Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mietek

Gustav Becker kwadransowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Z racji, że jest to mój pierwszy otwierany temat, więc coś o sobie.

Więc tak od pewnego czasu jestem pasjonatem starych zegarów. Kolekcjonerem się nie nazywam, bo kolekcja moja jest zbyt skromna może nie w ilości jak, w jakości zbiorów. Z racji niewielkich zasobów finansowych skupiam się na ratowaniu starych zegarów takich zapomnianych często porzuconych w jakiś piwnicach, strychach. Od samego początku staram się sam sobie radzić z problemami związanymi z jak ja to określam udzielaniem pierwszej pomocy. Do czasu, kiedy mieszkałem w Krakowie miałem szerszy dostęp do fachowców w tym temacie, którzy udzielali dobrych rad i poklepali po plecach widząc moje zaangażowanie w tym temacie. Obecnie mieszkam w małej miejscowości gdzie ciężko o fachowe wsparcie. To tak na wstępie w drodze szacunku dla zegarmistrzów i pasjonatów tego forum. Wiem ze nie ładnie jest prosić nie dając nic w zamian, może kiedyś się na tyle nauczę ze tez pomogę.

A teraz mój problem. Ostatnio udało się mi zdobyć myślę ze piękny i jeden z lepszych mechanizmów z renomowanej firmy Gustav Becker.Jest to mechanizm kwadransowy z gangiem pięciostrunowym.

Zakupiłem go, jako komplet zegara bez obudowy. Od tygodnia przeszukuje Internet w celu wyszukania podobnego kompletnego zegara. W celu potwierdzenia czy posiadane części składowe stanowią komplet i jak dobrać do niego skrzynkę. Pragnę dodać ze mechanizm chodu jest w pełni sprawny mały problem tylko z funkcją bicia. Z tego, co zauważyłem przyczyna leży po stronie nieodpowiedniego złożenia mechanizmu przez poprzednika. Proszę o jak najwięcej informacji o tym mechanizmie jak i całym zegarze. Dołączam zdjęcia

post-27291-0-46358100-1304849615_thumb.jpg

post-27291-0-50735000-1304849649_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy werk jest sygnowany i czy ma numery seryjne ? Na Twoim zdjęciu tego nie widać.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy werk jest sygnowany i czy ma numery seryjne ? Na Twoim zdjęciu tego nie widać.

[/quote

Dzięki za szybka odpowiedź.

Oczywiście ma sygnatury dołączam zdjęcia

post-27291-0-99972300-1304853077_thumb.jpg

post-27291-0-12286100-1304853098_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli trzeba by coś dobrać z katalogu na rok 1912...

post-6402-0-99984800-1304856696_thumb.jpg

post-6402-0-90252300-1304856697_thumb.jpg

post-6402-0-85403900-1304856698_thumb.jpg

post-6402-0-65218300-1304856898_thumb.png

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki z podpowiedź tak właśnie myślałem ze to ten okres. Posiadam ze dwa, Beckery z tego okresu i będę przymierzał. Mam wątpliwości, co do szerokości wewnętrznej skrzyni (pomierzymy zobaczymy)

W każdym razie dziękuje za podpowiedzi i zdjęcia z katalogu. Jeśli mogę prosić o ocenę mechanizmu i ewentualne zdjęcia oryginału. Podaje adres email, jeśli chciałby ktoś przesłać bezpośrednio.

[email protected]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie

Ponawiam prośbę o zdjęcia oryginalnego zegara z tym mechanizmem, bo w dalszym ciągu mam problem z doborem skrzyni. A konkretnie mam problem z mocowaniem mechanizmu w skrzyni

Typowe skrzynie zegarów Gustawa Beckera z tego okresu wg. podpowiedzi kolegi, tarant? posiadają sanki drewniane i problem w wysokości montażu w skrzyni. W trakcie testów wyszło ze mechanizm powinien być około pięciu centymetrów niżej ( ja wiem ze można dopasować, ale pozostaną otwory). Z racji wielkości jak i ciężaru mechanizmu sanki metalowe raczej nie wchodzą w grę. Oczywiście mogę się mylić. Więc proszę i pytam o rade zanim zacznę przerabiać skrzynie. Kolejny problem to umiejscowienie gongu w skrzyni.

