Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość

PIRAMIDA PRESTIŻU - AKTUALNE WYNIKI

Rekomendowane odpowiedzi

Gość roymiro
Mam odmienne zdanie. Można dokonać "pomiaru" prestiżu w oparciu o byłe i aktualne osiągnięcia firmy "X". Skoro na przykład Patek Philippe uważany jest za markę zdecydowanie bardziej prestiżową niż Omega, to takie postrzeganie nie wzięło się znikąd.

A w jaki sposob zmierzysz te osiagniecia? Jak ocenisz czyj karilon jest bardziej prestizowy? Jak chcesz skalyfikowac te osiagniecia? I najwazniejsze - czy PP polega wlasnie na tej klasyfikacji? gdyby tak bylo, to kazdy uwazal by tak samo majac te same dane, a uwierz mi - wcale tak nie jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Serp
Serp chciałem również zwrócić Ci uwagę, iż pp jest rankingiem uznanym i cenionym przez wielu oficjalnych sprzedawców zegarków w kraju. Jakbyś dobrze poszukał to może i poza granicami. :)

Problem z jakim się borykasz to pewnie to, że firma uznana w twoich oczach za najlepszą w oczach fachowców taką nie jest.

Dla polepszenia własnego samopoczucia i zadowolenia proponuję Ci stworzenie własnej pp. :roll:

Jeśl będziesz chciał posłuchać naszego zdania, zapraszamy do dyskusji.

edit. a to że na forum są również sprzedawcy, to...tylko dobrze o nim świadczy. :) Tragedią byłoby, gdyby ich tu nie było.

No niestety.

Jestem szczęśliwym posiadaczem Omegi, a to nie jest najgorsza marka.

Chciałem wiedzieć jaką faktycznie pozycję zajmują IWC albo GIRARD PERREGEAUX.

Może ktoś podpowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim subiektywnym odczuciu IWC jest niewiele wyżej od omegi.

GP zdecydowanie przed poprzednikami.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
A w jaki sposob zmierzysz te osiagniecia? Jak ocenisz czyj karilon jest bardziej prestizowy? Jak chcesz skalyfikowac te osiagniecia? I najwazniejsze - czy PP polega wlasnie na tej klasyfikacji?

Piramida Prestiżu powinna podlegać konkretnej klasyfikacji, ale rzeczywistość jest już zupełnie inna. Każdy głosuje jak chce i nikt nikomu nie zabroni uważać na przykład firmy Casio za najbardziej prestiżową markę świata. Oczywiście jest to całkowicie chybione, ale w końcu mamy demokrację. Fakty są jednak takie, że nikt poważnie takich poglądów nie potraktuje i na pewno nie będą one miały charakteru opiniotwórczego. Prestiż można mierzyć osiągnięciami firmy na przestrzeni lat, wynalazkami i ich wpływem na rozwój zegarmistrzostwa, ilością posiadanych patentów, komplikacji itd. itp. Oczywiście ważna jest nie tylko przeszłość, ale i to co sobą marka prezentuje dzisiaj. To dlatego Vacheron Constantin nie spoczął na laurach tylko dwa lata temu wykonał najbardziej skomplikowany czasomierz naręczny, wytwarza nowe własne mechanizmy i wciąż rozwija się, a nie zajmuje wyłącznie polerowaniem historii. To samo odnosi się do Patek Philippe. Jeżeli chodzi o karilon, to już samo posiadanie tej komplikacji w zegarku, wpływa na prestiż marki. W końcu nie łatwo jest wykonać karilon. Ale przy tym muszą być spełnione i inne warunki. Na przykład kiedyś Longines miał w swoim zegarku karilon i choć minęło wiele lat, a aktualne osiągnięcia nijak się mają do dawnej świetności, to i tak na tego producenta miłośnicy zegarków patrzą przychylnym okiem. Inną firmą, której prestiż był kiedyś oceniany wyżej niż obecnie, jest IWC. Jednak różnica pomiędzy IWC a Longines polega na tym, że producent z Schaffhausen stara się odbudować to co utracił za sprawą nieprzemyślanych decyzji z okresu, gdy właścicielem IWC był VDO. Jak to robią :?:, wprowadzają do oferty nowe własne mechanizmy, dostosowują wygląd zegarków do aktualnie panujących trendów choć nie zapominają o swoich korzeniach, mają swoje topowe komplikacje takie jak wieczny kalendarz teoretycznie nie wymagający korekty przez 577 lat.

Można by tak długo pisać, bo temat odnoszący się do prestiżu marki nie jest łatwy do wyczerpania. Na koniec dodam, że nie zgadzam się z tym co napisał eye_lip. IWC jest dużo wyżej od Omegi, a opinia Filipa świadczy o nieznajomości historii, osiągnięć i aktualnej oferty IWC.

Uff, tyle ode mnie w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na koniec dodam, że nie zgadzam się z tym co napisał eye_lip. IWC jest dużo wyżej od Omegi, a opinia Filipa świadczy o nieznajomości historii, osiągnięć i aktualnej oferty IWC.

Uff, tyle ode mnie w tym temacie.

Moja opinia (celowo napisałem, że subiektywna, aby nie było takich odniesień do mojej wypowiedzi jaką Ty zaprezentowałeś) składa się ze znajomości historii, osiągnięć i aktualnej oferty IWC, jest jaka jest, a ocenę Twojego komentarza pozostawiam czytelnikom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Moja opinia (celowo napisałem, że subiektywna, aby nie było takich odniesień do mojej wypowiedzi jaką Ty zaprezentowałeś) składa się ze znajomości historii, osiągnięć i aktualnej oferty IWC, jest jaka jest, a ocenę Twojego komentarza pozostawiam czytelnikom.

Dlatego właśnie napisałem, że się z Twoją (subiektywną) opinią nie zgadzam. Deprecjonujesz IWC (niezasłużenie) i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
z Twoją (subiektywną) opinią nie zgadzam.

Ale kogo to Mariusz obchodzi.

Człowiek zadał pytanie o Omegę IWC i GP - odpowiedziałeś na nie?

EOD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość roymiro

Dlatego właśnie napisałem, że się z Twoją (subiektywną) opinią nie zgadzam. Deprecjonujesz IWC (niezasłużenie) i tyle.

No i właśnie mniej więcej o to mi chodzi. O ile nikt nie ma wątpliwości, że na szczycie piramidy powinien byc Patek i Vacheron, to już na pytanie który z nich jest lepszy nie ma chyba jednej opinii (na tym forum widziałem różne). To samo dotyczy innych marek. Ja, jako laik odczuwam, że firma Longines jest bardziej prestiżowa niż ML czy Tissot, ale za cholere nie powiem, jak się względem siebie mają Stowa i Epos. Jest wiele takich marek, które trudno chyba względem siebie ustawić, tym bardziej, że swiat się zmienia. Dziś bardziej prestiżowy jest IWC, może za 20 lat będzie to ML czy Omega (bo IWC zdziadzieje, albo Omega zrobi postępy). I nadal uważam, że nie ma jednoznacznej metody oceny wartości prestiżu - nie mierzymy tu niestety szybkości zegarków ani ich masy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SPORTURA 01

I to jest cały paradoks prestiżu (każdego). Co dla jednych jest prestiżem, dla innych w cale nie musi być.

Pewien spór 2 panów, właściciela BMW i Mercedesa zakończył się tragicznie. Jeden z panów z braku innych argumentów wyciągnął pistolet i zastrzelił drugiego. Zdarzenie autentyczne. :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Ale kogo to Mariusz obchodzi.

Forum jest po to by wyrażać opinie. Przy założeniu, że moje opinie nikogo nie obchodzą, powinienem milczeć. Skoro są na Forum osoby, które czasem kierują do mnie pytania, to znaczy, że nie jest jeszcze tak źle.

Człowiek zadał pytanie o Omegę IWC i GP - odpowiedziałeś na nie?

Już odpowiadam. W mojej ocenie, IWC jest znacznie wyżej niż Omega, Girard-Perregaux wyżej od IWC. Ma to odzwierciedlenie nie tylko w historii, ale również w aktualnej kolekcji tych firm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Serp

Teraz jest porządna dyskusja... Tego było trzeba.

Drodzy Panowie,

dziękuję bardzo za wypowiedzi. Wreszcie udało się wyciągnąć jakieś konstruktywne wnioski. Teraz wiem, że następnym moim zegarkiem po obecnej Omega będzie IWC.

Ostatnio też czytałem ich historię z kilku źródeł i na prawdę mają czym się pochwalić. Połączenie prostoty i wspaniałej jakości wykonania i precyzji - wg mnie najlepsze połączenie.

