Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

No to Ja tez sie pochwalę że szykuję miłą niespodziankę może jutro majster sie wyrobi .Takiej Delbany chyba jeszcze nie było na tym temacie   :rolleyes:  :P

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie to jest najfajniejsze, mieć taką, jakiej inni nie mają. ;)

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja juz taką pokazałem...

Delbanę na cylinderku :P

Pamiętacie? :D

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry że jeden za drugim ale , natrafiłem na podobne wskazówki choć godzinowa może troszkę straciła na końcu ;)

Wyszperałem gdzieś w czeluściach magazynu koło sekundowe kompletne i niedługo a raczej prawie już jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegę ,

Delbana w dość kiepskiej kondycji , jak za tyle kasy ( przepłacone ) i tak jak pisze Sławek gdyby werk ? lub gilosz? no to można się pokusić a tak ...

I rada na teraz wywal tą bransolete i załóż pasek .( jeśli chcesz nie stracić uszu w kopercie )

Chociaż coś więcej możemy powiedzieć jak ją wyjmiesz z koperty i pokażesz werk to coś o nim powiemy ( bo na razie nawalił mi rentgen i nic nie mogę powiedzieć ;) ) jak i tarczę bez podwójnego szkła ;):)

Bardzo dziekuje za odpowiedz Szanownym Kolegom. Na szczęście obwdzie sie bez naprawy rentgena bo udalo mi się otworzyc zegarek (zrobilem to samodzielnie pierwszy raz w zyciu wiec jestem tym faktem okrutnie podekscytowany, chyba wiecie jakie to uczucie). Uprzejmie proszę o pare zdań na temat tego werka.6b8900d2d027c3daa13bea2feabdbaab.jpg Edytowane przez XLogic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ze bransoleta raczej nie od tego modelu byla?:) juz ściągnąłem, dostanie nowy pasek po renowacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werk masz najbardziej popularny Felsa 465N Koledzy Ci wrzucą strone z tym werkiem na Ranfft bo Mnie padł komputer i jadę na starym laptopie i nie pamietam tej stronki dokladnie :)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisał Ci kolega Sławeki, to Felsa 465N.

Najpopularniejszy mechanizm spotykany w Delbanach z tamtego okresu. Oczywiscie nie znaczy, że jak popularny, to byle jaki. Jest to bardzo solidny wół roboczy, któremu naprawde nie wiele potrzeba do tego aby pracował przez długie lata. A jak juz jestem przy latach to wiek zegarka można oszacować mniej więcej na lata sześćdziesiąte.

Mechanizm jest w dość dobrym stanie. Jeśli ktoś go rozbierał to robił to umiejętnie i z poszanowaniem, o czym świadczy idealnie zachowana śruba tiretu, która to najcześciej zostaje zdewastowana podczas, chociażby nieumiejętnego wyciągania mechanizmu z koperty. To, że jest to, jak go nazwałem, wół roboczy, nie znaczy, że nie trzeba o niego dbać. Jesli nie masz pewności, kiedy zegarek był ostatnio oliwiony, to koniecznie oddaj go do porządnego przeglądu zegarmistrzowskiego, aby mógł cykać kolejne lata.

Pozdrawiam

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@XLogic

Pierwsze dotyczące bransolety to że metal trze o stop i podcina uszki

Co do mechanizmu to przedmówcy powiedzieli wszystko, a ja dodam że zegarmistrz powinien umyć i naoliwic wek oraz balans ma sklejony włos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem od Jurka w prezencie, wiec wyczyszczona, nasmarowana, pasek i do teczki.

W wątku o oryginalności Delban ciekawa zagadka. ;)

post-57210-0-49431900-1441211835_thumb.jpg

post-57210-0-27321700-1441211838_thumb.jpg

post-57210-0-22906400-1441211841_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem od Jurka w prezencie, wiec wyczyszczona, nasmarowana, pasek i do teczki.

W wątku o oryginalności Delban ciekawa zagadka. ;)

Nie próbowałeś troszkę domyć tarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem, ale przebarwienia są tak silne, ze musiałbym zmyć prawie wszystko, a i tak napisów prawie wcale nie widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , myślę że ten Mój na werku FHF 73-4 z szlifem słonecznym załapał się na lata 60-te  :)

No i pogadam jutro z majstrem, bo Ja Mu przynoszę mniej zakurzone zegarki niż On mi po SPA oddaje  :ph34r:

post-38106-0-69725000-1441293553_thumb.jpeg

post-38106-0-43311600-1441293576_thumb.jpeg

post-38106-0-32104600-1441293594_thumb.jpeg

post-38106-0-14729500-1441293611_thumb.jpeg

post-38106-0-36178500-1441293623_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładna Delbana, tarcza ze szlifem słonecznym zawsze podnosi atrakcyjność zegarka, a w tym przypadku oznakowanie mechanizmu pełnym logo Delbany daje niesamowity efekt.  Gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I sam mechanizm bardzo ładny.

Jakoś tak mi sie podoba :) i nic na to nie poradzę, że czasem podoba mi się bardziej od środka niż na wierzchu ;)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To Moja pierwsza Delbanka z takim werkiem

Pytałem się o renowację tarcz w Chronosie i u Głowackich Za tą małą kostkę Chronos chce 300 zł i 500 zł za chronogaph a Głowaccy 160 i 300-350 zł . czas 1 miesiąc 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Chronosie nie robiłem. U Głowackich robilem i wyszło bardzo przyzwoicie, wręcz idealnie. Złego słowa nie mogę powiedzieć.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek, trochę się pogubiłem, o którym zegarku pisałeś z tą renowacją?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupiłem od Piotrka dużą kostkę to drugą małą dostałem w bonusie i postanowiłem zrobić coś z chrono bo nic nie widać na tarczy

post-38106-0-51778200-1441312920_thumb.jpeg

post-38106-0-32760500-1441312964_thumb.jpeg

post-38106-0-96341000-1441312979_thumb.jpeg

post-38106-0-42761500-1441313000_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile kostka rzeczywiście w stanie słabym, to nad chrono bym sie zastanowił. Co chcesz osiągnąć przez renowację tarczy. Nowy zegarek? - czy warto - masz teraz ślad czasu na tarczy, a będziesz miał "nową nówkę " tylko po co?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że Moja decyzja co do chrono , może tutaj komuś się nie spodobać  <_< Ale zadecydowałem że tak zrobię , dlaczego ? Ano dlatego że po co Mi zegarek w którym nie można odczytać godziny nawet w słoneczny dzień .Zegarek poszukiwany , a przy próbie sprzedaży nikt nawet się o niego nie zapytał mimo obniżenia ceny zakupu . Chcę mieć zegarek , który będzie cieszył swoim widokiem. Ma piękną pozłacaną kopertę ,super mechanizm , tarcza do d*py . Na usprawiedliwienie tej decyzji powiem to że będzie to jedyny zegarek z przeszło 50 delban , który poddam świadomej  renowacji tarczy ( Bo Mój Ufo ) się nie liczy , bo nie Ja podejmowałem decyzję o zmianie giloszu.

To trudna decyzja , ale uważam że tak trzeba .Nie raz człowiek musi być po prostu pragmatykiem w życiu 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Decyzja zawsze należy do właściela, ale z drugiej strony kolekcjonowanie zegarków nigdy nie miało nic wspólnego z pragmatyzmem, ani zdrowym rozsądkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławku fajna i wiedziałem że ją kupisz :)
A co do renowacji i odnowienia to się nie wypowiadam bo jak to się mówi Twój cyrk twoje małpy ,
Przepraszam za zwrot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi