Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Lenox

Budzik Junghans Trivox-Silentic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem za dosłownie 2zł budzik Junghansa model Trivox-Silentic który to miał po kilku

minutach się zatrzymywać. Jak się okazało chodzi i to bardzo ochoczo gdyż śpieszy się i

to dość ostro. Brakuje mu już zakresu do regulacji chodu i zastanawiam się w czym problem?

Możliwe że ktoś majstrował przy włosie i np go skrócił po tym jak pękł. A może to coś innego?

Brakuje mu też śruby/nakrętki mocującej tylną pokrywę, i tu moja prośba do kolegów o pomoc w

zdobyciu takowej. Jest ona duża z otworem przez który wychodzi wałek nastawczy.

post-35334-0-63228200-1306186295_thumb.jpg

post-35334-0-04750800-1306186303_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jak się okazało chodzi i to bardzo ochoczo gdyż śpieszy się i

to dość ostro. Brakuje mu już zakresu do regulacji chodu i zastanawiam się w czym problem?

Możliwe że ktoś majstrował przy włosie i np go skrócił po tym jak pękł. A może to coś innego?

Może tylko solidnie "przesmarował" i włos się posklejał ?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tylko solidnie "przesmarował" i włos się posklejał ?

Mechanizm jest posmarowany obficie ale chyba nie w tym problem.

Mod Ed.

Przerzucę temat do kącika zegarmistrzowskiego. Tam masz chyba większe szanse na uzyskanie pomocy.

post-35334-0-82002200-1306225217_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brakującą część (śrubę) można dorobić, jak bardzo potrzebna. Będzie to łatwiejsze niż szukanie. Ale będzie kosztować więcej niż te 2 złote.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brakującą część (śrubę) można dorobić, jak bardzo potrzebna. Będzie to łatwiejsze niż szukanie. Ale będzie kosztować więcej niż te 2 złote.

No domyślam się ze tanie nie będzie. Zastanawiam się jeszcze nad 2 małymi śrubkami po bokach - tak robiono w starszych wersjach tych budzików.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozbierz werk i go wyczyść, najbardziej przyłóż się do wyczyszczenia czopów i osiek od koła wychwytowego, kotwicy i samych "czopów (śrub)" balansu. Nie zaszkodzi też zdjąć włosa z oski balansowej i go wyczyścić (np. za-nóż go w benzynie ekstrakcyjnej). Następnie daj trochę oleju wazelinowego na czopy wyżej wymienionych części (tylko z umiarem). Potem zostaję Ci skręcić mechanizm i go wyregulować tak żeby wychwyt chodził równo. Jeżeli problem będzie się dalej powtarzał to zobacz na te widełki od kotwicy czy pracują tak jak powinny, tzn. przesuwają koło wychwytowe równo. Po takiej operacji wszystko winno być okej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozbierz werk i go wyczyść, najbardziej przyłóż się do wyczyszczenia czopów i osiek od koła wychwytowego, kotwicy i samych "czopów (śrub)" balansu.

Na "śrubach" balansu był stary zgęstniały smar o konsystencji smoły.

Dodatkowo ktoś leczył ten stan robiąc śrubą luz 1-1,5mm na czopach

balansu. Wyczyściłem wszystko, skasowałem maksymalnie luz i zadałem

oleju wazelinowego. Po tych zabiegach mechanizm nie miał zbytnio ochoty

na pracę dłuższą niż 10s, ale podgięcie odrobinę kołków wychwytu wg

zaleceń literatury zegarmistrzowskiej załatwiło problem. ;)

Mechanizm działa prawidłowo, dźwignia "zewnętrznej" regulacji jest ustawiona

w okolicach połowy zakresu więc myślę że wszystko jest ok.

Dziękuję za rady - krótkie, rzeczowe i w 100% skuteczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.