mietek 0 #1 Napisano 8 Maja 2011 Witam wszystkich Z racji, że jest to mój pierwszy otwierany temat, więc coś o sobie.Więc tak od pewnego czasu jestem pasjonatem starych zegarów. Kolekcjonerem się nie nazywam, bo kolekcja moja jest zbyt skromna może nie w ilości jak, w jakości zbiorów. Z racji niewielkich zasobów finansowych skupiam się na ratowaniu starych zegarów takich zapomnianych często porzuconych w jakiś piwnicach, strychach. Od samego początku staram się sam sobie radzić z problemami związanymi z jak ja to określam udzielaniem pierwszej pomocy. Do czasu, kiedy mieszkałem w Krakowie miałem szerszy dostęp do fachowców w tym temacie, którzy udzielali dobrych rad i poklepali po plecach widząc moje zaangażowanie w tym temacie. Obecnie mieszkam w małej miejscowości gdzie ciężko o fachowe wsparcie. To tak na wstępie w drodze szacunku dla zegarmistrzów i pasjonatów tego forum. Wiem ze nie ładnie jest prosić nie dając nic w zamian, może kiedyś się na tyle nauczę ze tez pomogę. A teraz mój problem. Ostatnio udało się mi zdobyć myślę ze piękny i jeden z lepszych mechanizmów z renomowanej firmy Gustav Becker.Jest to mechanizm kwadransowy z gangiem pięciostrunowym. Zakupiłem go, jako komplet zegara bez obudowy. Od tygodnia przeszukuje Internet w celu wyszukania podobnego kompletnego zegara. W celu potwierdzenia czy posiadane części składowe stanowią komplet i jak dobrać do niego skrzynkę. Pragnę dodać ze mechanizm chodu jest w pełni sprawny mały problem tylko z funkcją bicia. Z tego, co zauważyłem przyczyna leży po stronie nieodpowiedniego złożenia mechanizmu przez poprzednika. Proszę o jak najwięcej informacji o tym mechanizmie jak i całym zegarze. Dołączam zdjęcia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2980 #2 Napisano 8 Maja 2011 Czy werk jest sygnowany i czy ma numery seryjne ? Na Twoim zdjęciu tego nie widać. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mietek 0 #3 Napisano 8 Maja 2011 Czy werk jest sygnowany i czy ma numery seryjne ? Na Twoim zdjęciu tego nie widać.[/quoteDzięki za szybka odpowiedź.Oczywiście ma sygnatury dołączam zdjęcia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2980 #4 Napisano 8 Maja 2011 Czyli trzeba by coś dobrać z katalogu na rok 1912... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mietek 0 #5 Napisano 8 Maja 2011 Dzięki z podpowiedź tak właśnie myślałem ze to ten okres. Posiadam ze dwa, Beckery z tego okresu i będę przymierzał. Mam wątpliwości, co do szerokości wewnętrznej skrzyni (pomierzymy zobaczymy) W każdym razie dziękuje za podpowiedzi i zdjęcia z katalogu. Jeśli mogę prosić o ocenę mechanizmu i ewentualne zdjęcia oryginału. Podaje adres email, jeśli chciałby ktoś przesłać bezpośrednio.[email protected] 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mietek 0 #6 Napisano 15 Maja 2011 Witam ponownie Ponawiam prośbę o zdjęcia oryginalnego zegara z tym mechanizmem, bo w dalszym ciągu mam problem z doborem skrzyni. A konkretnie mam problem z mocowaniem mechanizmu w skrzyni Typowe skrzynie zegarów Gustawa Beckera z tego okresu wg. podpowiedzi kolegi, tarant? posiadają sanki drewniane i problem w wysokości montażu w skrzyni. W trakcie testów wyszło ze mechanizm powinien być około pięciu centymetrów niżej ( ja wiem ze można dopasować, ale pozostaną otwory). Z racji wielkości jak i ciężaru mechanizmu sanki metalowe raczej nie wchodzą w grę. Oczywiście mogę się mylić. Więc proszę i pytam o rade zanim zacznę przerabiać skrzynie. Kolejny problem to umiejscowienie gongu w skrzyni. Z góry dziękuje za porady. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klysek 32 #7 Napisano 15 Maja 2011 Mam taki zegar, tylko z mechanizmem westminsterskim. Czeka w kolejce na renowacje . To nie mechanizm ma być obniżony tylko gong podniesiony, wchodzi w górkę. Jak będę w domu za kilka dni to zrobię zdjęcia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #8 Napisano 15 Maja 2011 Znalezione w sieci: 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mietek 0 #9 Napisano 16 Maja 2011 Mam taki zegar, tylko z mechanizmem westminsterskim. Czeka w kolejce na renowacje . To nie mechanizm ma być obniżony tylko gong podniesiony, wchodzi w górkę. Jak będę w domu za kilka dni to zrobię zdjęcia. Dzięki za podpowiedź, ale musze obstawać przy swoim odnośnie położenia sanek w skrzyni Dołączam zdjęcie gdzie widać różnice. Po dokładniejszych pomiarach sanki muszą być obniżone o przeszło trzy centymetry Dołączam zdjęcie gdzie widać różnice. Po dokładniejszych pomiarach sanki muszą być obniżone o przeszło trzy centymetry. Znalezione w sieci: Dzięki za zdjęcia pomogło mi to rozwiązać problem z montażem gangu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klysek 32 #10 Napisano 17 Maja 2011 Tak to wygląda w moim 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mietek 0 #11 Napisano 17 Maja 2011 Dziękuje koledze za zdjęcia i na pierwszy rzut okiem widać ze mam dwa wyjścia musze szukać skrzyni od zegara kwadransowego Gustawa Beckera gdzie sanki są obniżone lub zgodzić się z pozostawionymi otworkami po wkrętach i przesunąć sanki niżej. Mam prośbę do kolegi klyseko dokonanie pomiaru odległości od góry do wsuwek sanek. Ułatwi mi to bardzo sprawę z przeróbką skrzyni. MOD EDITProszę nie cytować zdjęć. To niepotrzebnie przeciąża serwer (vide regulamin). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #12 Napisano 17 Maja 2011 Ponawiam prośbę o zdjęcia oryginalnego zegara z tym mechanizmem, bo w dalszym ciągu mam problem z doborem skrzyni. A konkretnie mam problem z mocowaniem mechanizmu w skrzyni Typowe skrzynie zegarów Gustawa Beckera z tego okresu wg. podpowiedzi kolegi, tarant? posiadają sanki drewniane i problem w wysokości montażu w skrzyni. W trakcie testów wyszło ze mechanizm powinien być około pięciu centymetrów niżej ( ja wiem ze można dopasować, ale pozostaną otwory). Z racji wielkości jak i ciężaru mechanizmu sanki metalowe raczej nie wchodzą w grę. Oczywiście mogę się mylić. Więc proszę i pytam o rade zanim zacznę przerabiać skrzynie. Kolejny problem to umiejscowienie gongu w skrzyni. Półka z tym mechanizmem musi być oczywiście niżej. Kluczową jest wysokość mocowania gongu nad półką. Załączam zdjęcia mojego zegara, to prawie taki sam mechanizm tylko na dłuższe wahadło. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach