Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tomekr89

Domowy test na szczelność zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Po przeczytaniu tematu "Nurkowanie z zegarkiem WR" poruszyłem ten temat z kilkoma znajomymi i przy okazji sam usłyszałem ciekawą historię.

U mojego kuzyna w pracy kilkunastu facetów postanowiło sprawdzić wodoszczelność swoich zegarków (Casio, Citizen i Q&Q; WR tych zegarków <30M;100M> ) i wrzucili je do wiadra z wodą. Następnego dnia wyciągnęli zegarki i co się okazało? Większość z nich puściła. Oczywiście żaden z zegarków nie był diverem, ale nie pomyślałbym, że takie będą efekty. Co o tym sądzicie? W świetle tego zastanawiam się czy Certina WR200M bez diverowej normy ISO wytrzymałaby ~17 godziną próbę w wiaderku z wodą... ale boję się sprawdzać :P

Lubię divery, nie lubię chronografów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

usłyszałem ciekawą historię.

no właśnie - historyjkę

tak to możemy sobie gdybać - równie dobrze we wiadrze mógł znaleźć się zegarek Montana - nie ujmując nic nikomu - po prostu za mało danych statystycznych

domowym testem na szczelność zegarka, byłoby umieszczenie go w rurze wodnej sieci miejskiej(jest tam kilka dobrych atmosfer) - najlepiej jeżeli mieszkasz na parterze a nie na 10-16piętrze

lub jeszcze łatwiej - zawiązać je w wężu strażackim i odkręcić wodę w hydrancie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli ktoś ma podłączony np. filtr wody i obudowę co najmniej 5 calową ( zazwyczaj jest 10 calowa) moze spokojnie umiescić zegarek w obudowie zamiast filtru , choć teoretycznie jest tam max 6 atm. , jednak odkręcając i zakręcając wodę wartości te ulegają zmianie (6 atm. statycznego ciśnienia ) , żeby sprawdzić z większym ciśnieniem można np. podłączyć do zbiornika butlę z jakimś gazem (zazwyczaj znamionowo ok 150 atm. ) i nie zapomnieć nalać wody do zbiornika.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

casio to raczej nie wierze zeby puscilo

MUZZY IN GONDOLAND

...Sylvia tells them to wait in the tool shed for her to come to them with food and clocks for Muzzy (who eats them)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

casio to raczej nie wierze zeby puscilo

to mało jeszcze widziałeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajnie jest sobie zrobić test.

Ale jak puści to po zegarku, więc jaki tego sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajnie jest sobie zrobić test.

Ale jak puści to po zegarku, więc jaki tego sens?

Jak nie puści, to satysfakcja, a jak puści, to po co Ci taki zegarek tongue.gif

Lubię divery, nie lubię chronografów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszelkie zegarki WR to tylko namiastka, wręcz atrapa zegarka do nurkowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jaro19591

Gdy byłem młody i głupi (w sensie zegarkowym) miałem zegarek z WR 50. Po zakupie, przeczytawszy na deklu że zegarek jest wodoszczelny do 50 metrów, kilka lat pływałem w nim włącznie z płytkimi nurkowaniami i jakoś mu to nie zaszkodziło. Tak że nieświadomość jest czasem pożyteczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.