Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Arek fajowa skubana , gratuluję nabytku . :)
A tło zdjęć zajeb....... , no ja nie mam takich talentów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjechała "belgijska" Delbana, co do której mieliśmy pewne wątpliwości...

Najpierw trochę o samym zegarku...

Na pierwszy rzut oka widać, że koperta ma zupełnie inną budowę (34,6mm bez koronki), niż nasze typowe "wschodnioeuropejskie" Delbany

Ponad to wydaje się być dużo lepsza jakościowo.

no153_S_58.JPG

To samo dotyczy dekla i jego grawerunku

zh331_IMGP4648.JPG

ra712_IMGP4650.JPG

Ciekawie zamocowany jest mechanizm.

Stosuje się tu dwa osobne pierścienie. Jeden ma za zadanie ustalić położenie mechanizmu w kopercie:

wk597_IMGP4656.JPG

A drugi docisnąć całość po zakręceniu dekla:

ri601_IMGP4654.JPG

Mechanizm spotykany również u nas AS z rodziny 1187/94. Co ciekawe na mechanizmie nie znalazłem nigdzie cechowania manufaktury ani modelu (w innych moich "standardowych" zawsze było pod balansem, w przypadku tego mechanizmu)

Na tym zdjęciu widać również pierścienie ustalający oraz dociskowy w swoim prawidłowym położeniu.

rf313_IMGP4652.JPG

Przejdźmy teraz do jej malowania. Wątpliwości budził pierścień, który sprawia wrażenie domalowanego.

Po wyjęciu tarczy z koperty, pierwsze wrażenie - malowana. I to grubiańsko po indeksach... Jednak zacząłem się przyglądać dokładniej. Lupa 10x oraz 20x ujawniły pewne mankamenty, które pokazują inną historię tarczy.

Tarcza nie była malowana a jedynie, lub aż, intensywnie myta. Nierówności w okolicy 4-6 nie są krzywym malowaniem a ubytkami powstałymi podczas mycia. Widać to wyraźnie po krawędziach. Niestety nie udało mi się pokazać tego na zdjęciach. Potrzebne by było większe powiększenie. Dodatkowo, na intensywność mycia wskazują ubytki indeksów malowanych, w okolicy ciemniejszej części ringu, co również prawdopodobnie było spowodowane chęcią domycia tegoż ringu w tej właśnie okolicy.

Na końcu położony został na grubo jakiś lakier, który niestety wszedł w reakcję z indeksami i logiem Delbany i zabarwił je w bardzo brzydki sposób. Właśnie ta barwa zmyliła mnie na początku, kiedy pomyślałem, że ring domalowany został po chamsku i zamalowane zostały indeksy. Jednak wystarczyło rzucić okiem na logo "Delbana", żeby stwierdzić, że to nie farba z ringu. A jakiś inny preparat, nieszczęśliwie zastosowany.

kj974_IMGP4657.JPG

hq192_IMGP4658.JPG

fq227_IMGP4659.JPG

Podjąłem próbę zdjęcia tej paskudnej warstwy z indeksów oraz loga. Efekt końcowy jest taki:

gs912_IMGP4696.JPG

Mam nieco ambiwalentne odczucie co do tej operacji (tłumaczę młodszej gawiedzi naszego forum: uczucie ambiwalentne to takie uczucie, które pojawia się kiedy Twoja teściowa wjeżdża Twoim nowiuśkim Jaguarem.... w przepaść).

Nieco za nowo to wygląda do całości tarczy...

fw142_IMGP4707.JPG

tf696_IMGP4715.JPG

No cóż. przyjdzie poczekać ze dwadzieścia lat na naturalną patynkę i będzie dobrze :P:lol:

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to gratulacje za pozytywne przeczucie i farcik .Faktycznie na zbliżeniu widać że farba nie przekracza linii  ringu .a raczej jej brakuje . A więc tylko się cieszyć z rzadkiego okazu  :)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny wykład
I pięknie poprawione działania poprzednika , wyszła ekstra , a jak chcesz dopaść do cech werku to musisz zdjąć tarczę i woala ;)
Najfajniejsze jest to mocowanie mechanizmu .
A ja na chwilę dam odpocząć od tych moich brudasków ,choć nie na długo :P
Wicie rozumicie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za dobre słowa

Pod tarczą to było drugie miejsce gdzie sprawdzałem. ;)