Z góry dziękuje za porady.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki zegar, tylko z mechanizmem westminsterskim. Czeka w kolejce na renowacje :) . To nie mechanizm ma być obniżony tylko gong podniesiony, wchodzi w górkę. Jak będę w domu za kilka dni to zrobię zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalezione w sieci:

post-22303-0-30395800-1305492895_thumb.jpg post-22303-0-46749700-1305493087_thumb.jpg

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki zegar, tylko z mechanizmem westminsterskim. Czeka w kolejce na renowacje :) . To nie mechanizm ma być obniżony tylko gong podniesiony, wchodzi w górkę. Jak będę w domu za kilka dni to zrobię zdjęcia.

Dzięki za podpowiedź, ale musze obstawać przy swoim odnośnie położenia sanek w skrzyni

Dołączam zdjęcie gdzie widać różnice. Po dokładniejszych pomiarach sanki muszą być obniżone o przeszło trzy centymetry Dołączam zdjęcie gdzie widać różnice. Po dokładniejszych pomiarach sanki muszą być obniżone o przeszło trzy centymetry.

Znalezione w sieci:

post-22303-0-30395800-1305492895_thumb.jpg post-22303-0-46749700-1305493087_thumb.jpg

Dzięki za zdjęcia pomogło mi to rozwiązać :) problem z montażem gangu

post-27291-0-81022900-1305558015_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to wygląda w moim

4b0e24e1f0f2f667m.jpgd9b785cd9afbc039m.jpg1de9a30eeb98dc9dm.jpgd0562bc92d6758e0m.jpg79790d228e91eaa1m.jpg83d569969d1aee39m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje koledze za zdjęcia i na pierwszy rzut okiem widać ze mam dwa wyjścia musze szukać skrzyni od zegara kwadransowego Gustawa Beckera gdzie sanki są obniżone lub zgodzić się z pozostawionymi otworkami po wkrętach i przesunąć sanki niżej. Mam prośbę do kolegi klysek

o dokonanie pomiaru odległości od góry do wsuwek sanek. Ułatwi mi to bardzo sprawę z przeróbką skrzyni.

MOD EDIT

Proszę nie cytować zdjęć. To niepotrzebnie przeciąża serwer (vide regulamin).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam prośbę o zdjęcia oryginalnego zegara z tym mechanizmem, bo w dalszym ciągu mam problem z doborem skrzyni. A konkretnie mam problem z mocowaniem mechanizmu w skrzyni

Typowe skrzynie zegarów Gustawa Beckera z tego okresu wg. podpowiedzi kolegi, tarant? posiadają sanki drewniane i problem w wysokości montażu w skrzyni. W trakcie testów wyszło ze mechanizm powinien być około pięciu centymetrów niżej ( ja wiem ze można dopasować, ale pozostaną otwory). Z racji wielkości jak i ciężaru mechanizmu sanki metalowe raczej nie wchodzą w grę. Oczywiście mogę się mylić. Więc proszę i pytam o rade zanim zacznę przerabiać skrzynie. Kolejny problem to umiejscowienie gongu w skrzyni.

Półka z tym mechanizmem musi być oczywiście niżej. Kluczową jest wysokość mocowania gongu nad półką. Załączam zdjęcia mojego zegara, to prawie taki sam mechanizm tylko na dłuższe wahadło.

post-22303-0-24376800-1305668437_thumb.jpg post-22303-0-67234600-1305668566_thumb.jpg post-22303-0-69569900-1305668481_thumb.jpg

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.