Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Pączek

Tani zegarek-uczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Chciałbym zakupić tani zegarek, na ten cel mam odłożone 200zł (tak, wiem, że mało, ale bardzo ciężko jest zbierać mając 16 lat :) ).

Marki które zauważyłem na allegro to:

Swatch - podoba mi się w tym przypadku tylko jeden model, ale nie wiem czy 190zł to nie za dużo za plastikową kopertę.

Bisset - W tym przypadku są 2 ładne modele w tej cenie tylko czy warto dopłacać za napis "swiss made"? Czy zegarki Bisset są warte swojej ceny?

Rubicon - Dobra cena, można by coś wybrać gdyż w tej cenie jest wiele modeli. Czy są solidne? tzn. czy są w stanie wytrzymać np. 5-6 lat?

Q&Q -Chyba trochę za tanie- 40-90zł to chyba za mało za zegarek.

Timex - Do tej marki nie jestem w ogóle przekonany, no i nie ma zbytnio ładnych modeli, ale nie wiem ja się nie znam :D

Do marki Casio jestem całkowicie przeciw dlaczego? wszyscy w klasie mają zegarki tej marki i wolałbym się chociaż trochę wyróżniać :)

Dziękuję za odpowiedzi, które pomogą mi w dokonaniu wyboru. Jeśli znacie jakieś marki warte polecenia to jestem otwarty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z marek, które podałeś ja poleciłbym właśnie Casio i Timex'a. Te Rubicony, Q&Q i Bissety to trochę ciężko polecić. Odkładaj dalej za niewiele większe pieniądze kupisz jakiś automat z serii seiko 5 którym na pewno lepiej się wyróżnisz niż Bissetem. Casio też ma niektóre ciekawe modele w cenie 200-300zł. Obejrzyj też w internecie zegarki marki Lorus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z najtańszych marek, to ostatnio na forum jest na topie Lorus (podbrand Seiko, z jego mechanizmami).

Jeśli ma być prosty i klasyczny, to ten -> =&traits[1177426233]=1177426490&traits[1177426145]=&sort=price&order=a"]klik

Stal i szafir w tej cenie, to prawdziwa gratka.

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie zapomniałem napisać o marce Lorus, ale jak widać nie musiałem :)

Taktic napisałeś, że jest to "podbrand" Seiko więc może zadam głupie i bardzo oczywiste pytanie, ale czy Seiko jest dobrą firmą?

Forfiter do automatów nie jestem przekonany gdyż nigdy nie miałem i nie wiem czy byłbym w stanie dobrze o niego zadbać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ale czy Seiko jest dobrą firmą?

Jasne. Jeżeli spodoba Ci się któryś z tańszych modeli Seiko, i jesteś w stanie dozbierać (bo 200zł to chyba za mało), to dozbieraj na Seiko.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie zapomniałem napisać o marce Lorus, ale jak widać nie musiałem :)

Taktic napisałeś, że jest to "podbrand" Seiko więc może zadam głupie i bardzo oczywiste pytanie, ale czy Seiko jest dobrą firmą?

Forfiter do automatów nie jestem przekonany gdyż nigdy nie miałem i nie wiem czy byłbym w stanie dobrze o niego zadbać :D

Seiko jest bardzo dobrą, japońską firmą z wieloletnią tradycją produkcji zegarków. Na pewno ich wyrób posłuży wiele lat :)

Skoro nie jesteś mocno przekonany do zegarka mechanicznego, to zdecydowanie nie kupuj go "na siłę" - możesz być bardzo zawiedziony.

A jeśli szukasz kwarca, to bierz śmiało Lorusa lub Casio - są warte swojej ceny, trudno polecić coś lepszego :)

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może:

Casio G-Shock DW-5600E (to już nie zwykłe Casio ale znana i ceniona seria G)

post-36191-0-18864300-1331834088.jpg

Casio Edifice EF-125D (też podrasowany Casio)

500x500_ef-126d-1avef.jpg

Casio Edifice EFA-115D

EFA-115D-1A1VEF.jpg

Generalnie jeśli chodzi o kwotę do 200zł to nie wychodziłbym poza Casio i Lorusa. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forfiter do automatów nie jestem przekonany gdyż nigdy nie miałem i nie wiem czy byłbym w stanie dobrze o niego zadbać :)

Seiko, swojego czasu w kilku filmach nosił niejaki Agent Jej Królewskiej Mości, James Bond znany szerzej w świecie jako Agent 007, a on raczej dziadostwa i szmelcu nie nosi/używa, więc to też coś świadczy o marce (poszukaj w intenecie obok jakich zacnych Firm (przez duże F) nosił również wspomniane czasomierze Seiko. Automatem masz szanse wyróżnienia się bo zapewne w twojej szkole/klasie niewielu ma mechaniczny zegarek. Nie trzeba o niego specjalnie uważać (no może przed używaniem młota pneumatycznego warto go zdjąć), poprostu nosić na ręce, raz na kilkanaście/kilkadziesiąt dni poprawić wskazania czasu (co zajmuje ze 3 minuty) a raz na kilka lat oddać do czyszczenia i regulacji. Mój niewiele starszy od Ciebie brat ma Seiko 5 na mechaniźmie 7s26 i znosi on codzienną eksploatację łącznie z tym, że przeżywa treningi koszykówki. Seiko serii 5 cieszą się opinnią "wołów roboczych" nie do zdarcia w codziennej eksploatacji jeśli nie będziesz go otwierał/naprawiał przy użyciu młota i przecinaka. No i mechaniki mają ten czaderski płynący sekundnik. Jeśli jednak wolisz bezobsługowego w zasadzie kwarca, i dokładniejszego to produkty Seiko też można spokojnie polecić. Ja bym dozbierał do tych 300zł i kupił automatyczne Seiko, w razie gdyby nie przypadł do gustu przez swoją "mechaniczność" nie będzie większych problemów z jego odsprzedażą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez was przekonuje się do tego Seiko 5 :) co wyście mi zrobili hehe

Aż taki drogi też nie jest bo 269zł http://allegro.pl/nowy-zegarek-seiko-5-automat-snk799-firma-vat-i1535012759.html

Kilka pytań co do mechanicznych zegarków:

1.Do "mechaników" też wkłada się baterie? (sorry, ale nie wiem [nie nabijać się])

2.Coś mi się kojarzy, że takie zegarki się nakręca. Tak więc co ile? Co jeśli przez np. 2-3 miesiące zegarek będzie leżał nieużywany?

3.Co ile lat daje się taki zegarek na przegląd i ile to tak +/- kosztuje?

P.S sorry, że wtrąciłem w nie swój wątek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko to słuszny wybór.

Zobacz sobie jeszcze całą gamę zegarków chińskich (ogromny wybór w cenach niskich).

Co do Twoich pytań to:

1. Nie wkłada się. mechanik to mechanik a kwarc = na baterie.

2. Najlepiej codziennie. Jak będzie leżał to nic mu się nie stanie...ale chyba kupujesz po to by nosić? : )

3. Conajmniej 5-7 lat masz bez problemu...często nawet dłużej. Koszt zależy od zegarmistrza ale za proste zegarki 40-100pln.

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ładnie pięknie, ale dlaczego w tym sklepie te zegarki są takie tanie? http://allegro.pl/sh...hp?uid=19132630

Cóż niektóre Seiko 5 zwyczajnie tyle kosztują tzn. do 300 zł. A sprzedawca, którego zalinkowałeś jest uczciwy i godny polecenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez was przekonuje się do tego Seiko 5 :) co wyście mi zrobili hehe

Aż taki drogi też nie jest bo 269zł http://allegro.pl/nowy-zegarek-seiko-5-automat-snk799-firma-vat-i1535012759.html

Kilka pytań co do mechanicznych zegarków:

1.Do "mechaników" też wkłada się baterie? (sorry, ale nie wiem [nie nabijać się])

2.Coś mi się kojarzy, że takie zegarki się nakręca. Tak więc co ile? Co jeśli przez np. 2-3 miesiące zegarek będzie leżał nieużywany?

3.Co ile lat daje się taki zegarek na przegląd i ile to tak +/- kosztuje?

P.S sorry, że wtrąciłem w nie swój wątek.

Może jeszcze trochę uszczegółowię poprzednią odpowiedź kolegi pisar'a :)

1. Zegarek mechaniczny jest napędzany przez sprężynę, którą z kolei trzeba nakręcać codziennie ręcznie. Seiko, do którego podałeś link, to zegarek automatyczny. To także rodzaj zegarka mechanicznego, tyle tylko że sprężyna nakręca się sama w trakcie noszenia (w środku jest urządzenie zwane wahnikiem, które nakręca sprężynę przy naturalnych ruchach ręki). Najczęściej zegarki automatyczne mają możliwość dokręcenia sprężyny ręcznie w razie potrzeby. Jeżeli się nie mylę, to w zegarku z Twojego linka (Seiko z mechanizmem 7s26) niestety nie ma takiej opcji - to bardzo tani model (co oczywiście nie znaczy, że zły).

Dlatego żeby się nie zatrzymał należy nosić go codziennie po ok. 8 - 12 godzin.

2. O nakręcaniu jak wyżej. Jeśli zostawisz go na półce to po ok 35-40 godzinach się zatrzyma.

3. Przegląd najlepiej robić regularnie co 5 lat. Owszem, niektórzy oddają rzadziej i nic wielkiego się nie dzieje, jednak regularny serwis zdecydowanie pozytywnie wpływa na żywotność zegarka mechanicznego :D

Koszt zależy od zegarmistrza, miasta a nawet dzielnicy :) Jeśli ktoś chce za przegląd takiego prostego Seiko więcej niż 100 zł to poszukaj innego zegarmistrza.

Przy okazji - pamiętaj, że nawet najlepszy zegarek mechaniczny nigdy nie będzie chodził tak dokładnie jak tani kwarc. Przy tańszych mechanikach musisz się liczyć z tym, że będzie on codziennie regularnie spieszył lub późnił po mniej więcej 10 - 15 sekund (może też więcej, może mniej). Zegarek kwarcowy "robi" tyle w mniej więcej miesiąc.

Zawsze warto to wiedzieć, żeby później uniknąć ewentualnego przykrego rozczarowania :)

P.S. Oczywiście absolutnie nie jestem przeciwnikiem mechaników - sam takiego noszę codziennie i nie wymieniłbym go na żadnego kwarca :)

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli się jeszcze nie zdecydowałeś to poleciłbym Ci jakiegoś Lorusa

http://www.demus.pl/product-pol-4264-Zegarek-Sport-RXN55BX9G.html takiego sam noszę obecnie

http://www.demus.pl/product-pol-9968-Zegarek-meski-na-pasku-RXH37HX9.html szkiełko szafirowe w tej cenie to niezła okazja tak jak wcześniej kolega pisał i może coś z Casio, ale do 200 zł trudno będzie coś znaleźć

http://www.demus.pl/cat-pol-1170064123-Zegarki-Casio-Casio-Edifice-Chrono.html trochę przekracza budżet, ale moim zdaniem warto dozbierać trochę kasy jeśli Ci się takie podobają i jeszcze Seiko, ale ta firma raczej jest poza Twoimi obecnymi wymaganiami co do ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ambasador

200zł ;)

post-0-0-01731700-1331836132.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.