Tarcza była zdjęta do czyszczenia. Ale tam rownież czysto - oznaczeń nie ma. :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wrzucę takiego samego jaki sprzedał Filip , tylko w lekko gorszym stanie , ale za połowę jego kasy Werk taki sam jak u Arka 1187/94

post-38106-0-19180500-1446814150_thumb.jpeg

post-38106-0-54684000-1446814172_thumb.jpeg

post-38106-0-03410500-1446814195_thumb.jpeg

post-38106-0-41243100-1446814213_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wrzucę takiego samego jaki sprzedał Filip , tylko w lekko gorszym stanie , ale za połowę jego kasy Werk taki sam jak u Arka 1187/94

Oj tam oj tam , Ładniutka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arek, bardzo fajny ten zegarek. Historia Delban z ringiem jest ciekawa i jak dotąd spotkałem bardzo mało tego typu modeli. Mało tego Delban tego typu w dobrym stanie to cud. Świadczyć to może jednak o niskiej jakości powłok tarczy w tych modelach. Z drugiej strony to prawdopodobnie pierwsze dwukolorowe tarcza Delban. 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arek, bardzo fajny ten zegarek. Historia Delban z ringiem jest ciekawa i jak dotąd spotkałem bardzo mało tego typu modeli. Mało tego Delban tego typu w dobrym stanie to cud. Świadczyć to może jednak o niskiej jakości powłok tarczy w tych modelach. Z drugiej strony to prawdopodobnie pierwsze dwukolorowe tarcza Delban. 

To w ogóle była raczej domena Delban "argentyńskich" a nie "wschodnioeuropejskich"

Jednak na zatoce spotyka się ich zdecydowanie więcej, niż na rodzimych portalach. Stąd zapewne rzadkość ich występowania na naszym rynku.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś mam tu dwie Wegi , jak dojdę z Nimi do 10 sztuk to obiecuję założyć osobny temat . Na razie mleczne siostry Delban tu wrzucę . Obie 33 mm ,biała nowsza na AS 1686 , czarna z sub fajniejsza na AS 984. Obie mają wieżyczkę  Delbany ,wkomponowaną w literę W w napisie Wega

post-38106-0-35925800-1446893680_thumb.jpeg

post-38106-0-67430200-1446893691_thumb.jpeg

post-38106-0-70022200-1446893718_thumb.jpeg

post-38106-0-87518100-1446893737_thumb.jpeg

post-38106-0-86153700-1446893754_thumb.jpeg

post-38106-0-78097300-1446893772_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nic nie pokazywałem. Chociaż tylko koronka nieoryginalna, to daleko jej do oryginału :D

post-57210-0-63068200-1446978906_thumb.jpg

post-57210-0-79436600-1446978909_thumb.jpg

post-57210-0-65869400-1446978912_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładne cyfry. :)

Lubię ten kształt.

Czy złocone koperty, które spotyka się od czasu do czasu, złocone były firmowo, czy przez poźniejszych użytkowników?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delbany oryginalnie dość często występowały w złoconych kopertach. Szczególnie dotyczyło to rynku Ameryki Środkowej, choć na nasz rynek też trafiały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie najwiecej spotyka się ich na rynku południowo-amerykańskim. Dzięki za odpowiedz. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie najwiecej spotyka się ich na rynku południowo-amerykańskim. Dzięki za odpowiedz. :)

Przepraszam, oczywiście, że południowoamerykański rynek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekałem aby pokazać parkę lecz się nie udało więc dziś sama . :(
Nadmienię że werk ETA 1302
Poprzedni właściciel próbował myc tarczę lecz zaniechał tego dzieła ( i dobrze) ja natomiast nie podchodziłem tym razem do mycia , postanowiłem zostawić ją w takim stanie jak jest ;)
A i ze względu że koperta była w nie najlepszej kondycji to wygrzebałem gdzieś z czeluści lepsiejszą :)

post-48480-0-10591300-1447151769.jpg

post-48480-0-52438700-1447151775.jpg

post-48480-0-74041200-1447151781.jpg

post-48480-0-43557100-1447151788.jpg

post-48480-0-73777500-1447151793.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe super :D

To kolejna z malutką ETĄ

Do mnie jedzie podobny tylko z nieco innym giloszem. :)

Ładniutki ten mechanizm. Prawda? ;)

Gratuluje Jurek!

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic sie przed Wami nie ukryje :D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic się przed Jurkiem nie ukryje. ;)

Nie mam czasu, ale może jutro coś się uda złożyć, to pokażę. 

Jerzy gratulacje, kolejna bardzo fajna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi