Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ładne.

I pasują do siebie. :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy, kto kolekcjonuje Delbany powinien mieć w swoich zbiorach również damkę, więc nie ma się co zastanawiać tylko szukać i brać ;) . Czy ta jest warta grzechu, to już indywidualna sprawa. Prawdą jest, że damek jest dość dużo , a zainteresowanie nimi o wiele mniejsze niż męskimi, ale trafić w dobrym stanie jest tak samo trudno jak męską w pozłacanej kopercie, a te damki są tylko w takich kopertach. Wskazana przez Ciebie ma wyraźne przetarcia (górna powierzchnia ucha) i będzie to widoczne nawet po wyczyszczeniu i wypolerowaniu koperty ( podobna sytuacja z moją damką). Mechanizm jak dla mnie to nie problem, jeśli balans jest OK, to czyszczenie i smarowanie powinno załatwić sprawę. Dekielek po wypolerowaniu, będzie wyglądał bardzo ładnie, ale wszystkie tyłeczki od damek wyglądają bardzo ładnie. Tarcza to mocna strona tego zegarka ( część rys i zabrudzeń jest na szkiełku, więc po wymianie będzie całkiem fajna tarcza. Klasyczna damska Delbana ma inny sekundnik, czy ten jest oryginalny, być może były takie modele, ale ja spotykałem raczej klasyczne z grotem. I w ten sposób masz odpowiedź czy brać czy nie. :D

Też mam damkę, może nie tak ładna jak bym chciał mieć, ale kiedyś na pewno trafi się lepsza, a na razie rekompensuje sobie to drugą bardzo rzadko spotykana z automatycznym mechanizmem.

zasadas Twoja damka to jest ta w której się zakochałam w Krakowie i nie miałam pieniędzy na nią!! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delbana ma swój urok jak stare motocykle i mając jedną chce się mieć następną  ;)

157d909727320d9c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję, ten po lewo, bardzo często nazywany jest Mini Recordmaster, ze względu na podobieństwo środka tarczy. 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję, ten po lewo, bardzo często nazywany jest Mini Recordmaster, ze względu na podobieństwo środka tarczy. 

Jutro w dziennym świetle porobię im dokładne zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy, kto kolekcjonuje Delbany powinien mieć w swoich zbiorach również damkę, więc nie ma się co zastanawiać tylko szukać i brać ;) . Czy ta jest warta grzechu, to już indywidualna sprawa. Prawdą jest, że damek jest dość dużo , a zainteresowanie nimi o wiele mniejsze niż męskimi, ale trafić w dobrym stanie jest tak samo trudno jak męską w pozłacanej kopercie, a te damki są tylko w takich kopertach. Wskazana przez Ciebie ma wyraźne przetarcia (górna powierzchnia ucha) i będzie to widoczne nawet po wyczyszczeniu i wypolerowaniu koperty ( podobna sytuacja z moją damką). Mechanizm jak dla mnie to nie problem, jeśli balans jest OK, to czyszczenie i smarowanie powinno załatwić sprawę. Dekielek po wypolerowaniu, będzie wyglądał bardzo ładnie, ale wszystkie tyłeczki od damek wyglądają bardzo ładnie. Tarcza to mocna strona tego zegarka ( część rys i zabrudzeń jest na szkiełku, więc po wymianie będzie całkiem fajna tarcza. Klasyczna damska Delbana ma inny sekundnik, czy ten jest oryginalny, być może były takie modele, ale ja spotykałem raczej klasyczne z grotem. I w ten sposób masz odpowiedź czy brać czy nie. :D

Też mam damkę, może nie tak ładna jak bym chciał mieć, ale kiedyś na pewno trafi się lepsza, a na razie rekompensuje sobie to drugą bardzo rzadko spotykana z automatycznym mechanizmem.

Są i damki w chromowanych kopertach

http://olx.pl/oferta/zegarek-delbana-CID87-ID7NMwB.html#8b83f09a6a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim wypadku pozostaje Ci renowacja starej.

Nie podobają mi się odnawiane koperty ponieważ po polerowaniu nie mają już ostrych krawędzi i są za bardzo obłe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem o tym ale nie widzę innego wyjścia.

Możesz odnowić kopertę, nosić sobie zegarek i powoli szukać innej. O ile ją znajdziesz. ;)

Pozdrawiam.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie w ilości, a w jakości siła. Obie Delbany bardzo ciekawe i inne niż wszystkie. Gratuluję.

Święte słowa  , i nie ma się co zastanawiać czy wypada pokazać czy nie , pokazujemy wszystkie i te prima i te licho :)

I powitać ponownie nowych Delbaniarzy z ich ślicznotkami .

Faktycznie @Puma przeoczyłem ta śrubkę od tireta ale pierwsze co rzuciło się w oczy to wszechobecny brud na kopercie,.

A co do przetarć powłoki , no to jak ktoś ją nosił to musiało się zetrzeć , a i tak dobrze że ona jeszcze nie trafiła na odzysk , jak wiele innych gdyż swego czasu można było kupić Delbanę damską jedynie bez koperty .

Acia jeśli wygrasz tą damkę to daj znać gdyż sekundnik do damskiej to jest w moim posiadaniu i wtedy będzie wszystko oki ;)

To i ja jako rasowy Delbaniarz , Swojej osobistej żonki :P Delbankę pokarzę ,( ale jej nie nosi ) , i też ma wytarte uszy

post-48480-0-32149100-1427562741_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecane zbliżenia

Ładniutka kolekcja , coś po wskazówkach  i pierścieniu widzę że pozycja numer 2 to więcej niż 34 mm ( bez uszu :P:D ) ?

@_Kwiatek_ ładne i niespotykane Delbanki , a z tą koronką powinno się coś zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzy powycierał uszy swojej żonie za to, że nie nosi Delbany :ph34r:

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numer dwa trochę wyrośnięta ;)  36 mm.  Ciekawa historia z Recordmasterem- kupiona jako złom razem z kilkoma innymi zegarkami, a wymagała tylko czyszczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numer dwa trochę wyrośnięta ;)  36 mm.  Ciekawa historia z Recordmasterem- kupiona jako złom razem z kilkoma innymi zegarkami, a wymagała tylko czyszczenia.

I tak się trafia na perełki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że są,(sam mam w chromowanej kopercie) ale chodziło mi o model pokazywany przez koleżankę, a z tym modelem szczerze powiedziawszy nie spotkałem się w chromie, wszystkie były złocone. Podobny kształt owszem tak, ale z dolną sekundą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzy powycierał uszy swojej żonie za to, że nie nosi Delbany :ph34r:

Ano nie daję ;):P:D:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu wpadła mi taka męska delbana z późniejszych lat, niż najczęściej tu pokazywane. Ładny zegarek, niestety ta plamka na tarczy na żywo jest wyraźnie widoczna i trochę psuje efekt. :(

Ale i tak bardzo mi się podoba.

post-45385-0-42801700-1427657343_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tego kupujemy starsze.

Nie przeszkadzają nam plamki :D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem trochę więcej wolnego czasu i udało się jakoś zakończyć prace z kolejną Delbaną. Niby nic nadzwyczajnego, ale bardzo spodobała mi się tarcza, w której czarny środek ma wyraźne pierścienie, a zewnętrzna biała część promieniste linie. Kolejne fazy renowacji i efekt końcowy. 

post-57210-0-53146800-1427660700_thumb.jpg

post-57210-0-17786300-1427660704_thumb.jpg

post-57210-0-50027400-1427660707_thumb.jpg

post-57210-0-40150500-1427660711_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna tarcza. Myłeś, czy była w dobrym stanie?

Pokażesz ją dokładniej?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I teraz to co najciekawsze.

post-57210-0-60251000-1427660786_thumb.jpg

post-57210-0-75822400-1427660789_thumb.jpg

post-57210-0-16075100-1427660968_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tu lepiej widać wewnętrzne pierścienie

post-57210-0-95557000-1427661030_thumb.jpg

post-57210-0-88466700-1427661033_thumb.jpg

post-57210-0-89042000-1427661039_thumb.jpg

post-57210-0-50770400-1427661074_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śliczna :)

Jak z tą tarczą było?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście dekielek też ważny.

post-57210-0-80272000-1427661162_thumb.jpg

post-57210-0-02415000-1427661245_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zwykle u Ciebie pięknie matowy. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi