Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

EEE nawet dobra fota tylko nie myśl że marudzę ale tej  mógłbyś strzelić ostrą fotkę od przodu aby była dobrze widoczne logo Delbany z opisem.

Już wytłumaczę dlaczego : posłuży mi do stworzenia bazy porównawczej malowanych Log Delbana .

I jeśli nie masz nic przeciwko temu skorzystałbym z Twojego zdjęcia ( oczywiście fragment tarczy ) kiedyś zamieszczę w poście o oryginalności

Ponawiam prośbę a chodzi o foto tej z sub sekundą.

Poza tym fajna kolekcja , uratowanych od zapomnienia , ale może będę się powtarzał moze też pokazałbyś w jakiej kondycji są werki , bo jak na razie powiela się sytuacja z Atlanticów :ph34r:

A i tak jak Staszek napisał jakbyś chciał coś wyrzucić to daj znać na PW ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-79147-0-18145500-1428431626_thumb.jpgWszystkie moje eksponaty są sprawne, sprawdzone i szkła wymienione,NIE myte,nie malowane,itd.pozostawione w oryginalnym stanie takie jakie lubię.nazbierały się i są.nie pokazuję środków,dekli,koronek,bo to nie ma sensu pokazywać tego samego setki tysięcy razy i opisywania,a jak coś będzie fajnego to ja pokażę.A z Delbanami nie brałem ślubu i coś pewnie pomyślę .dobra,dzisiaj taki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, ciekawe te Twoje Delbany, takie niepoprawiane, naturalne i jest w tym jakaś metoda na kolekcjonowanie.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest najlepiej pozostawić w takim stanie jakie są,no ewentualnie uzupełnić braki,wskazówka,koronka no i szkło,oczywiście stare plexi. wasze są naprawdę fajne,a szczególnie te rzadkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku chce się mieć dużo, później ładne, a na końcu okazy, ale co z tego wychodzi....? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostała mi się delbanowa dameczka.
Złota koperta w bardzo dobrym stanie, mechanizm w idealnym stanie, włącznie ze śrubą tiretu, ładny, nie porysowany dekielek, oryginalna, nie wytarta koronka, ładne wskazówki z oryginalnym wypełnieniem, dostała nowe szkiełko i paseczek ale ta tarcza...
Masakra jakaś. Nie wiem w ogóle jak i czym to ugryźć. Celowo pisze w tym temacie, bo wiem, że macie większe doświadczenie w tarczach delbanowych.

Wiem, że nie ma w tej kwestii złotego środka, wiem, że każda tarcza może zachowywać się inaczej. Również mam osobiste doświadczenia w tym względzie. Ale może ktoś, coś wie więcej, może ktoś już taką tarczę próbował doczyścić i może coś podpowiedzieć.

Pomóżcie, proszę. Dajcie jakąś radę.

32dfe74b0d13d264e4636be4b5e0f38c.jpg

6e35faeeb34a00a6382e098158bc8deb.jpg

b9bf7845260c2e02aecb7c3c3276b0ad.jpg

Jak doprowadzę do ładu (o ile się uda) to pokażę w całości.

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arku daj do kryminalnych to zdejmą linie papilarne z tarczy i nakopią temu co to zrobił :angry::(
A tarcza moim zdaniem tylko do odnowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oto i Ona druga w zbiorach , tyle że pierwsza nie ma koperty , a ta jest z kopertą choć jestem ciekaw czy taka powinna być , mechanizm pasuje  do koperty choć nie ma pierścienia , trzeba będzie coś znowu szukać :blink:

post-48480-0-84529200-1428486366_thumb.jpg

post-48480-0-84710900-1428486383_thumb.jpg

post-48480-0-52094700-1428486393_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz ubranko i w ubranku :) ubranko jest srebrne

post-48480-0-70021000-1428486466_thumb.jpg

post-48480-0-41996600-1428486473_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do mojej tarczy. Nie wiem co to za cholera jest. Na razie próbowałem delikatnie na sucho ale nie schodzi. Boję się, że może to być jakiś lakier :(

Wolałbym jej nie odnawiać. Zostawić tak też nie bardzo... Sam nie wiem co z nią zrobić...

Co do Twojej kolejnej damki... powiem krótko:

No rewelacja! To jest to to co lubię najbardziej! Takie staruszki są bezkonkurencyjne! :)

Jaka jest średnica koperty?

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na sucho nie pójdzie, widać, że wierzchnia warstwa (lakier, werniks) jest poprzecierany. Gdyby udało Ci się po namoczeniu zdjąć tylko wierzchnia warstwę to pod spodem zostanie baza plus napisy z podziałką, ale trzeba to robić bardzo delikatnie, żeby nie zjechać do żywej blachy. :D 

Jurek Delbana super i zaskoczyłeś mnie z ta kopertą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to lakier to od wody z mydłem nie zejdzie. Nie ma bata. :( Jeśli coś innego to jest szansa.

Ale mimo wszystko spróbuję, bo w tym stanie to i tak do d... się nadaje. Jak nie wyjdzie, to albo zostawię zmytą, albo będę szukał innej do włożenia.

Jak myślisz czy zbyt długie moczenie może, w przypadku tej tarczy destrukcyjnie wpłynąć na indeksy malowane?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-79147-0-92324600-1428514717_thumb.jpgPodziwiam,w proszku do prania vizyr niemiecki,nie nasze markietowe bo to wapno i cement,zostawić na pół dnia w ciepłej wodzie,a potem z płukać wodą.Moje atl. del. adriat. palas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jest jakiś pomysł.

Jak środki delikatne nie dadzą rady to pomyśle nad powyższym. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-79147-0-26191700-1428516781_thumb.jpgta Twoją to chyba na rogach u samego belzebuba siedziała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda zegarek jest bardzo zniszczony i nic więcej z tarczą nie da się zrobić, ale ponieważ jest to moja pierwsza damska Delbana z dolną sekunda, wobec tego do następnego w lepszym stanie pozostanie na pewno w kolekcji.   

post-57210-0-48483600-1428526852_thumb.jpg

post-57210-0-44219300-1428526857_thumb.jpg

post-57210-0-74071200-1428526860_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dekielek i mechanizm jest super. Na dekielku wybite 970 - czyżby numer mechanizmu?

post-57210-0-96434400-1428527055_thumb.jpg

post-57210-0-26488400-1428527061_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza słaba, ale to zawsze Delbana, może następna będzie lepsza, chyba będzie :D .

post-57210-0-12544900-1428527134_thumb.jpg

post-57210-0-66904300-1428527181_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj jaka by nie była i tak zasiliła kolekcję a następna to na pewno będzie :D
A dekiel jakby prosto z faktory Delbana
Ty Staszku jesteś w tej dobrej sytuacji że masz kopertę i pierścień dociskowy , ja w pierwszej nie mam ani tego ani tego , a druga ma brak pierścienia .

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kupiłem sobie dzisiaj pudełko na zegarki od znajomego jubilera Tylko trzeba je powoli zapełnić

post-38106-0-50012600-1428595699_thumb.jpeg

post-38106-0-20945500-1428595810_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem podać średnicy koperty jest to 22 mm z malutkim plusem :-)

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dogadałem z gościem z O....X  i wziąłem ,na razie bez paska  to ten z bindytatorem

post-38106-0-52065900-1428597267_thumb.jpeg

post-38106-0-03769200-1428597287_thumb.jpeg

post-38106-0-48820500-1428597307_thumb.jpeg

post-38106-0-22421500-1428597325_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super. To bardzo, ładny i rzadki zegarek. Miałem nawet chęć się koło niego zakręcić, gdybyś go nie brał. Ale ponieważ to Ty go wyłuskałeś i pokazałeś na forum, to nie chciałem robić Ci świństwa :rolleyes:

Gratuluje :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi