Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jimi Jump

Rosyjski Zegarek Forumowy - Temat Finalny / Zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

A tak z ciekawości gdzie te zegarki są fizyczne robione ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm - trochę zamieszania wprowadzę :) - a jakbym chciał molnije 3603 to da się? za dopłatą? bo to bo pokazał encanto przypomina szwajcarskie werki z późnych lat siedemdziesiątych :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że w Waszym Sturmoviku forumowym dadzą coś lepszego niż trafiło się w moim..... Surowa 3602, wręcz cepelia bez kamienia na kole napędowym i z miniaturowymi rubinkami... :/

Wspominam o tym tylko dlatego, że słyszałem iż niektórym farciarzom w Wodolazach trafia się dużo ciekawiej wyglądająca 3603, pomimo, że w opisie producent podaje, że "cyka" tam 3602.

Po tym co napisał Jimi to obawiam się, że MC właśnie takie mechanizmy wsadzi do naszych zegarków bo raczej nie mamy co liczyć na 55 pomyłek z włożeniem 3603 zamiast 3602. A z 3602 obawiam się, że mają tylko taką cepeliową wersję :P

hmmm - trochę zamieszania wprowadzę :D - a jakbym chciał molnije 3603 to da się? za dopłatą? bo to bo pokazał encanto przypomina szwajcarskie werki z późnych lat siedemdziesiątych :)

Też zacząłem się nad tym zastanawiać. Bo chociaż dekiel mamy zakrywający mechanizm i nie będzie tego widać to jakoś nie wierzę w słowa MC, że ten mechanizm będzie równie trwały jak jego starzy bracia i może się okazać, że za kilka lat będziemy mieli z nimi problemy.

@Jimi: Zapytaj może MC czy nie dałoby się jednak wcisnąć do naszego projektu 3603 skoro mają już tylko te zubożone wersje 3602??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak z ciekawości gdzie te zegarki są fizyczne robione ?

Fizycznie są w pełni produkowane i składane w Rosji.

Nie ma tu żadnego chińskiego czynnika !

Postaram się załatwić zapewnienie producenta odnośnie mechanizmów co się da co nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że raz po raz wynika jakieś zamieszanie, ale dobrze, że szybko dajemy z tym radę :P

P.S. Również ciekaw jestem, jak z tym mechanizmem. Niby go nie widać, ale wiadomo, jak jest... Chcemy, żeby był NAJ :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również jestem ciekaw czy nie dałoby się zamienić mechanizmu 3602 na 3603. Może warto byłoby im zasugerować, że mogliby się "pomylić" i zamiast 3602 dać do naszych zegarków 3603? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:P 55 razy pomylić się nie pomylą.

A problem polega na dostępności 3602 i 3603.

Może i będzie brzydszy ten mechanizm, ale równie dobry .

Postaram się od MC wyciągnąć ile da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może by się udało Wam wynegocjować z nimi taki układ:

Niech dadzą przynajmniej 10-15 sztuk 3603 w losowo wybranych egzemplarzach, tak żeby każdy mógł mieć nadzieję, że w jego zegarku siedzi lepszy werk.

W reszcie niech dadzą 3602 i niech ją przynajmniej nasmarują porządnie, bo z tego co czytałem ostatnie wypusty lubią być suche niczym kobieta oglądająca film z Dannym de Vito.

"Musisz zaakceptować ewentualność, że Bóg cię nie lubi, nigdy cię nie chciał i prawdopodobnie cię nienawidzi" Tyler Durden.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:P 55 razy pomylić się nie pomylą.

A problem polega na dostępności 3602 i 3603.

To z dostępnością 3603 również jest problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie ...

Sprawa wygląda tak ...

3602, a 3603 to to samo tylko że 3602 nie ma shock-resistant (ja nie planuje w tym zegarku robić nie wiadomo czego, a jak ebnie zegarek o ziemię z 1,5 metra wysokości to mu żaden anty wstrząs nie pomoże, ani to że jest ładny), a 3603 go ma.

Mechanizmy nie są już produkowane od 2007 roku, i jest problem jeśli dana firma nie zrobiła sobie odpowiednio dużego zapasu.

Części zamiennych jest dużo, więc z serwisem nie ma problemu.

Zapewniają mnie że 3602 poza wyglądem niczym nie odbiega jeśli chodzi o parametry techniczne od wygłaskanych Molnij oglądanych masowo przez przeszklone dekle w innych zegarkach np Aviatorach. Nasz ma pełny ładny dekiel i ma działać dobrze a nie wyglądać.

Każdy zegarek będzie ręcznie składany, i każdy będzie smarowany i sprawdzany przed ostateczną wysyłką.

Nie ma możliwości by coś złego działo się z tym mechanizmem i całym zegarkiem w procesie produkcyjnym.

Zegarki są składane w Rosji i robią to rosyjscy zegarmistrzowie, którzy wcześniej pracowali w Moskiewskiej Fabryce zegarków.

Powtarzam jeszcze raz. Nie ma obawy o żadne skośne guano wewnątrz zegarka.

Padła propozycja ze strony MC, że jeśli nie chcemy Molniji (walory estetyczne/wygląd) to możemy wziąć automat Bostoka 2416B, ale ja na taki układ nie idę bo ten mechanizm jest do bani i nie będę ryzykował wytarcia łożysk przedwcześnie :/ Albo nagłej awarii spowodowanej widzimisię mechanizmu.

Jest w podobnej cenie, więc nie było by dopłaty.

ALE

Poza tym szlag trafia cały design zegarka, bo musimy zmienić tarczę , koperty itd i wrócimy do punktu wyjścia, czyli regres 2 lata wstecz.

Zaoferowali 3133 lub 31681 który jest prawie 2 x droższy jako jakaś tam alternatywa , ale nam chodzi o prostą tarczę, a nie drogie bezużyteczne chrono.

Wielu pisząc się na ten model zegarka kierowała się właśnie Mechanizmem, i MC to wie, dla tego gwarantują że jego praca będzie tak samo nienaganna jak 3603.

Więc nie ma co narzekać na to że mechanizm jest brzydki bo głównie o to widzę chodzi.

W interesie MC jest wykonać ten zegarek najlepiej jak potrafią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasz ma pełny ładny dekiel i ma działać dobrze a nie wyglądać.

I to jest sedno sprawy :P i nie mieszajmy już bo dostaniemy go dopiero na tegoroczną Gwiazdkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i dobrze - zostańmy przy 3602 :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest szansa że zobaczymy wykonaną próbną tarczę (real dobre foto) przed rozpoczęciem produkcji serii?

Mam wrażenie że cyfry są ciut większe niż na projekcie, podobnie szachownica. Ta niewielka różnica może niekorzystnie odbić się na wyglądzie, przynajmniej dla mnie będzie to wyraźnie zauważalne. Poza tym być może wyjdzie jeszcze coś innego.

PS

Jak dla mnie może być i 3602.

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak dla mnie może być i 3602

Jak dla mnie też. Mechanizm nie musi być ładny - musi dobrze się sprawować. To jedyny ważny wskaźnik wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest szansa że zobaczymy wykonaną próbną tarczę (real dobre foto) przed rozpoczęciem produkcji serii?

Mam wrażenie że cyfry są ciut większe niż na projekcie, podobnie szachownica. Ta niewielka różnica może niekorzystnie odbić się na wyglądzie, przynajmniej dla mnie będzie to wyraźnie zauważalne. Poza tym być może wyjdzie jeszcze coś innego.

PS

Jak dla mnie może być i 3602.

Wiesz co ? Całkiem możliwe ... mają mi do akceptacji podesłać koronkę więc jak tylko ją dostanę sam porobię zdjęcia i Wam pokaże.

Co do wielkości indeksów może to być złudzenie przez to że jest sama tarcza pokazana bez indeksów.

Z ustaleń z MC wyraźnie wynikało że tarcza ma bazować na oryginalnej i poza naszymi zmianami wszystko zostaje jak w oryginale !

Ale przypomnę im, nie ma sprawy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie... ale cały temat z 3602 i 3603 był poruszony nie tylko ze względu na walory estetyczne ale i również na to iż 3602 w zaprezentowanej "brzydkiej" odmianie jest mechanizmem zubożonym w celu obniżenia kosztów jego produkcji (przykładowo patrz -> brak centralnego kamienia) i stąd powstała obawa czy ten mechanizm będzie równie trwały jak jego bracia sprzed 30 lat. Jeśli MC jest pewne tego mechanizmu to może dałoby się od nich wyegzekwować choćby dłuższą gwarancję na sam mechanizm niż tą co dają do swoich zwykłych zegarków.

Co do zmiany mechanizmu na inny niż 3602 lub 3603 to nie wchodzi ona w grę bo wtedy cały projekt idzie do kosza a przecież nie o to nam chodzi :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Musze sie przyznac ,ze to jest nieco irytujace. Sa ustalenie i porozumienie wynikajace z kompromisu! Trzymajmy sie tego. Od poczatku była mowa o mechanizmie 3602, wiec co to za dyskusja teraz?! Nie dajmy sie podpuszczac komus z boku. Jimi, prosze o wiecej zdecydowania. Jestes naszym "oknem na swiat", masz prawo ignorowac niepotrzebne wtrety i podejmowac decyzje w ramach wczesniejszych ustalen. Moze uda sie ustalic z MC terminy i forme realizacji zamowienia? Bo przeciez projekt i kasa są od dawna. Pozdrawiam , Antek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie też. Mechanizm nie musi być ładny - musi dobrze się sprawować. To jedyny ważny wskaźnik wyboru.

I jeszcze musi głośno tykać :lol:

Od początku była 3602 i nie widzę powodu, żeby to zmieniać, jeśli (jak rozumiem) gwarantują dobre wykonanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale się nazbieralo. Po pierwsze kolory wskazówki sekundy indeksów i szachownicy maja być takie same, po drugie mechanizm 3602, po trzecie rownież chciałbym zobaczyć tarcze (miedzy innymi jak świeci) w wersji przedprodukcyjnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaproponowałem MC żeby dali dłuższą gwarancję na mechanizm ... ale nie są w stanie dać więcej niż standardowe 2 lata :blink:

Koronkę i tarczę oryginalną wysłali dziś, zobaczymy kiedy dojdzie.

Co do wątpliwości Sąsiada czy indeksy nie są za duże, odpowiedzieli że to złudzenie optyczne. I dla tego podeślą tarczę oryginału.

Jeśli chodzi o oblookanie tarczy wersji ostatecznej, przed jej bezpośrednim wprowadzeniem do produkcji jest taka opcja...

Da się to zrobić tylko że ... wydłuży się czas realizacji o jakieś 3-5 tygodni.

Muszą ją wysłać z Rosji do Szydłowa, z Szydłowa do mnie ... i pewnie zajmie chwilę zanim ją wszyscy obejrzą, ja ją będę musiał obfotografowywać profesjonalnie w namiocie bezcieniowym w makro itd itp.

My potwierdzamy i zaczynają masową produkcję tarcz.

Lepiej może poczekać dłużej, bo co nagle to po diable :lol:

Sknocić projekt łatwo , a chyba nie chodzi nam o to, by było to byle jak wykonane ? Płacimy - wymagamy.

Ciesze się że nie jest to dla nich problem i są otwarci na propozycje !

I standardowo się Was pytam ... Co Wy na to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słusznie -płacimy wymagamy,a jak wymagamy to i zaczekamy.Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekaliśmy rok, poczekamy chwilkę dłużej z korzyścią dla projektusmile.gif

,,Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec? (George Carlin)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na urodziny i tak nie dojdzie, więc jak mam już dłużej czekać to chciałbym by wsio było "miód, malina" a co za tym idzie warto zobaczyć tarczę przed jej produkcją jeśli istnieje taka możliwość.

Co do jakości wykonania tarczy to i tak się zdam Jimi na Twoją ocenę bo nawet najlepsze foto nie odda tego jak to wygląda w rzeczywistości :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możemy ją sobie wysyłać po kolei ... i każdy pomaca i sprawdzi :blink: Przedłuży się to pewnie o jakieś kilka następnych miesięcy, ale czym będą te miesiące w obliczu prawie 2 lat ( 2010 pierwsze posty w marcu się pojawiły dot. rosyjskiego zegarka !!!! ) dopieszczania, udoskonalania i szukania chętnych !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli o mnie chodzi - możemy poczekać. Wprawdzie miło by mi było otrzymać zegarek w drugiej połowie marca (na urodziny), ale wolę, żeby wszystko było w 100% dobrze :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.