Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Sławku.

Dobrze, że nie dałeś się wyrzucić.

Podejrzewam, że myk z zabraniem zegarka i zwrotem kasy nie przejdzie. Niestety.

Moja rada jest taka: jeśli i tak tarcza jest już malowana, to zażądałbym przywrócenia oryginalnej kolorystyki w ramach reklamacji. Trudno Ci będzie zdobyć taką oryginalną tarczę, a jeśli do tego szukałbyś jeszcze tarczy w dobrym stanie to będzie to prawie nie wykonalne. Jeśli kiedyś znajdziesz - zawsze będzie można ją zmienić.

Co do koronki i wskazówki, podejrzewam, że tu nie wiele wywalczysz. Dali Ci już do zrozumienia, że dali takie bo innych nie mają, choć z Twojej opowieści zabrzmiało to trochę jakby powiedzieli: "takich nie mamy i nie chcemy mieć". Zdobycie oryginalnej wskazówki sekundowej nie będzie bardzo trudne. Odszukaj kolegę Ulan na forum i napisz do niego, powinien coś mieć. Z koronką będzie troszkę większy problem. Oryginalnej raczej nie znajdziesz w dobrym stanie, ale zawsze można dobrać coś podobnego do oryginału.

Powodzenia w walce z majstrem i w poszukiwaniu pozostałych części.

Arek

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym zakładzie ochoczo rozpisywali się koledzy z forum o Omedze ,nie chcę jątrzyć ,ale kolegę też tam widuję , na innych forach o szwajcarach tez chyba pisali . poczekam jeszcze na inne porady i wtedy zadecyduje , ale dziękuje może trzeba będzie zrobić i tak jak kolega proponuje

W wątku o omegach jestem bardzo często, ale z pewnością nie polecałem tego zakładu, a już o malowaniu tarczy to zapomnij, bo jestem wielkim przeciwnikiem takich działań. Rozpisywałem się już wielokrotnie i to w tym wątku również o wielkiej szkodzie jaką wyrządza się oryginalnym tarczom malując je. (...poszukaj porównania do podniszczonych ale oryginalnych nut Chopina, a będziesz znał moje podejście do renowacji tarcz zegarków w wykonaniu "malarzy" , bo trudno ich nazwać renowatorami.) Jedyny zakład jaki kiedykolwiek polecałem to zakład Pana Zbigniewa, dlaczego - dlatego, zobacz sam. Tak powinien wyglądać zegarek po renowacji.

post-57210-0-60853200-1425384090_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wątku o omegach jestem bardzo często, ale z pewnością nie polecałem tego zakładu, a już o malowaniu tarczy to zapomnij, bo jestem wielkim przeciwnikiem takich działań. Rozpisywałem się już wielokrotnie i to w tym wątku również o wielkiej szkodzie jaką wyrządza się oryginalnym tarczom malując je. (...poszukaj porównania do podniszczonych ale oryginalnych nut Chopina, a będziesz znał moje podejście do renowacji tarcz zegarków w wykonaniu "malarzy" , bo trudno ich nazwać renowatorami.) Jedyny zakład jaki kiedykolwiek polecałem to zakład Pana Zbigniewa, dlaczego - dlatego, zobacz sam. Tak powinien wyglądać zegarek po renowacji.

Kolego zasadas  nie zrozumiałeś Mnie . Ja Ci nie zarzucam że Ty pisałeś na temat tego zakładu , Inni to robili . Miałem na myśli że bywasz na forum Omegi i może czytałeś te posty Przepraszam jeżeli opacznie to wyszło to tak z mojego tekstu Pozdrawiam

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli miałbym się zgodzić na przemalowanie mojej tarczy . To na jaki kolor ? może coś wrzucicie. Bo Oni sami mnie o to pytali , dlatego też była ta zwłoka do czwartku

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele osób poleca różne zakłady czy zegarmistrzów. Nieraz jest tak, że po prostu coś nie wyjdzie, ale ogólny poziom usług jest dobry. Z renowacją tarcz naprawdę jest problem, że jeśli ma być dobra to musi kosztować. Jeżeli wartość zegarka jest mniejsza od kosztów renowacji tarczy wówczas jest problem i zaczyna się kombinowanie. Dlatego też jestem przeciwnikiem renowacji tarcz Delban, bo koszt dobrej renowacji, (którą trudno rozpoznać, że była wykonywana) przewyższy wartość całego zegarka. Co do koloru to proponuję powrócić do oryginału pokazanego w poście 1553. Jak się dokopię to pokażę tarczę Delbany po renowacji która w moich kryteriach jest do zaakceptowania.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do renomy Tempusa to wczoraj był u Mnie kolega z forum żeby przymierzyć i zobaczyć 300 m na żywo i też chciał oddać tam swoje zegarki bo wiele o nich słyszał dobrego . dlatego mój post o wizycie już mu wrzuciłem na PW i teraz się też będzie musiał zastanowić czy warto podjąć ryzyko czy poszukać kogoś innego 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele osób poleca różne zakłady czy zegarmistrzów. Nieraz jest tak, że po prostu coś nie wyjdzie, ale ogólny poziom usług jest dobry. Z renowacją tarcz naprawdę jest problem, że jeśli ma być dobra to musi kosztować. Jeżeli wartość zegarka jest mniejsza od kosztów renowacji tarczy wówczas jest problem i zaczyna się kombinowanie. Dlatego też jestem przeciwnikiem renowacji tarcz Delban, bo koszt dobrej renowacji, (którą trudno rozpoznać, że była wykonywana) przewyższy wartość całego zegarka. Co do koloru to proponuję powrócić do oryginału pokazanego w poście 1553. Jak się dokopię to pokażę tarczę Delbany po renowacji która w moich kryteriach jest do zaakceptowania.   

Też się z kolegą zgadzam, ale w tym przypadku kasa też nie była najważniejsza , Oni też o tym wiedzieli . Dlatego tak Jestem rozczarowany

Ale z drugiej strony myślę tak jak pisze kolega , może coś poszło nie tak  i dam im drugą szansę Może się odnajdą i będzie to dla nich nauczka że każdego klienta trzeba szanować

Chciałbym żebyście widzieli jak się zachowywali jak przyszedł drugi klient a Ja im cały czas wytykałem błędy które popełnili

Gdy byłem z Omegą wszystko było cacuś . Dlatego też tam poszedłem z delbaną 

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolor zdecydowanie taki jak był w oryginale.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto Ci powiedział ;) , że to renomowany zakład. Zabierz zegarek i niech Ci oddadzą kasę - przynajmniej część za renowację tarczy sekundnik i koronkę. Jeżeli oryginalną tarczę, sekundnik i koronkę masz załatwić sobie sam, to po co nabijać kasę takim fachowcom. Malowana tarcza pozostanie dalej malowaną, tylko kolory się zmienią, jakość sądzę, że nie. Szukaj oryginałów, a złożyć, to każdy zegarmistrz potrafi.

Popieram Staszka , jeśli masz Sam zdobyć części to bierz zegarek , i zwrot kosztów za spie.......robotę , i trzaśnij drzwiami .

I ruszaj do Marcina Kołdańskiego ( chyba nie będzie to kryptoreklama ) Chronostar .

Poniżej Adriatica  żonki robiona u powyższego :)

I nie kombinować z kolorystyką tylko powrót do miedzi ( brązu)

Szkoda że  jak przyjmowali zegarek do renowacji ( popsucia ) to nie poinformowali że tarczę robi podwykonawca .

A tu taki se link znalazłem ;)http://uhrforum.de/delbana-handaufzug-t37604

Jeśli chodzi o sekundniki to kolega Ulan ma je na pewno

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/90344-koronki-wskazowki-czesci-do-zegarkow-vintage/

Nie mam nic przeciwko że pokazałeś tym ..... jak wygląda oryginał , :) to dla mnie zaszczyt .

A jeśli chodzi o koronkę to daj znać jak Jacek nie będzie jej miał w dobrym stanie , to popatrzę u siebie :)

post-48480-0-12081900-1425387998_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna ta Adriatica :)

Ale bądźmy realistami. Raczej nikt nie odda kasy, mimo, że zegarek zrobiony jest źle. Choć powinien.

Ja robiłem jedną Delbanę gruntownie u Głowackich w Warszawie. Pokazywałem ją gdzieś w innym miejscu, ale wrzucę tu do obejrzenia. Kolorystyka zachowana. Koperta jak na jej stan wyjściowy bardzo ładnie odnowiona, koronka... noo nie jest idealna ale nastąpiła przynajmniej próba dobrania podobnej. Co do reszty to nie ma do czego porównać, bo pierwowzór był w bardzo kiepskim stanie.

post-75614-0-19548100-1425390166_thumb.jpg

post-75614-0-50533900-1425390264_thumb.jpg

post-75614-0-73513800-1425390342_thumb.jpg

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzyk a znasz zegarmistrza z Jaracza przy Magdzie ?  może On coś będzie miał , kiedyś polecili Mi go Domańscy ci jubilerzy , i naprawił i dobrał wskazówki do mojego 100 latka 3 deklowego kieszonkowego 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzyk a znasz zegarmistrza z Jaracza przy Magdzie ?  może On coś będzie miał , kiedyś polecili Mi go Domańscy ci jubilerzy , i naprawił i dobrał wskazówki do mojego 100 latka 3 deklowego kieszonkowego

Niestety nie znam , ale gdy kiedyś szukałem zapadki do naciągu sprężyny do jakiegoś szwajcara to polecił mi go inny zegarmistrz , że tam właśnie dorabiają takie kwiatki ,

Można też wstąpić na Wschodnią tylko teraz jak są takie korki w centrum to chyba jest samobójstwo ,

Jutro na Pw prześlę Ci foto koronki jaką mam to zdecydujesz.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro zadecyduję , ale na razie myślę że zrobię tak . W ramach reklamacji nich przemalują i odtworzą mi tarczę z postu 1553 , jeżeli zdążę załatwić to niech wymienią koronkę i sekundnik.

później zajmę się szukaniem w miarę oryginalnej Tarczy i wtedy na spokojnie wymienię oraz jeśli się nie uda , także sekundnik i koronkę , być może u kogoś innego Pozdrawiam

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że to jest dobre rozwiązanie. Tak jak pisał któryś z poprzedników, trudno by było odzyskać pieniądze, a jeśli powrócą do pierwotnego koloru ( proponuje przeszukać internet i wydrukować kilka zdjcę z tym kolorem tarczy) to już coś. Sekundnik i koronkę z pewnością dobierzesz. Również pozdrawiam i życzę wytrwałości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wreszcie dotarła , nie jest może w najlepszej kondycji ale jeszcze jej nie rusałem :) tylko sesja i na forum ,

Werk    http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?01&ranfft&&2uswk&AS_970

Jak i czy cyka jeszcze nie wiem bo balasn muszę sprawdzić , chyba nie trafiony w kotwicę . :blink: Dziś nie mam czasu jej ruszyć ale już czeka w kolejce .

Koperta to jest chyba tylko jako opakowanie aby reszta się nie popsuła ,

A jest to damka Delbany , choć napisy są już tak wypłowiałe że tylko widać je w dużym przybliżeniu ale jeszcze są widoczne .
Kupując ją nie zwracałem uwagi na kopertę ani na stan , po prostu musiałem mieć taką perełkę w zbiorach . :D
A teraz pozostanie mi jedynie poszukiwanie koperty i pierścienia do owej , ale cóż tam do jednej damki    

Delbana chyba damka?

mostka remontuaru poszukiwałem prze ponad rok także i teraz troszkę poszukiwań mnie czeka :)
A oto i ona . I nie oszczędzajcie słów , walcie wszystko co na duszy :P:D:lol:

post-48480-0-91241800-1425551224_thumb.jpg

post-48480-0-26956200-1425551232_thumb.jpg

post-48480-0-92124200-1425551245_thumb.jpg

post-48480-0-17982200-1425551298_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnię się podoba straszliwie. :D

Ale wiesz, że ja jak i Ty lubię takie styrane życiem egzemplarze. Nooo zupełnie nie wiem czemu. :rolleyes:

Widziałem jakiś czas temu w sieci, bardzo podobną albo nawet taką tarczę w złotej kopercie. Niestety nie mam foty.

Piękna!

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak już się tak rozbujałem to następna damka , której brakuje pierścienia mechanizmu , i znowu poszukiwania . :unsure:
I damek w kolekcji mi przybywa , ale żonka i tak ich nie nosi ;)
Brak sekundnika nie martwi mnie bo go mam :)

post-48480-0-71669300-1425551552_thumb.jpg

post-48480-0-20080200-1425551561_thumb.jpg

post-48480-0-00366500-1425551567_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie to wszystko napisałeś, myślę o tej z dolną sekundą. ;)  Bardzo ciekawa i rzadka, fajne indeksy. Gratuluję pięknie rozrastającej się kolekcji. Ja mam coś ostatnio pecha, kolejna przegrana licytacja, ale trzymam się pewnego pułapu cenowego i nie chcę iść na maxa. Ta druga też ciekawa, choć częściej spotykana. Gratuluję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie to wszystko napisałeś, myślę o tej z dolną sekundą. ;)  Bardzo ciekawa i rzadka, fajne indeksy. Gratuluję pięknie rozrastającej się kolekcji. Ja mam coś ostatnio pecha, kolejna przegrana licytacja, ale trzymam się pewnego pułapu cenowego i nie chcę iść na maxa. Ta druga też ciekawa, choć częściej spotykana. Gratuluję. 

A dziękuję , ja także mam ustalony swój limit którego się trzymam , a ta z subsek. nie była aż tak  droga :)

jeśli chodzi o drugi egzemplarz to najczęściej widuje się najwięcej takich na FEF 400

post-48480-0-06699200-1425554663_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panowie to coś znalazłem na części Czy tarcza jest oryginalna ? może przełożyć do mojego zamiast wkładać malowaną ?

Gdyby tak  resztą części mogę podzielić się z kolegami za friko

post-38106-0-31753800-1425649595_thumb.jpg

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panowie to coś znalazłem na części Czy tarcza jest oryginalna ? może przełożyć do mojego zamiast wkładać malowaną ?

A może tak lepsze zdjęcie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem przerzuciłem je z  portalu który jest zaznaczony o ile jest to jeszcze aktualne

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sawcio68, znalazłem to ogłoszenie. Są tam nieco leprze zdjęcia i o ile można się na nich oprzeć, to przychylałbym się raczej ku oryginalności tej tarczy. Ale prawda jest taka, że trzeba by mieć zdjęcia macro świetnej jakości, których prawdopodobnie sprzedający ci nie zrobi, albo najlepiej mieć zegarek w ręku, żeby mieć jako taką pewność.

Tutaj coś wyciągnąłem ale słabe to jest cały czas.

Kliknij, żeby powiększyć.

post-75614-0-00354400-1425654786_thumb.jpg

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fachowcem to nie jestem , ale na tym zdjęciu widzę przebarwienia , trudno zaczekam jeszcze, po za tym w niedzielę  spotykam się z Jerzykiem osobiście i najwyżej sprawę doboru i kupna dobrej tarczy oddam w ręce fachowca chyba tak będzie najrozsądniej Pozdrawiam

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi