Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

barteq891

Tough Solar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam do Was pytanie, jaka jest mniej więcej żywotność takiego akumulatorka np w GS-1100-1AER lub w Risemanie ?

W GS jest CTL1025 ;)

Z góry dzięki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 00110010000010011001

Nikt ci na to pytanie nie odpowie poniewaz GS-1100 pojawil sie w 2007 roku czyli zbyt wczesnie na to. Wszytko zalezy jak intensywnie byl eksploatowany zegarek tzn. jak czesto byl ladowany akumulator lub nie byl, zalezy tez jak czesto uzywales funkcji w zegarku stopera, alarmu... . Mozna sobie tak dywagowac a i tak nie da sie wprost jednoznacznie odpowiedziec na to pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt ci na to pytanie nie odpowie poniewaz GS-1100 pojawil sie w 2007 roku czyli zbyt wczesnie na to. Wszytko zalezy jak intensywnie byl eksploatowany zegarek tzn. jak czesto byl ladowany akumulator lub nie byl, zalezy tez jak czesto uzywales funkcji w zegarku stopera, alarmu... . Mozna sobie tak dywagowac a i tak nie da sie wprost jednoznacznie odpowiedziec na to pytanie.

Dzięki za odpowiedź ;) co do ewentualnych wymian akumulatorka to jak sądzisz, nie powinno być problemów, oczywiście kiedy przyjdzie na to potrzeba ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja Ci odpowiem na to pytanie

mam Casio dw-1400 z 2006 roku i akumulatorek już ledwo zipie

poza tym na zagranicznych forach można znaleźć podobne opinie odnośnie Citizena, że średnia to 6 lat

są takie co padają po 4 i takie, które dożywają 8 - jak napisał poprzednik wszystko zależy od użytkowania, temperatur, ile przeleżał w magazynie od wyprodukowania

generalnie sprawa jest prosta i nie ma co filozofować, każdy akumulator/bateria czy będzie się o nią dbało bardziej lub mniej - czy będzie używana czy schowana do szafki(przykład laptop) po takim czasie straci swoje właściwości magazynowania prądu.

dlatego nie każdy chce dopłacać za Tough Solar bo przy średnim czasie życia g-shocka 8lat (znudzenia/zgubienia/zniszczenia/sparciałe gumy osłon) raz na 3/4 lata można sobie wymienić baterię za 20zł i dać zarobić zegarmistrzowi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie sądziłem że aż tak słabo wypadają te akumulatorki, mam nadzieję , żę u mnie będzie lepiej ;) ale rozglądam się za g-shockiem który byłby równie funkcjonalny co GS (chodzi o noszenie zegarka do pracy ale i do luźnego ubioru)ale na baterię, co sądzicie o modelu G-7800-1ER? Czy ktoś może taki posiada i mógłby wstawić jakieś foto jak prezentuje się np. z koszulą ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Citizen to nie Casio, Eco-Drive to nie Tough Solar. Jesli 8 lat ma wytrzymac to niezly wynik, gdyz nowy akumulator kosztuje obecnie okolo 50zl, natomiast przy wymianie zwyklego akumulatora co 2 lata w cenie 20zl to daje koszt w przeciagu 8 lat 80zl nie liczac kosztow dla "zegarmistrza bateryjkarzyka" wiec?

W dodatku plusem niewatpliwie jest to iz zegarka z tough solarem nie trzeba otwierac co te 2 lata, co wplywa na szczelnosc zegarka.

Pozostaje tez kwestia dostepu do takiego akumulatora, poniewaz w nowszych modelach sa juz inne stosowane typy baterii.

Poza tym technologia idzie na przod tzn., ze i akumulatory ladowalne beda/powinny byc doskonalsze.

Jesli chodzi o GS-1100 to bym sie nie martwil szczegolnie o akumumulator, chocby ze wzgledu na to iz nie ma on zbyt wielu funkcji i operacji do wykonywania podczas swojej pracy jak to jest w przypadku RISEMANa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak narazie na szczęście problem wymian akumulatorków mnie nie dotyczy i mam nadzieję, że jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie zanim będzie taka potrzeba ;)

a co sądzisz o wyborze tego modelu G-7800-1ER ?

Czy bedzie pasował do koszuli?

Niby na googlach widziałem jakieś przykładowe zdjęcia ale są one głównie na zasadzie podstawiona ręka w koszuli i wklejone zdjęcie zegarka :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że g-shock do koszuli tylko ewentualnie sportowej...chyba, że ktoś strasznie uparty ;)

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe ;) ale powiem że GS jak najbardziej kwalifikuje się do zakładania do koszuli ;) a i risemana wiele razy zdarzało mi się do takowej zakladać(nie sportowej) :)

Wiem, że to rzecz gustu, ale sądzę, że powinien wyglądać nie najgorzej w takim połączeniu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że g-shock do koszuli tylko ewentualnie sportowej...chyba, że ktoś strasznie uparty ;)

;)

1024.jpg?md=1299584209000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za zdjęcie, ale GS to mam i wiem jak wygląda w połączeniu z koszulą, bardziej interesuje mnie połączenie z modelem G-7800-1ER którego mam zamiar nabyć w niedługim czasie ;)

ale za foto i tak dziękuję ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

00110010000010011001

Miałem na myśli "normalne" dżiszoki ;)

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co sądzicie o modelu G-7800-1ER? Czy ktoś może taki posiada i mógłby wstawić jakieś foto jak prezentuje się np. z koszulą ? ;)

do "sportowej" letniej koszuli wyciągniętej ze spodni na krótki rękaw będzie pasował

do oficjalnego stroju wizytowego jak na zdejęciu to już raczej średnio jeżeli ktoś chce zachować kanony dobrego smaku( oststnimi czasy pojęcie względne-wszystko podobno można złamać)

tydzien temu oglądałem w TT wersję g-7800 całą w kolorze szarym - napiszę tylko jedno słowo "straszna", ale sam zegarek fajny i myślę, że w naturalnym kolorze będzie całkiem spoko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum chciałbym się ze wszystkimi przywitać i jednocześnie zadać pytanie dotyczące akumulatorka w risemanie:

Czy jeżeli po kilku latach użytkowania spadnie znacząco jego wydajność, zostanie on wymieniony w ramach gwarancji (podstawowej 3 letniej lub przedłużonej do 6 lat), czy też serwis karze sobie za taką wymianę zapłacić.

Z jednej strony zgodnie z zapisem w karcie gwarancyjnej gwarancja nie obejmuje wymiany baterii (co jest całkiem logiczne), z drugiej strony akumulatorek to nie do końca bateria i użytkownik nie ma większego wpływu na sposób jego ładowania i rozładowywania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

po kilku latach wymiana bedzie odpłatna,ale w TT Zibi [o ile dobrze kojarze] jest tak,ze jak do roku okaże sie kiepski aku to wymienią za free..ale to musiałbys sprawdzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego nie każdy chce dopłacać za Tough Solar bo przy średnim czasie życia g-shocka 8lat (znudzenia/zgubienia/zniszczenia/sparciałe gumy osłon) raz na 3/4 lata można sobie wymienić baterię za 20zł i dać zarobić zegarmistrzowi :lol:

Wymiana baterii co 3-4 lata to przyklad katalogowy, wedlug danych producenta.

Jesli bym na baterii uzywal tyle razy alarmow, podswietlenia i auto backlight co teraz na ukumulatorku to sadze, ze musialbym wymienic baterie po 1-1,5 roku. Dlatego doplacanie do TS ma sens (przynajmniej w moim przypadku). No i nie ma ryzyka, ze zegarek wysiadzie np. na wakacjach.

Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.