Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kwachus

Mont Blanc Star 4810

Rekomendowane odpowiedzi

bardzo przyjemny...gratulacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na zywo ta tarcza musi wygladac swietnie ;)

" tylko Seiko " Damian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny, jednak nie jestem pewien czy wart swej dość pokaźnej ceny. Za 9 tys można już kupić naporawdę fajny zegar z własnym werkiem a nie pospolitą ETĄ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc też jestem ciekawy obioru na żywo lub chociaż bardzo dobrych zdjęć :D no ale abstrahując od ceny to fajny zegarek, gratuluję :)

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny, jednak nie jestem pewien czy wart swej dość pokaźnej ceny. Za 9 tys można już kupić naporawdę fajny zegar z własnym werkiem a nie pospolitą ETĄ...

Tak? A jaki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak? A jaki?

hmmm

Chociażby Tag Heuer'a Calibre 1887 lub (dostępny na naszym bazarku) lekko używany (stan igła) IWC Mark VI.

Co do używanych zegarków, bardzo często z dużych kolekcji, które nie naosza śladów użytkowania, to w cenie 9 tys jest olbrzymi wybór.

Nie zmienia to faktu, że ten Montblanc jest bardzo ładny, lecz powinien kosztować +/- tyle co dobry EPOS, bo wg mnie obie marki są na tym samym poziomie, nawet ze wskazaniem na Eposa, głownie ze względu na b.dobrą jakość i brak kwarca w ofercie. Kupując zegarek z werkiem ETA, wolę jak producent nazywa ją po imieniu (bo to żaden obciach - to dobre i sprawdzone werki)a nie wymayśla nazwę, która nic nie oznacza a tylko wprowadza w błąd.

Zauważyć trzeba też dość marnie wyglądający werk w tym zegarku. Za wiele niższe pieniądze, firmy takie jak Epos, Stgeinhart, Stowa itp itd zdobi lepiej weki ETA. Tu, w tym MontBlancu wygląda to słabo (wręcz Parnisowo)...

Nikogo mam nadzieję nie uraziłem, bo to właścicielowi musi się zegar się podobać, ale skoro kolega Adi zapytał to pozwoliłem sobie na te kilka uwag :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tag ma te sama cenę? W którym sklepie? Tym bardziej, że wróble ćwierkaja, iz to jest in house, ale Seiko :D A jakiż to własny werk ma IWC w Mark XVI?

Mount Blanc - cóż - jeśłi porównujesz z Eposem, czy Steinhartem - to zanim podyskutujemy - musisz na temat tej marki zdobyć jeszcze sporo informacji. W przeciwnym razie dyskusja bedzie nierówna.

A weź tez parnisa i porównaj z MB - tu pojechałeś mocno po bandzie :) To, że mało zdobień nie znaczy, że wykończenia takie same. parnis i jego werk jest wykończony na poziomie ucznia na warsztatach - z pilnikiem do wstepnej obróbki metalu. :)

Amodel kolegi - fajny - proponuje lepsze fotki. Da się go pokazac piekniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Taga to zapraszam na nasz bazarek. Jest nówka sztuka w tej cenie!

Montbalanc to tylko reaktywacja dawno upadłej marki i to tanim kosztem... Robią dobre pióra, ale co do zegarków to troszkę nie ta droga. Osobiście mam Eposa 3386, a i tego Montblanca widziałem na żywo, i dla mnie jakość jest porównywalna. Kolego Adrianie, ja umiem czytać i to co było do przeczytania o tej marce to poczytałem. I nie ma takiej opcji, by postawić znak " = " pomiędzy nią a chociażby Tag Heuerem...

A że ćwierkają o 1887 to nic dziwnego. Jak Zenith zrobił El Primero to też podejżewano plagiat... Tu w tym zegarku widać, że to ETA i to nie trzeba być mega znawcą. Odwróce swojego Eposa i mam ten sam widok, tyle ża łdniej ozdobiony i wykończony... I będę się upierać, zę za te kasę można oczekiwać więcej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MB R110 - ma cos takiego w ofercie Epos albo Steihart ;) ? I nie wspominaj proszę niesprzedawalnego Tourbllona, czy repetiera pakowanego nawet do Edoxa.

Poza tym kiedy Mount Blanc upadła? Istnieje bez przewy od 1906 roku. Zegarki produkuje od niedawna. Nikt nikogo nie reaktywował. Bez złośliwości - pisałem - musisz doczytać. Wiem, że umiesz - nie wiem za to czemu się unosisz. Możesz marki nie lubić - ale jest to producent, który wszedł do branży z przytupem. Epos to zupełnie inna liga. Niższa oczywiście. Może Ci się to nie podobac, ale tak jest.

Zręcznie ominąłeś też pytanie jaki własny werk ma IWC o którym pisałeś? Poza tym taki Mount Blanc na rynku poza sklepowym bez problemu do kupienia za 5000. A werk Taga nie jest żadnym plagiatem i nikt nie podejrzewa o to. Wiadomo, że to Seiko - a konkretnie SII TC78 jest bazą dla tego co Seiko zrobiło dla Taga. Podobnie chyba jest z calibre 360. Sporo o tym informacji. Sam pan J.C. Babin. Prezez Tag Heuer przyznał to oficjalnie na forum Watchussek.

Z mojej strony EOT. Masz swoje zdanie. Subektywne jak każdy, a to, że błędne - trudno - nie bede prostował. Też mogę sie uprzeć, że że jesze lepiej kupic werk w Tissocie. będzie jeszcz taniej i niegorzej niz w Eposie. Dyskusja na poziomie, typu taki sam werk a taniej nie ma żadnego sensu. W IWC kupujemy ETę za dużo wyższe pieniądze, w Tagu za dośc podobne. Poza tym to galeria, w której szczególnie ja nie powinienem debatować. :)

Pozdrawiam.

Jeśli jednak chcesz jeszcze z kimś podebatować, mogę wydzielic wątek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, ok EOT ;)

A co do tego upadku firmy, to chodziło mi o to, że Mont Blanc robił już zegarki kiedyś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę ze dyskusja zawrzała jak zwykle jak porusza się temat Mont Blanc . Nie rozumiem wielu uprzedzeń odnośnie tej manufaktury. Identycznie z tematyką piór ; za ok 1500 można mieć wiele piór nawet w edycjach limitowanych czemu wybrać klasyczne i takie zwykłe MB jak można kupić pióro za 150zl, każde przecież pisze, ale sama stalówka to małe arcydzieło można porównać jej miękkość do Pelikana chodzi o jej delikatny flex, możliwość wybrania innych grubości stalówek M,B, itp. Niestety dzisiejsze pióra w dużej mierze sa twarde F. Tak samo z zegarkami tej manufaktury dyskusja rozgorzała , na zegarek wydałem 1900Chf i został zakupiony dzięki uprzejmości Swiss Direct. Może dodam ze przy zakupie zegarka kierowałem się sentymentem do firmy ,oraz ich działalnością kulturową, oraz klasycznym wyglądem.

Zgodzę się z jednym wygląd mechanizmu nie robi wrażenia.

Pozdrawiam.

Moze te informacje sie przydadzą : Montblanc Movements

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę ze dyskusja zawrzała jak zwykle jak porusza się temat Mont Blanc . Nie rozumiem wielu uprzedzeń odnośnie tej manufaktury. Identycznie z tematyką piór ; za ok 1500 można mieć wiele piór nawet w edycjach limitowanych czemu wybrać klasyczne i takie zwykłe MB jak można kupić pióro za 150zl, każde przecież pisze, ale sama stalówka to małe arcydzieło można porównać jej miękkość do Pelikana chodzi o jej delikatny flex, możliwość wybrania innych grubości stalówek M,B, itp. Niestety dzisiejsze pióra w dużej mierze sa twarde F. Tak samo z zegarkami tej manufaktury dyskusja rozgorzała , na zegarek wydałem 1900Chf i został zakupiony dzięki uprzejmości Swiss Direct. Może dodam ze przy zakupie zegarka kierowałem się sentymentem do firmy ,oraz ich działalnością kulturową, oraz klasycznym wyglądem.

Zgodzę się z jednym wygląd mechanizmu nie robi wrażenia.

Pozdrawiam.

Moze te informacje sie przydadzą : Montblanc Movements

Miałem w rękach:

Montblanc Star Chrono GMT Perpetual 100 Anniversary

Montblanc Star Gilt

Montblanc Sport Chronograph

Uważam, że to bardzo dobre i ładne zegarki.

Pozdr, veiovis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.