Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

gilna

Wychwyt cylindrowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Chciałabym prosić kolegów zegarmistrzów o pomoc przy naprawie zegarka kieszonkowego z wychwytem cylindrowym.Przyznam ,że wiedzę teoretyczną na ten temat posiadam,gorzej z praktyką.Dawno takiego zegarka nie naprawiałam i nie wiem na co zwrócić szczególnie uwagę.Zegarek wyczyściłam,widocznych uszkodzeń nie zauważyłam,balans porusza się swobodnie mimo to zegarek nie chodzi.gdzie szukać przyczyny?Maria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Chciałabym prosić kolegów zegarmistrzów o pomoc przy naprawie zegarka kieszonkowego z wychwytem cylindrowym.Przyznam ,że wiedzę teoretyczną na ten temat posiadam,gorzej z praktyką.Dawno takiego zegarka nie naprawiałam i nie wiem na co zwrócić szczególnie uwagę.Zegarek wyczyściłam,widocznych uszkodzeń nie zauważyłam,balans porusza się swobodnie mimo to zegarek nie chodzi.gdzie szukać przyczyny?Maria

A cylinder nie jest "wytarty", tampony całe?

Patrzysz na mechanizm w realu i nic nie widzisz, a my mamy zgadnąć co się stało bez patrzenia?

Możliwych przyczyn jest pewnie ze setka, dwie podałem na wstępie.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tampony pewnie są w porządku skoro balans porusza się swobodnie, musisz oglądnąć dokładnie cylinder czy wargi ma ostre, bo jeśli są wytarte to zegarek niestety nie będzie chciał chodzić, sprawdzić kółko wychwytowe czy zęby nie są zaokrąglone lub pogięte, ustawić dokładnie głębokość zazębienia, przy zbyt głębokim również będzie się zatrzymywał, sprawdzić luzy zębów w cylindrze, wielkość amplitudy balansu, itp. itp.

Błędów tak jak napisał kol. Ratyński może tam być setka, wiec musisz wykorzystać swoją wiedzę teoretyczną i po prostu po kolei to posprawdzać gdyż nikt nie jest w stanie tego odgadnąć bez dokładnego oglądnięcia zegarka.

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Często też zegarki te są już po jakiś grzebaniach gdzie cylindry są żle nabite na włos(żle wycentrowane względem wychwytu),żle nabite są tampony przez co szczelina cylindra z wargami są za wysoko/za nisko,lub też żle dobrany jest cylinder.Zdejmij balans cylindrowy i zobacz czy po delikatnym przekreceniu koronką idą koła bo być może problem jest na zębach,czopach,bębnie, sprężynie, pozatym ściagnij nakrywki i je obejrzyj bo to że balans się kiwa......... to jeszcze za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!Dzięki koledzy za szybką odpowiedz :o Uwagi są bardzo cenne.Jak iuż wspomniałam zegarek wyczyściłam,zazębienia są ok. bo przy poruszaniu koroną kółka zazębiają się swobodnie.Łożyska z pokrywkami też odkręciłam i naoliwiłam.Myślę,że Jan może mieć rację z głębokością zazębienia i luzami zębów w cylindrze.Jeszcze raz dziękuję będę szukać. :) pozdrawiam Maria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.