Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Czyżbyśmy mieli w wątku Hitchcock`a. Buduje napięcie i  trzyma w niepewności. :D

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kogoś sie nauczyłem , troszkę cierpliwości , dziś nie miałem czasu rąbnąć fotek gdyż odsypiałem nocną zmianę .
A to nie jest budowanie :P tylko pozwalam przygotować słowniki na zjechanie jej :D:lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zjechanie? Zegarka?? DELBANY???

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj odespałem a dziś można zacząć , i następna 38 do kolekcji :)
jeszcze nic przy niej nie grzebałem , :)
teraz tylko poszukiwanie koperty bo uszko niestety padło :(

post-48480-0-20180200-1424005436_thumb.jpg

post-48480-0-12958100-1424005528.jpg

post-48480-0-67657900-1424005536_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz mi nie wierzyć ale baaaardzo mocno przeczuwałem, że pokażesz właśnie ten egzemplarz :)

Nic nie będę mówił ale dmuchnąłeś mi go sprzed nosa :D

Tez sie na niego przyczaiłem. Nawet gdzieś tam pytałem jak wygląda sytuacja z dorobieniem ucha. ;)

Ale mimo wszystko cieszę sie, że zostanie w rodzinie :)

Gratuluję serdecznie. Piękna tarcza.

Edyta

Na aukcji dokładał drugą kopertę. Patrzyleś, czy podpasuje? Bo była inna.

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzy, gratuluję, choć wychodzi na to, że cała trójka miała na niego ochotę i trochę sobie policytowaliśmy.  ;)   Trzy osoby były lepsze ode mnie. Dwie się już przyznały :D  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim układzie śmiem twierdzić, że już wkrótce wszystkie Delbany będą NASZE! :D

Edyta

No dobra... Może Wasze... i kilka moich :D

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz mi nie wierzyć ale baaaardzo mocno przeczuwałem, że pokażesz właśnie ten egzemplarz :)

Nic nie będę mówił ale dmuchnąłeś mi go sprzed nosa :D

Tez sie na niego przyczaiłem. Nawet gdzieś tam pytałem jak wygląda sytuacja z dorobieniem ucha. ;)

Ale mimo wszystko cieszę sie, że zostanie w rodzinie :)

Gratuluję serdecznie. Piękna tarcza.

Edyta

Na aukcji dokładał drugą kopertę. Patrzyleś, czy podpasuje? Bo była inna.

Dzięki no cóż udało mi się :)

A co do tej drugiej koperty , to jeszcze jej nie sprawdzałem czy pasuje ale ona ma dekiel zakręcany , i jeśli bym ją wpasował w tę drugą kopertę ( a zapewne by pasowało bo mam już taką drugą i wcześniej coś tam kombinowałem ) to nie było by już to i źle bym się z tym czuł ;)

W takim układzie śmiem twierdzić, że już wkrótce wszystkie Delbany będą NASZE! :D

Edyta

No dobra... Może Wasze... i kilka moich :D

To dobrze że trafią w tak zacne ręce :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdobyłem pięknego kwiatuszka w styranej kopercie. Czekam na listonosza. Zapraszam wkrótce do oglądania sesji fotograficznej. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuje.

Pochwalę się niewątpliwie. Zobaczymy tylko jak będzie mi się taka robota układała. Dopiero zaczynam siadać ponownie, po operacji kręgosłupa. A jeszcze przecież najpierw trzeba będzie poćwiczyć, zanim wezmę się za wskazówki delbanowe. :)

Pierwsze koty...

Ćwiczenie odbyło się na uszkodzonej wskazówce delbanowej (a jakże ;) )

Efekt nie jest jeszcze taki jaki chciałbym osiągnąć, ale wydaje mi się, że osiągnąłem pewną, niezłą bazę wypadową do kolejnych prób. Trzeba będzie jedynie dopracować proporcje. Składniki to: vicol jako baza, akryl jako barwnik, proszek luminescencyjny jako wiadomo co :) i woda jako rozpuszczalnik.

Proszek, który posiadam, choć jest bardzo miałki, to jednak nie jest idealnie rozpuszczalny (przynajmniej w tych preparatach, które stosuje do wytworzenia lumy), więc pozostawia bardzo minimalne ziarno, które oczywiście gołym okiem jest całkowicie niewidoczne ale pod lupą już i owszem. Będę miał do wyboru: albo stosować go i nie przejmując się ziarnem pod lupą cieszyć się świecącymi wskazówkami, albo odpuścić go sobie. Jeszcze się nad tym zastanowię i zobaczę jak będzie po dopracowaniu proporcji. Próby, które zrobiłem odbyły się przy nieco za gęstej substancji. Musi być trochę rzadsza. Może wtedy ziarno będzie się lepiej układało i nie będzie w ogóle widoczne. Zobaczymy.

Jedno jest pewne. Poradzę sobie w samodzielnym uzupełnieniu lumy, świecącej, praktycznie w każdym, dowolnie wybranym kolorze. A to bardzo cieszy :rolleyes:

A teraz foty.

Tak mniej więcej wygląda wskazówka w rzeczywistości:

post-75614-0-21101200-1424602181.jpg

A tak w powiększeniu:

post-75614-0-18950100-1424602216.jpg

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypełnienie zrobione bardzo fajnie, natomiast proponowałbym bardziej w szary,(zżółkłym) kolorze. Wskazówka była chyba trochę pokrzywiona, a z mojego doświadczenia wynika, że właśnie ten typ wskazówek najtrudniej uzupełnić lumą, czyli zacząłeś od najtrudniejszej, a teraz to już poleci. ;)   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Tak wskazówka była mocno pokrzywiona i podczas prostowania zaczęła pękać. Więc zostawiłem ją nie do końca wyprostowaną, żeby było na czym ćwiczyć. :)

Kolor to rzecz wtórna. W tym wypadku nie zwracałem na niego zbytniej uwagi. Skupiłem się jedynie na proporcji składników i nad konsystencją. Ale dzięki za uwagi.

Mogę właściwie dowolnie oscylować między szarościami, beżami i lekkimi brązami w każdych odcieniach no i oczywiście zielenią, której będę unikał :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No  bardzo fajne wypełnienie ,

ja wypełniłem wskazówki w taki oto sposób
post-48480-0-51623600-1424709161.jpg
, już gdzieś o tym pisałem i jakie specyfiki używałem
Ale mogę przypomnieć : masa luminescencyjna ( firmy nie podam bo reklama )  , proszek fosforyzujący , i najpierw był piekarnik a teraz zostawiam aż samo lekko stwardnieje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Jerzy.

Dwa pytania.

Powiedz mi, czy ta masa luminescencyjna sama w sobie jest świecąca, a jeśli tak to po co jeszcze proszek?

W jakiej cenie kupowałeś masę i proszek, z uwzględnieniem pojemności/wagi za opakowanie?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzy, wskazówka minutowa wyszła idealnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miał być kwiatuszek a wyszedł bukiecik :D

Takie oto ślicznotki się trafiły:

is371_IMG_2196---Kopia.JPG

by668_IMG_2197---Kopia.JPG

mb532_IMG_2198---Kopia.JPG

ds310_IMG_2199---Kopia.JPG

Jeśli są jakieś podejrzenia co do autentyczności to proszę dać znać. Porobię dokładne zdjęcia i dam do odpowiedniego tematu.

Ta po lewej z pierwszego zdjęcia ma resztki oryginalnej koronki, koperta nie odnawiana, tarcza nie była myta i chyba nie będzie (lubię tą starą żółć), niestety ma w kiepskim stanie wskazówkę sekundową (rdza). Będę próbował to bardzo delikatnie sczyścić.

Ta po prawej ma resztki oryginalnej koperty :) , koronka jak widać, od czapy, tarcza również w oryginale, choć wygląda na mytą w przeszłości. Zastanawiam się nad sekundową wskazówką. Choć widywałem już takie, to czy były montowane w fabryce?

Oba na F465N

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestaję próbować kupować na alll... widzę, że o lewą konkurowaliśmy, a po co? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noo zacna Parka :D

Gratuluję

Dziękuję.

Przestaję próbować kupować na alll... widzę, że o lewą konkurowaliśmy, a po co? :(

Takie życie

Tego się nie uniknie od czasu do czasu. Poprzednio wziął Jerzy, teraz będzie Twoja kolej :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie bardzo ładne i myślę że to oryginały. Gratuluję zakupu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam  przyszła Moja Delbanka z Tempusa . przepraszam za jakość zdjęć robione na szybko z smartfona Na żywo jest śliczna  na miejscu poprosiłem o dobranie paska . Jestem zadowolony z Ich usług. Pozdrawia Sławek z Łodzi

post-38106-0-81799200-1425134167_thumb.jpg

post-38106-0-47435400-1425134180_thumb.jpg

post-38106-0-05791800-1425134194_thumb.jpg

post-38106-0-79765900-1425134204_thumb.jpg

post-38106-0-34141300-1425134218_thumb.jpg

post-38106-0-69219700-1425134226_thumb.jpg

post-38106-0-65768800-1425134322_thumb.jpg

post-38106-0-16197800-1425134505_thumb.jpg

post-38106-0-95614600-1425134575_thumb.jpg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję, jeżeli Ciebie ciesz i Tobie się podoba to najważniejsze, choć z oryginałem to ona nie za wiele ma wspólnego. Począwszy od tarczy, jak dobrze widzę z zielonym kolorem plastra miodu i żółtymi napisami po wskazówkę sekundową czy koronkę. Niemniej jednak gratuluje Delbany, niech się dobrze nosi, ale daleka to interpretacja oryginału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi