Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

I mam małe pytanie techniczne :P Widzę, że jak nakręcam zegarek często (co 6-7 godzin) to chodzi bardzo dokładnie. Jeśli natomiast robię to rzadziej zaczyna się spóźniać. I teraz nie wiem, czy lepiej dla zegarka jeśli nakręcam go raz na 24 godziny i koryguje te +- 3 minuty, czy może nakręcać go częściej?  :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz możesz go sobie nakręcać co 6-7 godzin. Nie ma to większego znaczenia. Ale nie jest to całkiem normalna sytuacja. Jeśli opóźnienia są spore to może to świadczyć o wysłużonej już sprężynie. A jaka jest rezerwa chodu?

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie po 38 godzinach przestał chodzić. Spóźniał się do tego momentu około 5 minut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to rezerwa jeszcze w normie. Można pokombinować z regulatorem, ale w Twoim przypadku, skoro zegarek jest świeżo po przeglądzie, zgłosiłbym reklamację i oddał do regulacji majstrowi. Niech dokończy swoją robotę jak należy.  ;)

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ubrałeś go Maleno :)

Pasek od Andrzeja?

Super wygląda. ;)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też chyba zrobię. Dziękuje za te cenne informacje  :P

Te zegarki po wyczyszczeniu mechanizmu i nasmarowaniu da się wyregulować do kilku, kilkunastu sekund na dobę. Sprężyna powinna zapewnić w miarę poprawny chód przez 24 godzin. Zegarek najlepiej nakręcać rano i obserwować jak się zachowuje po klilkunastu godzinach noszenia i nocny odpoczynku. Tak obserwując i regulując można go dość dokładnie wyregulować.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie mają czyszczenie tarczy, polerkę szkła, troszke nakręcania i raz na jakiś czas na rekę... Muszą zachować swoje emocje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do lewego oryginalny sekundnik i koronka ,a do murzynka chyba wszystkie wskazówki , najlepiej wygląda ten z prawej

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do murzynka to sekundnika nawet oryginalnego nie założysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano nie założy. Ułamany czop.

Witam kolejnego posiadacza Delban :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja trójka, póki co.

Witamy w klubie .

Ten z lewej to jeszcze można by ładnie doczyścić bo albo światło albo .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest na forum kolega który ma koronki do Delbny. Poszukaj na forumowym bazarku.

Jak sie pracuje na popołudniówkę to się jest do tyłu , ale ....... od Ulana to sporo gratków kupiłem ( wskazówki , koronki i .....) także jak nic do niego nie dotarło to zostały juz tylko resztki :ph34r:

Co do punktualności , może byc sprężyna , a może pan majster nie zauważył kłopotów z włosem ?

Bo chyba po takim przeglądzie sprawdzał , no tak mi się zdaje , punktualność chodu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie pracuje na popołudniówkę to się jest do tyłu , ale ....... od Ulana to sporo gratków kupiłem ( wskazówki , koronki i .....) także jak nic do niego nie dotarło to zostały juz tylko resztki :ph34r:

Co do punktualności , może byc sprężyna , a może pan majster nie zauważył kłopotów z włosem ?

Bo chyba po takim przeglądzie sprawdzał , no tak mi się zdaje , punktualność chodu ?

No raczej powinien  :unsure: oddam w najbliższym czasie na gwarancję żeby sprawdził co i jak :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ufff, to już chyba moje ostatnie podejście z moją najnowszą Delbaną.

Zegareczek pozbył się nowego lateksowego garniturku i wskoczył w stare wytarte dżinsy ;-)

Odzyskał też swoją własną koronę i szyję (czyli tulejkę) ;-)

Teraz już spokojnie czekam na przybycie kolejnej sztuki, ale to gdzieś na początku grudnia :)

Pozdrawiam

AFTER

20151119_082007_zps9asnbjoi.jpg

BEFORE

20151116_105154_zpsml1p6h6n.jpg

Lubię stare zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i git :)

Czekamy na zdjęcia kolejnej. ;)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i Super
Już koronka nie sterczu tak od koperty jak siusior ;):P ( przepraszam za słownictwo )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dość długo szukałem takiej tarczy w dobrym stanie i w końcu się udało.

Murzynek, zwany przez niektórych mini Recordmasterem, ze względu na "szachownicę" wewnątrz tarczy.

pr116_1_f.jpg

Koperta poprzecierana na uszach, koronka zupełnie od czapy, szkło trochę porysowane i zmatowiałe. Czerwona farba odskoczyła częściowo z grota wskazówki sekundowej.

Ale tarcza w świetnym stanie. Równomiernie pokryta delikatną patyną. Nie będę jej ruszał.

uz685_IMGP4758.JPG

Na tych zdjęciach założyłem koronkę trochę lepiej dopasowaną, ale niestety okazało się, że wałek jest za krótki i koronka nie może być zastosowana. Będę musiał chyba dokupić przedłużkę, albo poszukać wałka.

dg822_IMGP4760.JPG

Dekielek z widocznym szlifem. I tu pytanie do Staszka. Ruszać go czy zostawić jak jest?

Mi się wydaję, że nie szlifnę samych brzegów, tak, żeby nie było to widoczne. Więc chyba zostawić...

yt552_IMGP4761.JPG

Werk: FEF 380

gw253_IMGP4764.JPG

Puki co wymieniłem jedynie szkło i założyłem inną koronkę, która już tak nie odstaję, ale będzie trzeba ją zamienić.

wi674_IMGP4768.JPG

Jako ciekawostka, zegarek leży na bardzo interesującym wydawnictwie z 1930 roku "Kształtowanie się cen chleba w Polsce" wydanym przez Bibliotekę Ekonomiczną tygodnika Polska Gospodarcza :)

tr809_IMGP4776.JPG

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajowa i dzięki tej sztuce zauważyłem coś w swojej która wczoraj dotarła :ph34r:
Ale to po lekkim spa jakie muszą przejść wypełnienia wskazówek , i przegląd mechanizmu .
A teraz takie szybkie foto , zauważycie ? dwie różnice :)
Przepraszam za jakość zdjęcia ,a ale nikt nie powiedział że będzie łatwo :P

post-48480-0-74657900-1447929817_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi