Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Dedette

Thomas-Ernst Haller

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dedette
post-31846-0-27335700-1331834112.jpg/

post-31846-0-27825400-1331834099.jpg

post-31846-0-55868300-1331834101.jpg

post-31846-0-14029600-1331834104.jpg

post-31846-0-40518300-1331834106.jpg

post-31846-0-23132400-1331834108.jpg

post-31846-0-39703600-1331834110.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dedette

Ta sygnatura jest bardzo podobna do Kinzle.Różni się kształtem skrzydeł i obrazkiem w kole.Na zdjęciu to bardzo słabo widać ale jest identyczna jak w sygnaturach zamieszczonych przez andrzej brandys w dziale ,,zanim zadasz pytanie" bodajże na stronie 6 ostatnia pozycja.Jest bardzo podobna do sygnatury Schlenker-Kinzle na stronie3,ale tamta z kolei ma pióra w skrzydłach drobniejsze i w kole zamiast kółek w miejscach godzin posiada wpisane cyferki.Po zatym Kienzle ma inną zawieszkę.Wykonałem kilka zdjęć swojej sygnatury ale to było jedyne na którym cokolwiek widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawieszka jest od innego zegara :)

Zegar typu Slązak, połowy jeśli mogę to napisać w ten sposób skrzynki brak

Daj lepsze zdjęcie sygnatury :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, ze mikrolisek się trzasnął w opisie. Nigdzie indziej poza tą stroną sygnatura ta nie jest przypisywana T.E.H.

To jest sygnatura Kienzle.

bildmarke_hallerag5.jpg

Tak jak i ta

bildmarke_kienzle6.jpg

Mechanizm jest "składakiem". Zawieszka wahadła typu Kielmanna zastosowana jest "bez sensu", bo nie współdziała z drugą częścią ochrony wychwytu zamontowanej w sankach.Bocznie umiejscowiony wychwyt nie jest czymś niezwykłym (i zdradza niską klasę mechanizmu), występował w ażurowych werkach "w stylu amerykańskim".

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dedette
post-31846-0-90851000-1331834129.jpg/

post-31846-0-07229700-1331834128.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tani mechanizm niskiej klasy z ażurowymi płytami i trybami latarkowymi, boczne zawieszenie wahadła wymuszone konstrukcją,

(kółko wychwytowe umieszczone z boku mechanizmu) zawieszka nie od tego zegara, wahadło prawdopodobnie też nie.

Sama tarcza wielokrotnie przekracza wartość tego zegara, dlatego wygląda mi to na jakiegoś składaka.

Jeśli chcesz aby sygnatura była bardziej widoczna to pomaluj ją czarnym pisakiem i po chwili przetrzyj szmatką, tusz pozostanie tylko w zagłębieniach i sygnatura będzie bardziej widoczna.

Mnie też wydaje się że to Kienzle, choć tu specjalistą żadnym nie jestem.

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz jak to wygląda w orginalepost-35992-0-77251300-1302447479_thumb.jpg oczywiście mocowanie zawieszki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-6402-0-74460900-1331834155.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dedette

Myślę, ze mikrolisek się trzasnął w opisie. Nigdzie indziej poza tą stroną sygnatura ta nie jest przypisywana T.E.H.

Myślę że mógł się nie pomylić gdyż w necie znalazłem że firma Thomas-Ernst Heller została w 1929r.wykupiona przez Kienzle ale do 1956r. działała w jego strukturach

czyli pewnie produkowali zegary ale z sygnaturą Kienzle.Nie znam się na tym za bardzo ale tak to zrozumiałem.W każdym bądź razie nawet jeżeli przyjąć że ten zegar powstał 1956r. to jakby nie patrzeć zabytek starszy ode mnie.Chodzi bardzo dokładnie.Ma ładne brzmienie gongu to na razie niech wisi.A że skrzynia nie kompletna-taki dostałem za darmo ,a darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby.Pozdrawiam.Jeżeli ktoś coś wie na ten temat to dalej czekam na opinie.Dzięki wielkie nawet mechanizm taki sam.Ale tarcza chyba inna .Mój na 100% składak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wyjaśniliśmy chyba wszystko, ciesz się zegarem, przynajmniej tarczę masz w nim ładną, podejrzewam jako dawcę Beckera,

przynajmniej wzór wskazówek na to wskazuje.

Ważne że chodzi, skrzynkę też może kiedyś uzupełnisz i będziesz miał ładny zegar.

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Dedette jeśli myślisz o przywróceniu Twojemu zegarowi pierwotnego stanu i chciałbyś nabyć zawieszkie wahadła od Kienzle to natknołem się na taką na Alledrogo do Twojego werku. Poszukasz jeszcze potem wahadła z tym samym wzorem co masz na tarczy i będziesz miał kompletnego Kienzle.

Pozdrawiam

http://allegro.onet.pl/zawieszka-do-kienzle-sygnowana-oryginal-nr-58-i1558544501.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dedette

Witam. Mam tu pewien problem.Kolega Odludek podejrzewa że tarcza mojego zegara może być od Beckera.Tarcza ta pasuje do otworu w skrzyni w której jest założona[zdjęcie]. Ja z kolei mam mechanizm od Beckera ,który włożyłem tymczasowo do innej skrzyni.Zastanawiam się czy nie złożyć Beckera.Mechanizm Kienzle z kolei złożyć też w komplecie.Ale muszę się z tym kilka razy przespać ,bo oba dobrze chodzą.Na razie ,zegary te służą tylko mnie ,nie na handel to tylko ja wiem [dzięki Wam] co jest w środku.Wiem czytając Wasze posty, że dla prawdziwego fana liczy się oryginał.Ale do tego trzeba -niestety, też sporo kasy, a z tym u mnie gorzej.Ale ponieważ ,,nie od razu Kraków zbudowano",to i ja pomału jakoś to poskładam do kupy.Dziękuję za rady i myślę że jeszcze nie raz skorzystam z waszej rozległej wiedzy.PRAWDZIWYMI zegarami zacząłem się interesować kilka lat temu bo jak widać z opisu moje zainteresowania były trochę inne ale śledząc to forum odróżniam już mechanizmy,firmy i muszę przyznać że nie wiedziałem że świat zegarów jest tak rozległy i pasjonujący.Mam już 11 nakręcanych 2 wagowe i 3 kukułki.Zbieram też Quartz-owe.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.