystarczyło by z dużym zapasem

Jeśli rurka kapilarna jest zapowietrzona to proszę najpierw przeanalizować dlaczego

1.Czy sama rurka kapilarna nie jest gdzieś pęknieta, ale rurki można kupić w razie co

2.Może ktoś nie wiedział jak należy przygotować barometr do podróży i wtedy sie zapowietrzył

3.Podczas nieodpowiedniego przenoszenia też sie zapowietrzy jak rtęć nie została zablokowana prawidłowo

Jeśli rtęc jest poprzerywana, najpierw należy rurkę kapilarną opróżnić całkowicie, umyć od środka niezbyt stężonym kwasem azotowym,bardzo dobrze wypłukać , wysuszyć poprzez wymuszony przepływ powietrza wewnątrz rurki,postawić rtęć i rurkę w temperaturze pokojowej na 24 godziny aby uniknąć kondensacji pary wodnej/rtęć i rurka muszą mieć tę samą temperaturę/ i w końcu napełnić rtęcią uważając, aby nie stracić próżni i wykalibrować, ale to po kilku godzinach jak barometr się ustabilizuje.

Do wykonania tego jest miedzy innymi potrzebny zestaw rurek PCV , ta co wchodzi do kapilary ma średnicę zewnętrzną 0.61mm

Takie rurki trudno kupić ,ale podpowiem gdzie pytać

Np w szpitalu ,bo jest to minicewnik np dosercowy

Żeby podpowiedzieć więcej , musiałbym znać srednicę zewnętrzna rurki i czy to szkło boro-krzemowe?

Jeśli mogę w czymś jeszcze pomóc to proszę pisać na forum albo [email protected]

Dziękuję

Zyg

Mam pytanie - wie ktoś gdzie można naprawić barometr rtęciowy lewarowy? najlepiej woj. Mazowieckie :blink:

Z góry dziękuję za informację :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja za to posiadam barometr rtęciowo-olejowy(chyba). Rurka jest typu U z lewej strony była tylko rtęć ze zbiorniczkiem u góry. Z prawej strony jest drugi zbiorniczek który do połowy był zalany rtęcią(od dołu) a od góry zalany była olejem który to powyżej na skali pokazywał ciśnienie. Wszystko działało poprawnie przed transportem w wyniku którego wszystko się wymieszało i ubyło z 2 krople oleju. Zastanawiam się czy da się go reanimować? Olej to chyba ma najmniejsze znaczenie gdyż jest dużo lżejszy od rtęci i ważne by miał bardzo małą lepkość i nie parował. Pytanie tylko czy się dostanie cienką rurkę do opróżnienia o długości ponad 2m

post-38947-0-85634700-1307458491_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jaka jest średnica wewnętrzna szklanej rurki? Od średnicy wewnętrznej zależy czy da się reanimować.

A może ten barometr jest na sprzedaż?

Jeśli tak to proszę o kontakt na [email protected]

Dzięki

Zyg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Ponownie

Średnica wewnętrzna to conajmniej 1,34mm zewnętrzna to 6mm. U odpowietrznika rurka ma dużo większą średnicę wewnętrzną na odcinku 4 cm. W pozostałym odcinku jest zwężona do 1,34mm( tyle miał drucik który wsadziłem myślę, że średnica wewnętrzna to 1,5mm), Kapilarę można łatwo oddzielić od obudowy drewnianej (jest przydrutowana w 4 miejscach).Całkowita długość kapilary to 175cm. W załączniku góra barometru

post-38947-0-41517800-1307641523_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.