Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Yenjay

Jak sprawdziac wodoszczelnosc??

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam pytanie z czystej ciekawości - do osób które testowały, lub miały okazję widzieć taki test szczelności zegarka w serwisie, co w przypadku kiedy zegarek nie przejdzie testu? (Bo jak mniemam przeprowadza się go w zanurzeniu) Zegarek zostaje więc zalany... I co potem? :) To odbywa się na ryzyko właściciela zegarka?

W dobrym serwisie przeprowadza się test suchy gdzie dobiera się specjalny program dla różnych klas wodoszczelności i materiałów z których wykonano kopertę i szkło. mikrometryczne czujniki badaja ugięcia koperty pod wpływem ciśnienia i podciśnienia. ZWykle wyłapuje się tak podstawowe błędy szeczlności.

Następnie prawdziwe zegarki do nurkowania bada się w tzw. natatorze. jest to prawdziwy mokry test w wodzie pod ciśnieniem nawet do 35 atmosfer. Ostateczny test przeprowadzany jest na kompletnym zegarku. Tylko wtedy można mieć pewność że ostanie złożenie i wszystkich elementy koperty były ok.

post-36033-0-19443500-1341438077_thumb.jpg

post-36033-0-17873800-1341438102_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój domowy zestaw do testowania szczelności składa się z:

niewielkiego słoja i 1.5 l butelki moco gazowanej wody sodowej.

Zamknięta koperta (bez werka) ---> do słoja.

Ostrożnie zalewam mineralną.

Zakręcam na maxa wieczko.

Bardzo mocno potrząsam żeby dać gaz aż wieczko się uniesie.

Dociskam wieczko.

--- podejżewam, że dużego ciśnienia nie uzyskuję ale sprawdzone tą metodą koperty nigdy nie przepuściły mi wody z jeziora przy

a ) normalnym pływaniu

b ) skokach z pomostu

c) "nurkowaniu" -do 3m

Jeżeli jednak po mojej próbie w środku koperty była woda to na pewno byłaby i przy wiekszym ciśnieniu.

------

Obecnie pracuję nad udoskonaleniem urządzenia tzn. dodaniem wentyla i nożnej pompki samochodowej z manometrem :)

Tempus fugit - ... zegarek manet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój domowy zestaw do testowania szczelności składa się z:

niewielkiego słoja i 1.5 l butelki moco gazowanej wody sodowej.

Zamknięta koperta (bez werka) ---> do słoja.

Ostrożnie zalewam mineralną.

Zakręcam na maxa wieczko.

Bardzo mocno potrząsam żeby dać gaz aż wieczko się uniesie.

Dociskam wieczko.

--- podejżewam, że dużego ciśnienia nie uzyskuję ale sprawdzone tą metodą koperty nigdy nie przepuściły mi wody z jeziora przy

a ) normalnym pływaniu

b ) skokach z pomostu

c) "nurkowaniu" -do 3m

Jeżeli jednak po mojej próbie w środku koperty była woda to na pewno byłaby i przy wiekszym ciśnieniu.

------

Obecnie pracuję nad udoskonaleniem urządzenia tzn. dodaniem wentyla i nożnej pompki samochodowej z manometrem :)

No jestem pod wrażeniem ale sloik tego nowego zestawu udoskonaleń może nie wytrzymać. Ale może butelka od szampana z oryginalnym korkiem? Albo szybkowar? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi się patent ze słoikiem i mineralką, nurkować nie zamierzam, mam jedno małe ale. Jak wyjmę werk i 'topię" samą kopertę to mam w niej dziurę po wałku naciągowym.Jak to rozwiązać? Co do butelki po szampanie to chyba tylko opcja z damskimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To faktycznie tylko opcja dla zakręcanych koronek. Ew. jakaś kropla silikonu? np. takim do uszczelniania okien?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może po prostu "w domowych warunkach" wystarczy wziąć niegdyś popularny w polskich domach Syfon wraz z nabojami napełnionymi dwutlenkiem węgla :) w sumie jest to dużo lepsze rozwiązanie od słoika ze szkła (syfony zazwyczaj były wykonane z duraluminium :) ), wypadałoby mieć 2 sztuki-, jedną do przetestowania pod kątem obciążenia większym ciśnieniem CO2 zbiornika niźli tylko jednym nabojem. Osobiście nie mam w domu już od długiego czasu (nad czym ubolewam) ale prawda taka że i o nabojach do tego ustrojstwa nie słyszałem (zapewne gdzieś można kupić). Wyposażyć toto później w manometr i można się bawić :) jedynym minusem takiej zabawy będzie zapewne brak "podglądu" sytuacji wewnątrz zbiornika podczas testów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.