Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Moja pierwsza Delbana odziedziczona po ojcu w rodzinie od lat 50. Koronka wymieniona kilka lat temu, fabryczna już nie pozwalała na regulację. 

07f923df663ff60d.jpg
20c0d28586cc03eb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja pierwsza Delbana odziedziczona po ojcu w rodzinie od lat 50. Koronka wymieniona kilka lat temu, fabryczna już nie pozwalała na regulację. 

07f923df663ff60d.jpg
20c0d28586cc03eb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

07f923df663ff60d.jpg
20c0d28586cc03eb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, właśnie buchnąłeś tą, które mnie by interesowała :)

Czy mi się wydaje, czy koronka jest w oryginale?

Ładny egzemplarz. Gratuluje nabytku. :rolleyes:

Koronka w tym zegarku jest oryginalna sygnowana - koperta oryginalna 100% pierwszy raz widziałem koperte delbany w takim stanie - tarcza według mnie na 100% oryginał - obstawiam i to było w opisie że ktoś poprawiał lumę we wskazówkach ale pewności nie mam 

U mnie na zwrot jest 14dni od odebrania przesyłki więc ryzyko że tak powiem masz zerowe 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@awotuf

Widzę, że bardzo jesteś dumny ze swojej pierwszej Delbany, prezentując ją trzy razy :)

Bardzo fajne są takie rodzinne pamiątki użytkowe, które mozna mieć zawsze przy sobie i z nich korzystać. Gratuluje pamiątki. Bardzo ładna.

Paweł, ta Twoja była (jest) naprawdę w bardzo ładnym stanie. Dawno takiej nie widziałem.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@grigorij007

Bardzo fajne Delbany, cieszy, że wątek się obudził i coraz więcej osób ratuje od zapomnienia Delbany. Jeśli chodzi o pokazaną brązową, to obstawiałbym raczej, że minutowa jest niewłaściwa.

@awotuf

Pamiątki rodzinne to, tak jak zauważył @loituma coś wyjątkowego, winny być otoczone specjalna troską. Gratuluję kolegom.  

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koronka w tym zegarku jest oryginalna sygnowana - koperta oryginalna 100% pierwszy raz widziałem koperte delbany w takim stanie - tarcza według mnie na 100% oryginał - obstawiam i to było w opisie że ktoś poprawiał lumę we wskazówkach ale pewności nie mam 

U mnie na zwrot jest 14dni od odebrania przesyłki więc ryzyko że tak powiem masz zerowe 

Jeśli o Mnie chodzi to zwrotu raczej nie będzie . Czegoś tak ładnego szukałem Dzięki i pozdrawiam

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawię się.

Spoko ;)

Jakby udało Ci się zrobić dokładne zdjęcia makro tej tarczy, najlepiej samej, bez koperty, to byśmy się trochę nad nią pochylili. Wygląda jakby środek był ciemnobrązowy i ma czarne napisy. Ja takiej jeszcze nie widziałem. To może być albo dość ciekawy egzemplarz Delbany albo...

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy do malowania tarcz w zegarkach potrzebna jest jakaś specjalistyczna trudno dostępna Farba ?

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim potrzeba trochę sprzętu i bardzo dużo umiejętności. Farba też nie może być pierwsza lepsza. A czemu pytasz? My tu raczej na malowane tarcze mówimy be...  :ph34r: 

Choć bywają bardzo wyjątkowe wyjątki...

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo byłem dzisiaj przy okazji pracy koło Tempusa i wszedłem i spytałem się co z moim zegarkiem i powiedzieli że sprowadzenie tej farby zajęło im dwa tygodnie

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie wcześniej mieli tylko zieloną

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa, to o to chodzi :)

Trudno stwierdzić co oni ściągają i skąd. Wydaje mi się, że aż tak specjalna to nie jest :)

I nie pisz proszę posta pod postem. Do tego służy opcja edytuj. ;)

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie maluj tej tarczy absolutnie. Jeśli jest zachowana w oryginale (co okaże się po obejrzeniu zdjeć), to będzie rzeczywiście jedną z rzadszych Delban, które szkoda zniszczyć renowacją.

Edytowane przez OmegaDeVille

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega pisał to o wcześniejszej swojej Delbanie, którą poddał renowacji, i która spieprzona była dokumentnie. Dyskutowalismy o tym wcześniej. Na naszą sugestię, oddana została do reklamacji z zaznaczeniem, ze ma powrócić do wyglądu jak najbliższemu oryginalowi.

Więc nie nie chodzi o tą sztukę, o ktorej myślisz.

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie maluj tej tarczy absolutnie. Jeśli jest zachowana w oryginale (co okaże się po obejrzeniu zdjeć), to będzie rzeczywiście jedną z rzadszych Delban, które szkoda zniszczyć renowacją.

Po renowacji miałem najrzadszą na tym forum. Jak cofniesz się o kilka stron to sam zobaczysz . Oby to nikogo już nie spotkało

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, nie wiedziałem.

Krótko mówiąc i dla przypomnienia, kolega zamiast takiej tarczy:

post-38106-0-31753800-1425649595.jpg

Dostał po renowacji taką:

post-38106-0-69219700-1425134226.jpg

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Da się gdzieś kupić kopertę do Delbany Recordmaster?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie cieżko.

A jeśli w dobrym stanie to bardzo cieżko.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudna sprawa, bardzo rzadko się trafiają i to w stanie wcale nie najlepszym. Jeżeli udało Ci się odkręcić dekielek , to wyciągnij mechanizm z tarczą i zrób kilka zdjęć tarczy i wskazówek bez szkła, najlepiej przy dziennym świetle. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegów dziś doszedł zegarek od Pawła - śliczności Jutro pójdę do znajomego jubilera i poproszę o o jakiś pluszowy futerał na zegarek,bo tam jest jego miejsce. Taki egzemplarz nie może leżeć byle jak

mam dodatkową prośbę jak byłem w Tempusie poprosiłem o otwarcie innego zegarka i sprawdzenie jaki werk w nim pracuje to : 2804.2 Eta z męskiej adriatici Co możecie powiedzieć o tym mechanizmie a zapomniałem dodać to czysty mechanik Pozdrawiam

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co byś chciał wiedzieć o tym mechanizmie, dane, opinie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu dobry, zły , wytrzymały ? W tempusie tylko odczytali werk Mamy ze sobą ( ciche dni ) ;)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi