Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Adam Adamandy Kochański

IWC cal. 89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Takie zainteresowanie moje przykuła aukcja alle nr: 1629369030

Mechanizm IWC calibre 89 dość popularny, niezawodny i ciekawy (prawdopodobnie wyprodukowany wg szacunków prawie 250.000 szt. w okresie 1946-76).

Mam pytanie dot. stanu mechanizmu, ja zauważam pewne mankamenty i proszę o komentarz:

stan dość przekombinowany zauważalne ingerencje w mechanizm (widoczne ślady od nieprofesjonalnego wykręcania śrubek mechanizmu):

8d8a5a0d7e1f548e.jpg

Koronka - wątpliwym jest dla mnie czy jest orginalna (?):

0389c9bbf86b9bc2.jpg

9dd4cac1e1ccd2b9.jpg

Brakuje śrubek:

k0011.jpg

Wątpliwości budzi również wskazówka sekundnika i minuty względem wskazówki godzinowej (te dwie pierwsze jakoś nie pasują do reszty) no i ta koperta... czy to jest zegarek IWC czy składak?

Zdjęcia wykorzystane są własnością użytkownika allegro: retrowatch.

Jest interesujący ale czy warto - zależy jaka będzie cena przed końcem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie koronka jest nieoryginalna/kolor inny od koperty/ale też nie jest napisane,że jest oryginalna.

Wskazówka sekundowa jest za krótka.

Brak śrubek,oraz ryski na istniejących ,świadczy o tym ,że zegarek przeszedł przegląd w niewłaściwym miejscu :)

Mechanizm wygląda /moim zdaniem/ o.k.

Cena pewnie będzie w granicach 3,5 do 4 tys.zł.

Za wszystkie niezrozumiałe wpisy.Wszystkich przepraszam.

Uśmiechnijmy się :-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę szukania i oto wszystko jasne:

IWC GRANDE TAILLE EN OR MASSIF 18K

tak wygląda oryginał:

150710_084312_PEEL_GZBGSB.JPG

150710_084439_PEEL_gffCHR.JPG

z całego opisu wynika jakoby zegarek był oryginalny:

"Piękny zdobiony pasami genewskimi oryginalny mechanizm, sygnowany i opisany INTERNATIONAL WATCH Co. oparty na 16 kamieniach rubinowych osadzonych w złotych szatonach. Numer mechanizmu 1204406- 1949 rok.

Ładna, oryginalna, niepoddana zabiegom upiększającym złocona różowym złotem (40 mikronów, przetarcia na uszach) koperta typu krab. (średnica 35mm bez koronki), w dobrym stanie. Dekiel oryginalny zaciskany, opisany i sygnowany znakiem IWC PROBUS SCAFUSIA z numerem 1123234. D

Piękna, oryginalna, sygnowana tarcza z wyraźnymi napisami i nakładanymi złotymi indeksami godzinowymi, w idealnym stanie. Wskazówki, w bardzo dobrym stanie, koronka, w idealnym stanie. Szkło nowe, w idealnym stanie."

Ordynarne kłamstwa:

nieoryginalne wskazówki, koperta, koronka, tarcza przekombinowana (indeksy nie takie jak w modelu oryginalnym), rodzi się pytanie z czym tak na prawdę mamy do czynienia?

I wkurza mnie to jak zaraz sfora będzie bronić tego Pana bo przecież się okazuje że to użytkownik tego forum!

Z pozdrowieniami dla UCZCIWYCH SPRZEDAWCÓW - tego sprzedawcę będę od teraz omijać szerokim łukiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego,

pogrzebałeś po necie pokazałeś zdjęcie zupełnie innego zegarka w złotej kopercie, a tu ewidentnie napisane ZŁOCONA 40 mikronów , tego nie zauważyłeś !!!! Popisałeś o braku śrub mocujących mechanizm, będąc ślepym na rodzaj koperty (jak tam, śruby chcesz wkręcić).Zarzuciłeś, że przegląd nieprofesjonalny, bo śruby mają ślady ingerencji!!! Czy ty myślisz, że przez ponad 60 lat zegarek był w moich rękach i tylko jeden zegarmistrz go miał w warsztacie ??? Czy uważasz, że jak ma ślady na śrubach to zegarmistrz nie ma możliwości wykonania czyszczenia i regulacji chodu lub zrobił to nieprofesjonalnie???? Tarcza kombinowana ???? Widziałeś jakąkolwiek tarczę IWC na żywo, czy tylko tę z twoich zdjęć ??? Widziałeś oryginalne koronki z tamtego okresu??? czy tylko uznałeś, że jak inny odcień nie może być od tego zegarka, czy masz pojęcie, coś pozłoconego może stracić pierwotną warstwę??? Pomijam fakt, że zegarek ma gwarancję i cenę w przedziale atrakcyjnych.

Nie masz elementarnej wiedzy na temat zegarków a używasz oszczerstw, oskarżasz mnie o oszustwo i kłamstwo przedstawiając na obronę własnych i na dodatek głupich tez zegarek zupełnie inny. Znane są twoje kalumnie rzucane na tym forum i dobrze pamiętam jak wyzywałeś od złodziei i oszustów kogoś za ryskę na szkle zegarka. Być może masz w tym interes, wszak każdy lubi zaistnieć.

Zapewne pamiętasz też, jak broniąc zdrowego rozsądku, w ostrych i dosadnych słowach potraktowałem twoje wywody. Czy myślisz, że jak napiszesz kilka pseudointelektualnych fraz odnośnie jakiegoś zegarka to posiadłeś dogłębną wiedzę ?????????

Obraziłeś mnie, zarzucając mi oszustwo, a nie przedstawiłeś jakiegokolwiek dowodu na potwierdzenie własnych błędnych słów, przeczytaj jeszcze raz opis i idź na spacer,ochłoń bo jest ładna pogoda. Jeżeli myślisz, że uda ci się zdyskredytować mnie w oczach innych to jesteś w błędzie, wiesz dlaczego ??? Bo ja nie mam problemów z osobowością, nie mam nabrzmiałego ego, nie ujadam na innych, jak popełniam błąd to do niego się przyznaję. Zegarki traktuję z atencją i nie uważam siebie za guru zegarmistrzostwa (ja, w tobie widzę prawdę objawioną), a w przeciwieństwie do ciebie darzę i forumowiczów i klientów należnym szacunkiem.

Człowieku oplułeś mnie i wiele innych osób publicznie a nim to zrobiłeś nie spróbowałeś zadać pytania, czy przez serwis aukcyjny, sms, telefon, mail, czy też przez PW na forum. Nie chcesz mieć ze mną więcej do czynienia tak jakbyś kiedykolwiek miał. Cały twój świat to strony internetowe i dowolna interpretacja tego co widzisz, chociaż tego nie rozumiesz

Mam nadzieję, że założony przez ciebie temat nie zostanie usunięty, będzie dowodem na twe oszczerstwa i kłamstwa.

A i jeszcze jedno,wyzywasz od oszustów a zdjęcia zgodnie z prawem są moją własnością i nie zapytałeś się czy możesz je wykorzystać.Link do aukcji możesz podawać do woli ale jakim prawem, bez pytania i zgody wykorzystałeś nie swoją własność, jak widać jesteś krynicą wszelkiej uczciwości !!!

retrowatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego,

pogrzebałeś po necie pokazałeś zdjęcie zupełnie innego zegarka w złotej kopercie, a tu ewidentnie napisane ZŁOCONA 40 mikronów , tego nie zauważyłeś !!!! Popisałeś o braku śrub mocujących mechanizm, będąc ślepym na rodzaj koperty (jak tam, śruby chcesz wkręcić).Zarzuciłeś, że przegląd nieprofesjonalny, bo śruby mają ślady ingerencji!!! Czy ty myślisz, że przez ponad 60 lat zegarek był w moich rękach i tylko jeden zegarmistrz go miał w warsztacie ??? Czy uważasz, że jak ma ślady na śrubach to zegarmistrz nie ma możliwości wykonania czyszczenia i regulacji chodu lub zrobił to nieprofesjonalnie???? Tarcza kombinowana ???? Widziałeś jakąkolwiek tarczę IWC na żywo, czy tylko tę z twoich zdjęć ??? Widziałeś oryginalne koronki z tamtego okresu??? czy tylko uznałeś, że jak inny odcień nie może być od tego zegarka, czy masz pojęcie, coś pozłoconego może stracić pierwotną warstwę??? Pomijam fakt, że zegarek ma gwarancję i cenę w przedziale atrakcyjnych.

Nie masz elementarnej wiedzy na temat zegarków a używasz oszczerstw, oskarżasz mnie o oszustwo i kłamstwo przedstawiając na obronę własnych i na dodatek głupich tez zegarek zupełnie inny. Znane są twoje kalumnie rzucane na tym forum i dobrze pamiętam jak wyzywałeś od złodziei i oszustów kogoś za ryskę na szkle zegarka. Być może masz w tym interes, wszak każdy lubi zaistnieć.

Zapewne pamiętasz też, jak broniąc zdrowego rozsądku, w ostrych i dosadnych słowach potraktowałem twoje wywody. Czy myślisz, że jak napiszesz kilka pseudointelektualnych fraz odnośnie jakiegoś zegarka to posiadłeś dogłębną wiedzę ?????????

Obraziłeś mnie, zarzucając mi oszustwo, a nie przedstawiłeś jakiegokolwiek dowodu na potwierdzenie własnych błędnych słów, przeczytaj jeszcze raz opis i idź na spacer,ochłoń bo jest ładna pogoda. Jeżeli myślisz, że uda ci się zdyskredytować mnie w oczach innych to jesteś w błędzie, wiesz dlaczego ??? Bo ja nie mam problemów z osobowością, nie mam nabrzmiałego ego, nie ujadam na innych, jak popełniam błąd to do niego się przyznaję. Zegarki traktuję z atencją i nie uważam siebie za guru zegarmistrzostwa (ja, w tobie widzę prawdę objawioną), a w przeciwieństwie do ciebie darzę i forumowiczów i klientów należnym szacunkiem.

Człowieku oplułeś mnie i wiele innych osób publicznie a nim to zrobiłeś nie spróbowałeś zadać pytania, czy przez serwis aukcyjny, sms, telefon, mail, czy też przez PW na forum. Nie chcesz mieć ze mną więcej do czynienia tak jakbyś kiedykolwiek miał. Cały twój świat to strony internetowe i dowolna interpretacja tego co widzisz, chociaż tego nie rozumiesz

Mam nadzieję, że założony przez ciebie temat nie zostanie usunięty, będzie dowodem na twe oszczerstwa i kłamstwa.

A i jeszcze jedno,wyzywasz od oszustów a zdjęcia zgodnie z prawem są moją własnością i nie zapytałeś się czy możesz je wykorzystać.Link do aukcji możesz podawać do woli ale jakim prawem, bez pytania i zgody wykorzystałeś nie swoją własność, jak widać jesteś krynicą wszelkiej uczciwości !!!

retrowatch

Na razie obelgi i obrażanie to zawierają Twoje posty.

Widocznie z braku argumentów do meritum sięgnąłeś po te odwiecznie skuteczne metody (argumentum ad personam).

Nie nazwałem nikogo złodziejem i oszustem (patrz: wpis #1 i #3).

Nie ja stworzyłem dział gdzie wystawiamy majstersztyki wystawiennicze (tam powinna w sumie znaleźć się ta aukcja) i nie mam obowiązku pisać na priv, gdy czytam na alledrogo takie rewelacje...

Propozycja: wyślemy do IWC maila bądź list zawierający zdjęcia zegarka jestem ciekaw reakcji - jeśli się mylę będziesz mógł pisać i pastwić się do woli nade mną...

pozdrawiam serdecznie...

PS: z nas dwojga jestem ostatnim, który musi ochłonąć (patrz wpis #4).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Propozycja: wyślemy do IWC maila bądź list zawierający zdjęcia zegarka jestem ciekaw reakcji - jeśli się mylę będziesz mógł pisać i pastwić się do woli nade mną...

W pierwszym poście chcąc posiąść wiedzę, zadałeś pytanie i przedstawiłeś wątpliwości, szukając zapewne jakiejś pomocy, wśród forumowiczów. Po 90 minutach szperania w necie wiedziałeś już wszystko na temat zegarka, cytując zdjęcia innego modelu i publicznie nazwałeś ofertę jako kłamliwą, tym samym mnie uznałeś za kłamcę. Napisałeś, że nie chcesz mieć ze mną nic wspólnego a teraz składasz propozycje? Coś się z kolejnością pomyliło.

Dziękuję, ale nie skorzystam z tak postawionej oferty, nie ze względu na zegarek ale z powodu braku chęci dyskusji z tobą. Jest wiele ważniejszych spraw, niż odpisywanie na twoje posty.

Mimo wszystko udanego wieczoru życzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na IWC się nie znam więc się nie wypowiadam, ale...

Ordynarne kłamstwa...

Nie nazwałem nikogo złodziejem i oszustem (patrz: wpis #1 i #3).

...fajnie, że jesteś z nami. Czasami dobrze się pośmiać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Adamandy ,Adamie czy jak tam Panu jeszcze na imię , odnoszę takie nieodparte wrażenie że ten temat założyłeś celowo , by troszkę podgrzać atmosferę :)

na poparcie swojej tezy proponują to >>> przeczytaj co sam napisałeś już jak jeszcze nikt dobrze nie zareagował na Twój pierwszy post ??

..... Ty już dobrze wiedziałeś że będzie gorąco :)

I wkurza mnie to jak zaraz sfora będzie bronić tego Pana bo przecież się okazuje że to użytkownik tego forum!

PS

proszę nie nazywać ani też nie zaliczać mnie do sfory :) ... na marginesie to powiem Ci że przedstawiony przez Ciebie IWC jest jak najbardziej OK ,ale to nie jest wyznacznikiem tego że każdy inny iwc na kalibrze 89 ma być taki sam :)

nawiązując do przytoczonej przez Ciebie sfory to iwc-ków na osiemdziesiątce dziewiątce w różnego rodzaju kopertach było jak psów w TWOJEJ SFORZE na każdej przeciętnej polskiej wsi

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszym poście chcąc posiąść wiedzę, zadałeś pytanie i przedstawiłeś wątpliwości, szukając zapewne jakiejś pomocy, wśród forumowiczów. Po 90 minutach szperania w necie wiedziałeś już wszystko na temat zegarka, cytując zdjęcia innego modelu i publicznie nazwałeś ofertę jako kłamliwą, tym samym mnie uznałeś za kłamcę. Napisałeś, że nie chcesz mieć ze mną nic wspólnego a teraz składasz propozycje? Coś się z kolejnością pomyliło.

Dziękuję, ale nie skorzystam z tak postawionej oferty, nie ze względu na zegarek ale z powodu braku chęci dyskusji z tobą. Jest wiele ważniejszych spraw, niż odpisywanie na twoje posty.

Mimo wszystko udanego wieczoru życzę.

Ty napisałeś na stronie aukcji:

"ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA STRONY "O MNIE" I ZAPOZNANIE SIĘ Z REGULAMINEM MOICH AUKCJI. MOŻLIWOŚĆ ODBIORU OSOBISTEGO, BŁYSKAWICZNA WYSYŁKA. GWARANTUJĘ ORYGINALNOŚĆ, JAKOŚĆ I SPRAWNOŚĆ ZEGARKA. [email protected] 0535-545-122"

Proszę podaj nr ref. zegarka ewentualnie jego nazwę, porównamy oryginał z Twoim "oryginałem" (jeżeli twierdzisz, że ja przedstawiłem zdjęcie "innego" zegarka).

A reszcie forumowiczom dziękuję za przejechanie się po mnie jak po starej kobyle, a teraz niech ktoś się odważny zjawi i merytorycznie podyskutuje nt. zegarka z aukcji - merytorycznie do zegarka a nie ad personam ku mojej osobie (wiem, że to płonne nadzieje).

Tą sforą - nie chciałem nikogo obrazić, ale wkurza mnie nietykalność na tym forum członków tzw. "elitarnego" stowarzyszenia. Ewidentnie wciska jakiś badziew, opisując jako oryginał, po przeglądzie z "zegarmistrzowską gwarancją" i mnie nie obchodzi czy jest na tym forum aktywny i ma "dużo kolegów" - badziew to badziew. To fakt, nie kwestia przynależności, bądź nie, do danej grupy.

Zamiast piętnować tak karygodne zachowania Retrowatch wszyscy go bronią choć jego aukcja jak najbardziej nadaje się do majstersztyków. Jest tu dyskusja (na forum) o sprzedawcy z alledrogo Sopockie_antyki i śmiem twierdzić że ci dwaj są siebie warci.

Wszystkim życzę miłej nocy...

PS: pozdrowienia dla Towarzystwa Wzajemnej Adoracji :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kompromituj się człowieku.

Próbujesz obrazić wszystkich, którzy mają jakąkolwiek wiedzę na temat zegarków i odmienne od twego zdanie. Pokazałeś złoty zegarek i uznałeś, że to jest jedyny oryginał a ja po wpisaniu frazy IWC Cal.89 znalazłem takich zegarków kilkanaście i każdy z inną kopertą. I co najdziwniejsze większość z taką samą tarczą i takimi wskazówkami jak mój(można mieć zastrzeżenia do sekundy). Odpowiedz mi znawco, jak można przykręcić mechanizm do koperty, w której mechanizm wchodzi w dekiel? Odpowiedz mi, dlaczego uważasz, że zegarek nie przeszedł profesjonalnego przeglądu. Dlaczego twierdzisz, że koronka nie jest oryginalna (jest).Dlaczego wskazując inny zegarek autorytatywnie stwierdziłeś,że tarcza w moim nie jest oryginalna. Masz lub miałeś kiedykolwiek zegarek IWC vintage? Na jakich źródłach oparłeś oskarżenia, na jakiej podstawie publicznie oskarżasz mnie o oszustwo i kłamstwo. Jakim prawem kradniesz własność intelektualną osób trzecich (zdjęcia)? Dlaczego publicznie lżysz innych forumowiczów i Stowarzyszenie, które nie ma ze sprzedawcą retrowatch nic wspólnego? Dlaczego nie mając wiedzy próbujesz zdyskredytować nieznaną ci osobę. Czyżbyś cierpiał z powodu zmniejszonych obrotów, czy też pomyliłeś forum z X Factor? Jakim cudem oczekujesz numeru referencyjnego IWC skoro IWC nie stosowało w owych latach takiej referencji? Nazwa? za dużo czytasz za mało wiesz, opierasz wiedzę na w zasadzie nie wiem na czym.

jakim cudem, plując jadem na innych, oczekujesz merytorycznej dysputy. Nie masz pojęcia o czym piszesz, nie masz pojęcia o zegarkach vintage i nie masz pojęcia o zegarkach IWC !!! Jakim cudem wiesz, ze zegarek nie ma przeglądu a zegarmistrz to oszust? Dlaczego zegarek to badziew???? Kupiłeś jakikolwiek zegarek na moich aukcjach, dotknąłeś, oglądnąłeś, miałeś zastrzeżenia, co do opisu, zostałeś potraktowany tak jak ja przez ciebie? Otóż nie, a plujesz i ujadasz !!!

Nie oczekuj od innych odpowiedzi, skoro nie masz dla adwersarzy szacunku. I dalej nie wiem jakim prawem skradłeś moje zdjęcia, skoro czytałeś regulamin moich aukcji?

Poplułeś,plujesz,poplujesz, przeminiesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, wątek daleki od meritum i moim zdaniem do usunięcia. Po prostu przykro się to czyta...

Kuba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Aby ostudzic emocje może napiszę o samych zegarkach.IWC retrowatcha patrząc na stylistykę oraz wykonanie werku jest to model z początku lat 50-tych(1950/51),gdzie wskazówki oprócz sekundowej są oryginalne,podobnież oryginalna jest koronka jak i reszta zegarka(oprócz szkiełka).W tym okresie w IWC były 2 typy kopert, z werkiem wkładanym do dekla, oraz z werkiem przykręcanym bezpośrednio do koperty(bez jakiegokolwiek pierścienia,koperty były robione pod werk.W tym wypadku śrubki montażowe są zbedne a to dlatego iż werk z tarcza wkładany jest do dekla i zaciskany od góry górną częścia koperty ze szkłem;jest to typowy patent stosowany w wielu narecznych zegarkach(szczególnie w krabach) w okresie od 1947-1951r.Zegarek przedstawiony przez forumowicza Adam Adamandy Kochański jest póżniejszy (ok 1955 r.) a świadcza o tym pierścień, wykończenie werku,wskazówki charakterystyczne dla połowy lat 50- tych w IWC(także w wielu innych zegarkach,taka moda),charakterystyczna koperta(uproszczony krab również z połowy lat 50-tych no i pierśćien dystansowy który równiez zaczął pojawiać się w zegarkach od połowy lat 50-tych,takie rozwiązanie można spotkać w Cortebertach, Omegach ,Longinach,Rodaniach z tego samego okresu.Tak na marginesie to nie trzeba znać się na Tip Top w produktach IWC, wyystarczy jakieś obeznanie na zegarkach vintage aby stwierdzić czy dany zegarek to kombinator itd. To że koronka ma trochę inny odcień niż koperta jeszcze o niczym nie świadczy, w zegarkach z lat 30-50 była to niemalże normalna sprawa.W tańszych zegarkach a żeby bylo weselej można było spotkać czyste mosiadzaki przy kopertach pożlacanymi żółtym złotem.Reasumując:

To są 2 różne zegarki,a wiec porównanie żadne.

Jakim cudem oczekujesz numeru referencyjnego IWC skoro IWC nie stosowało w owych latach takiej referencji?

Nawet zastanawiające, od dziś wiem że powinienem zarządać referencji przy zakupie np PP Gondolo.Myślę że dalsza rozmowa jest zbędna.

Zamiast piętnować tak karygodne zachowania Retrowatch wszyscy go bronią choć jego aukcja jak najbardziej nadaje się do majstersztyków. Jest tu dyskusja (na forum) o sprzedawcy z alledrogo Sopockie_antyki i śmiem twierdzić że ci dwaj są siebie warci.

Adam Adamandy Kochański przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem tematy/ posty retrowatch`a i Sopockich antyków,jak dla mnie twoje zachowanie w tym temacie jest odbiegające od netykiety tego forum. W związku z tym iż komentarze i nieścislości dotyczące powyższego zegarka z aukcji zostały wyjaśnione uważam ten temat za zamkniety.Wszelkie nieścisłości związane chociażby z pomówieniami proszę załatwiać na PW.

Gwoli scisłości mój post miał glównie na celu doinformowanie oraz wyrażenie opini n/t zegarka z aukcji. Oświadczam iż kolegi retrowatch nie znam i nie jest On nawet moim znajomym z internetu,także nie stanąłem w jego obronie(bronił się sam) przez co proszę mojej osoby nie mieszać w kolesiowskie klimaty towarzystwa wzajemnej adoracji z ktorą na tutejszym forum jeszcze się nie spotkałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.