Co do marek Vacherona i Patek'a... Ostatnio przeglądałem ich oferty i nie ma co się dziwić. Albo białe złoto, brylanty, diamenty tudzież inne ozdoby albo bardzo mała ilość egzemplarzy.

Tak jest na świecie ze wszystkim. Są marki dostępne cenowo, ale są też marki np. samochodów tzw. luksusowe, na które nie każdy śmiertelnik może sobie pozwolić. Pytanie czy chodzi tylko o ozdoby czy również o sam mechanizm, który wbrew pozorom składa się mniej więcej z tych samych części..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Pytanie czy chodzi tylko o ozdoby czy również o sam mechanizm, który wbrew pozorom składa się mniej więcej z tych samych części..?

O mechanizm również, klasę wykonania, wykończenie, zastosowane komplikacje itd..

post-0-0-74881900-1330645902.jpg

Taka robota musi kosztować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam tylko, że same ozdoby w wielu przypadkach są mało istotnym składnikiem, jak i prestiżu, tak i ceny /poza pewnymi wyjątkami oczywiście/... zdecydowanie częściej chodzi o mechanizm :)

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Serp

Może ktoś w 2ch słowach powiedzieć dlaczego mechanizm Vacherona jest tak dobry?

No i na forum nie ma historii Vacherona, a warto mieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Może ktoś w 2ch słowach powiedzieć dlaczego mechanizm Vacherona jest tak dobry?

Sprecyzuj pytanie - o który konkretnie mechanizm pytasz :?:.

No i na forum nie ma historii Vacherona, a warto mieć.

Jak znajdę więcej czasu, to napiszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piramida to czysta zabawa.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Serp

Prestiż nie oblicza się pieniędzmi.

Jeśli rolex jest "prestiżowy" to nie tylko dlatego, że ma za sobą poważne kompanie reklamowe - ale też dla tego że jest pionierem w wielu technologiach zegarowych.

Przede wszystkim, jak wspomnieli już poprzednicy chodzi o tradycje, mechanizmy, precyzje i wyścigi w konkursach.

Więc piramida też nie jest z kosmosu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazda piramida jest w jakimś sensie z kosmosu. Nie da się storzyc takiej, która wszystkich zadowoli.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Serp
Kazda piramida jest w jakimś sensie z kosmosu. Nie da się storzyc takiej, która wszystkich zadowoli.

Proszę nie być takim subiektywnym.

Na świecie nie ma rzeczy, która będzie dla wszystkich zadowalająca - ale specjaliści (niektórzy uczestnicy tego forum) mogą pomóc początkującym (takim jak ja) i zrobić jakiś ranking, który z tego co sprawdzałem jest całkiem realistyczny.

Rozumiem, że pewnie chciałbyś w niej widzieć Epos :) ale kto wie może niedługo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cerveza

delete

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Serp

jak ktoś powiedział "na każdy towar znajdzie się kupiec"

tak samo możemy mówić o sedesach ze złota bo przecież je można...

jest tak jak jest i tak będzie :)

pięknie to podsumowałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rozumiem, że pewnie chciałbyś w niej widzieć Epos Smile ale kto wie może niedługo Smile

EPOS jest w najnowszej edycji klubowej piramidy. Nie ma to jednak nic do rzeczy. Proponuję przeczytać cały temat, wtedy ta dyskusja tutaj będzie zbędna.

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=8629

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość roymiro
Prestiż nie oblicza się pieniędzmi.

Jeśli rolex jest "prestiżowy" to nie tylko dlatego, że ma za sobą poważne kompanie reklamowe - ale też dla tego że jest pionierem w wielu technologiach zegarowych.

Przede wszystkim, jak wspomnieli już poprzednicy chodzi o tradycje, mechanizmy, precyzje i wyścigi w konkursach.

Więc piramida też nie jest z kosmosu.

Pozdrawiam.

W takim razie Seiko powinno być przynajmniej na tym samym poziomie co Rolex, a nie jest. Czemu zatem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest. W nowej edycji Piramidy te firmy są na mniej więcej równym poziomie (4 miejsca różnicy na korzyść Rolexa)

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
W takim razie Seiko powinno być przynajmniej na tym samym poziomie co Rolex, a nie jest. Czemu zatem?

Ja uważam, że nie powinno. Rolex jest po prostu lepszą firmą od Seiko. Zrównywanie ze sobą tych dwóch marek to nieporozumienie. Za chwilę ktoś napisze, że Jaeger-LeCoultre jest tak samo dobry jak Omega :?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.