Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie 

Czy ta zajefajna Delbana której zdjęcie zamieściłem bez pozwolenia właściciela i której właścicielem jesteś właśnie Ty :)

posiada typowy stoper z użyciem sekundowej wskazówki i i małej tarczki po prawej?

Pytam bo spotkałem podobny wynalazek ale zatrzymuje się mechanizm zegarka, i nie posiada on dodatkowych tarczek.

tak . ale jest po renowacji u Głowackich Zrobiłem tylko tarczę i wskazówki Wcześniej wyglądała tak , nie można było odczytać na tarczy godziny

post-38106-0-71202200-1478984755_thumb.jpg

post-38106-0-41347400-1478984815_thumb.jpg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poluję na taki wynalazek ale drogie są w sieci 

Jeśli to nie tajemnica ile renowacja tarczy kosztowała?

Edytowane przez arek1a2b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie , było pisane 300 zł a i zapomniałem wskazówki oryginalne- w recordzie odnawiałem ta to 38 mm pokryta koperta 20 micronami złota  są jeszcze mniejsze chrono 34 mm mała jest w oryginale

post-38106-0-02901300-1478988535_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie , było pisane 300 zł a i zapomniałem wskazówki oryginalne- w recordzie odnawiałem ta to 38 mm pokryta koperta 20 micronami złota  są jeszcze mniejsze chrono 34 mm mała jest w oryginale

To nie tragedia bo ładnie zrobili.

Kupiłem dawcę wskazówki do mojej delbanki ale za bardzo się spieszyłem i kupiłem ze złoconymi wskazówkami :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ty przecież miałeś dobre wskazówki, z tego co pamietam...

Po co Ci dawca?

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa... no tak ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co znaczy "wynalazek"? bo mi tylko koronka nie pasuje. ;)

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wynalazłem ją na kole więc wynalazek:)

całkiem ładna jest ale dawcą być nie może 

Będę miał chwilę to bazarek nią zapełnię może nada się komuś na coś

Edytowane przez arek1a2b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę szkoda na dawcę, bo poza zmytymi indeksami całkiem przyzwoicie się prezentuje. Dość rzadko spotykane wskazówki (kształt) i wypełnienie, które przypomina olejną farbę, ale tak ma być. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od bycia dawcą uratował ją złoty kolor wskazówki sekundowej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arek, zostaw ją sobie do kolekcji.

Staszek ma racje. Ładny i całkiem rzadki zegareczek. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam szczególnego zamiłowania do takich staruszków, przez pośpiech kupiłem na części i nie nadaje się więc sprzedam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz jedno, kto Ciebia namawia do malowania tarcz w tych zegarkach,ręce mi opadają i brak mi słów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz jedno, kto Ciebia namawia do malowania tarcz w tych zegarkach,ręce mi opadają i brak mi słów.

Powiem tak . jesteś u nas na temacie jak Ci pasuje i chyba nie wszystko czytałeś i Wiesz . Na dziś na 121 Delban , Sam z Siebie poddałem renowacji tylko tą tarczę chrono i całego białego recordmastera . małej kosteczki nie liczę bo tarcza była zmasakrowana i chciałem Ja uratować . Nie liczę także zniszczonej tarczy plastra miodu przez Chronostar bo kupiłem dawcę i wróciła do oryginalności.Ta tarcza chrono w tym zegarku dla Mnie była beznadziejna bo dopiero po dotarciu do Mnie od sprzedawcy zauważyłem że przy normalnym noszeniu ani w dzień słoneczny , ani zwykły nie widać było godziny na cyferblacie . Nawet Ją chciałem sprzedać w oryginale po cenie zakupu , ale Ciebie akurat na temacie nie było , bo mógłbyś ją kupić i  taki ślepy zegarek nosić . Więc Daj Sobie luzu . Pozdrawiam Sławek

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie Jesteś dla mnie laikem i wymagam od Ciebie większej odpowiedzialności za to co robisz.Jesteś i jesteście tu bardzo aktywni i piszecie bardzo ciekawe rzeczy,a renowacja jest tu palącym tematem i zwróciłem na to uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje renowacje to 2,4 dziesiąte % od całości . Można powiedzieć że mieszczę się błędzie statystycznym 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj,chyba nie ,na moje to jakieś około 30%.Tylko się nie gniewaj na mnie,że się czepiam lata 50 to moje ulubione,Delbana,Atlantic jest ich najwięcej reszta się nie liczy,pozdrawiam Dar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli myślisz o latach pięćdziesiątych w Polsce, to prócz wymienionych przez Ciebie dorzucić można Tissota i Doxę, wtedy byśmy mieli półkę jak na tamte czasy dość wysoko zawieszoną, bo to przecież upragnione wtedy "szwajcary". Prócz tych za które trzeba było zapłacić niejednokrotnie pensję lub więcej i to najczęściej na czarnym rynku powszechnie dostępne i też wcale nie najgorsze były wytwory radzieckiej produkcji. Rodzima produkcja, a właściwie składanie i częściowa produkcja z Błonia dopełniała rynek.

Oczywiście rodzynki z wyższej półki, ale to niszowe przypadki. Spośród wymienionych najlepszą pozycję zdołał sobie wywalczyć Atlantic, który i tobie chyba najbardziej przypadł do gustu, a patrząc na Twoje okazy, to gromadzisz to co najładniejsze.

Wracając do "malowanek" to chyba większość z nas jest ich przeciwnikiem, lecz trudno jest być tak bardzo purystycznym i  nieraz w imię wyższej konieczności ratowania skazanego na zagładę egzemplarza malujemy go. ( I ja zrobiłem to raz, wyszło nie najgorzej, ale nie zaliczam tego działania do sukcesów :( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty chyba nie ogarniasz tego co tu piszesz  . Ja chyba Wiem najlepiej , ile dałem Delban do renowacji . Wszystkie Delbany które posiadam zostały tu wystawione na tym temacie i Koledzy je omawiali , nawet krytykowali . . Ale nikt nie zarzucał MI że 30%  Moich zbiorów jest po renowacji. Jedziesz chłopie po bandzie . 

Mam prośbę do Kolegów z tematu o Ich opinie czy się z Tobą zgadzają ? . Prawdą  jest że 2-3 koperty dałem do pochromowania i tyle w tym temacie

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uspokój się,Użyłem innego terminu.Chodziło mi,że chrono to przypada jedna trzecia twojej populacji,więc wyszło mi jakieś 30%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z zasady jestem spokojny . Ale może Mi coś walnie do głowy i wrzucę podobne brednie na temat Twoich Atlanticów  w temacie Pokażmy Swoje WORLDMASTERY . pewnie też by było ciekawie  :ph34r:

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak . ale jest po renowacji u Głowackich Zrobiłem tylko tarczę i wskazówki Wcześniej wyglądała tak , nie można było odczytać na tarczy godziny

Sam napisałeś brednie,Cytuje,,Tak ale jest po renowacji u Głowackich.Zrobiłem tylko tarczę i wskazówki.Wcześniej wyglądała tak,nie można było odczytać na tarczy godziny.I właśnie po tym jest dzisiejsza moja wcześniejsza reakcje której w ogóle nie zrozumiałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi